Er zijn verschillende muziekherkennings-apps in de Play Store te vinden waarmee je dat ene deuntje eenvoudig kunt herkennen. Wij hebben er vijf voor je op een rijtje gezet.

Lees verder na de advertentie.
1. SoundHound
SoundHound is een oudgediende in de Play Store en ook een van de bekendste muziekherkennings-apps die er momenteel zijn. Het is een erg uitgebreide app waarin onder andere de digitale assistent Hound te vinden is. Verder bevat de app een luistergeschiedenis met nummers die je in de app hebt herkend, al is inloggen daarvoor vereist. Er is ook een kaart met locaties waar je de muziek hebt laten herkennen, toplijsten met muzieknummers en -video’s en de mogelijkheid om muziek te beluisteren met LiveLyrics, dus met songteksten.

Het herkennen van muziek gaat vrij snel en het resultaat biedt naast informatie over het nummer en de artiest of band ook de mogelijkheid om de song te beluisteren of aan te schaffen via Spotify, YouTube of Play Music. Het resultaat kan ook gedeeld worden of al dan niet automatisch aan een playlist in Spotify worden toegevoegd. Ik gebruik veelal de widget om nummers te herkennen. Deze kun je op je homescreen zetten om de herkenningsfunctie in de app snel te starten. Een voordeel van SoundHound is de bediening via spraakopdrachten. Zo kun je onder andere muziek afspelen, stoppen, shuffelen, pauzeren via spraak.
SoundHound is gratis maar toont wel veel en grote advertenties. De betaalde app zonder advertenties en met extra mogelijkheden kan voor ‚5,49 aangeschaft worden.
2. Shazam
Shazam is een grote concurrent die hetzelfde doet, namelijk muziek herkennen. De app staat erom bekend dat ze erg snel is en meteen een interface met info over het nummer en de artiest toont. Shazam is al een tijdje eigendom van Apple en daarom schuift de app Apple Music naar voren als platform om de muziek meteen op te beluisteren. Laat je daar echter niet door ontmoedigen, want je kan liedjes ook terugvinden via Spotify en je kan die populaire streamingdienst ook linken met Shazam.
Daarnaast kan het gevonden nummer gedeeld worden, en worden er vergelijkbare nummers getoond. Ook is er een mogelijkheid om songteksten te bekijken of meteen de muziekvideo op YouTube te bekijken. Shazam bevat ook een handige widget om nummers snel te herkennen evenals een geschiedenis met ontdekte nummers, waarvoor je ook eerst een account moet aanmaken.
Shazam heeft de laatste jaren ook sterke nieuwe functies gekregen zoals ‘Pop-up Shazam‘ en ‘Auto Shazam‘. Die eerste functie laat je muziek herkennen die op je telefoon wordt afgespeeld, en vervolgens krijg je in ene melding te zien om welk nummer het gaat. Die andere zorgt ervoor dat je smartphone de hele tijd door liedjes blijft herkennen en zo een hele lijst maakt. Shazam kost niets, maar bevat wel advertenties.
3. Google Assistent
De Google Assistent kan je bij veel dingen te hulp schieten, en muziek herkennen is toevallig één van zijn talenten. Als je de aandacht van Googles slimme hulpje wekt, dan herkent hij meestal meteen muziek op de achtergrond, en dan kan je onderaan tikken op “Welk nummer is dit?”
Google neemt meestal iets meer tijd om een nummer te herkennen, maar vervolgens krijg je de titel en meer informatie over de song. Je kan nummers ook meteen toevoegen aan een afspeellijst op YouTube Music of je kan ze opzoeken op YouTube of Spotify. Het leuke aan de Assistent is dat hij net als Pop-up Shazam ook een nummer kan herkennen dat wordt afgespeeld op je telefoon of dat wordt gestreamd op een slimme speaker.
Heb je geen behoefte aan advertenties en uitgebreide mogelijkheden? In dat geval is de Google Assistent, die al op je telefoon aanwezig is, een goed alternatief.

4. Genius
Genius is vooral bekend omwille van zijn lyrics, maar de app bevat ook muziekherkenning. De app is daarbij niet de allersnelste, maar je kan dan wel meteen lyrics bekijken om zo een karaoke-avondje te houden. In de lyrics is bepaalde tekst soms gemarkeerd en vervolgens verwijst genius door naar een artikel waarin de betekenis of een anekdote over de vers worden besproken.
Genius — Song Lyrics Finder
Genius Media Group, Inc.
Verder komt Genius ook met een verzameling van video’s die meer achtergrondinformatie bij nummers geven, en je kan ook meteen de muziekvideo op YouTube bekijken, maar de app laat je nummers niet in één keer beluisteren op de bekende streamingdiensten. Genius is gratis te gebruiken, maar de app bevat wel advertenties.
5. Music Recognition
Music Recognition is niet meteen de app die zomaar de capaciteiten van Shazam of SoundHound overtreft, maar ze komt wel met eigen unieke talenten. De muziekherkenning van deze app is niet bij de snelste en de app bevat ook minder functionaliteiten dan zijn concurrenten. Je kan nummers meteen afspelen op Spotify, YouTube of Deezer, maar er zijn geen ingebouwde lyrics of andere leuke weetje of informatie.
Muziek herkenning
Beatfind Music Recognition
Bijzonder aan Music Recognition is dat de app een partymodus heeft. In plaats van op het vergrootglas te tikken, kies je daarvoor de bliksemschicht. Vervolgens zie je op het scherm van je apparaat hoe de de interface van deze app helemaal losgaat op het ritme van het geluid om zo een leuk visueel effect te creëren. Dat gebeurt zelfs op dit eigenste moment wanneer ik deze zinnen typ. De app kan daarnaast met de zaklamp van je telefoon een stroboscoop nabootsen op het ritme van de muziek. Music Recognition is helemaal gratis, maar de app bevat wel advertenties die soms schermvullend kunnen zijn.
Wat is jouw favoriete app voor muziekherkenning? Zijn er nog andere sterke apps die je hiervoor kan aanbevelen? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.
Originele publicatiedatum: 17 juli 2017 / Geactualiseerd en opnieuw gepubliceerd: 23 juli 2020
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten