Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

8 handige dingen die je (oude) smartphone of tablet kan (2022)

Sebastien Marien
Sebastien Marien
8 december 2022, 9:02
6 min leestijd

Telefoons en tablets gaan veel langer mee dan vroeger. Als je een telefoon wil upgraden, dan wil dat niet zeggen dat je oude toestel is afgeschreven. Met deze tips kan je oude telefoon of tablet een tweede leven leiden.

Lees verder na de advertentie.

1. Vaste tekstverwerker

Telefoons kunnen gebruik maken van handige kantoorapps zoals Google Documenten en Word van Microsoft. Tijdens mijn studententijd was mijn tablet met bluetooth-cover dan ook een permanente notitiemachine, maar telefoons hebben ook meer in hun mars dan je denkt. Er zijn eigenlijk maar twee dingen die je telefoon er echt toe verhinderen om te functioneren als een vaste tekstverwerker: het kleine scherm en het gebrek aan een toetsenbord. Gelukkig bestaat er voor beide problemen een oplossing.

Samsung heeft met DeX in feite de beste desktopomgeving voor Android-telefoons. Met DeX gebruik je je smartphone alsof hij een pc. Dankzij een hdmi-adapter kan je een monitor aansluiten op je telefoon, al kan DeX ook al draadloos werken. Neem er nog een handig bluetooth-toetsenbord en muis bij en je je kan beginnen. DeX opent al je apps in vensters, een beetje vergelijkbaar met de manier waarop Chrome OS dat doet. Onderaan is ook een taakbalk voor je apps. 

Samsung is ook niet de enige fabrikant die zo’n desktopfunctie heeft op zijn telefoons. Motorola heeft iets gelijkaardigs gelanceerd met Ready For en OPPO biedt Multi-Screen Connect aan.

– Lees verder onder de afbeeldingen –

Motorola Ready For

2. Transcribeer- en vertaaltool

Google heeft krachtige apps waarmee je kan vertalen en tekst kan laten transcriberen. Met Live Transcriberen hoef je je telefoon maar in de kamer te leggen, en alle gesprekken worden makkelijk naar tekst omgezet. Deze functie is handig voor mensen met gehoorproblemen. Verder laat de app je ook makkelijk transcripties opslaan of zoeken doorheen transcripties.

Wist je trouwens dat je een oude telefoon of tablet ook kan omtoveren tot een volwaardige vertaalmachine? Dat kan uiteraard met Google Translate, maar er is ook een manier om spraak in real-time te vertalen én die vertaling in een document te noteren. Dat werkt via een functie van Gboard met onderstaande stappen:

  1. Open Google Documenten of een andere app om te noteren
  2. Druk bovenaan het Gboard-toetsenbord op het icoontje met de drie puntjes
  3. Kiest Vertalen
  4. Druk rechts bovenaan op het microfoontje
  5. Laat je telefoon zijn werk doen
De vertaalfunctie van Gboard werkt ook met spraak

3. Navigatie en muziekspeler voor in de auto

Heb je geen auto die Android Auto ondersteunt? In dat geval kan een telefoon of tablet voor slimme functies zorgen. Blader bijvoorbeeld door je muziek, laat meldingen voorlezen door de Google Assistent en volg navigatie van Google Maps.

Er valt ontzettend veel te zeggen over manieren om je telefoon of tablet in de auto te gebruiken. Begin als eerste met het kiezen van een telefooninterface voor in de auto en kijk daarna naar deze handige accessoires. Je oude telefoon hoeft ook geen simkaart te hebben, want je kan muziek offline opslaan en hetzelfde geldt voor de kaarten in Google Maps.

4. Beveiligingscamera of webcam

Je oude telefoon kan met het wifi verbinden en hij heeft natuurlijk een camera achterop. Je smartphone heeft dus met andere woorden alles in huis om te functioneren als een beveiligingscamera die te allen tijde een oogje in het zeil houdt.

Anderzijds kan hij ook werken als een webcam voor je pc, en in veel gevallen zal je telefoon mooiere beelden maken dan echte webcams. In dit artikel bespreken we meerdere gratis apps die je hiervoor kan gebruiken.

5. E-reader

Wil je graag je telefoon gebruiken om boeken te lezen, maar vind je het dan ook zo vervelend dat het te veel van je batterij verbruikt? Gebruik daarom een tweede telefoon of een tablet als e-reader.

Met apps zoals Kobo Books, Google Play Books of Amazon Kindle kan je een hele bibliotheek aan boeken offline op je apparaat te bewaren. Vervolgens pas je in de app de weergave-instellingen aan om zo de impact op je accuduur te beperken. Verder kan je een app zoals Digitaal Welzijn gebruiken om het blauwe licht van je scherm te filteren wanneer je ’s nachts voor het slapengaan leest. Op die manier zal je nadien makkelijker kunnen slapen. In dit artikel bespreken we de beste apps om e-books te lezen.

6. Cloudgaming-handheld

Je oude telefoon is misschien niet meer één van de snelste, maar dat wil niet zeggen dat hij niet de laatste premium games voor pc of consoles kan spelen. Dankzij cloud-gamingdiensten zoals NVIDIA GeForce Now of Xbox Cloud Gaming heb je een enkel een goede internetverbinding nodig om te gamen. Verder verbind je je telefoon of tablet met een bluetooth-controller of je gebruikt een accessoire zoals een Razer Kishi-controller.

7. Draag bij aan wetenschappelijk onderzoek

Vind je echt geen taak die je tablet of smartphone kan uitvoeren en je wilt hem ook niet verkopen? Laat hem dan zeker niet in de kast wegrotten, maar schakel hem in om bij te dragen aan wetenschappelijk onderzoek. Of het nu gaat om een oud toestel of een high-end-apparaat, elk apparaat kan via DreamLab wetenschappers bijstaan om berekeningen uit te voeren. We leggen hier uit hoe het werkt.

DreamLab - Onderzoek steunen

Vodafone Foundation

8.4
Gratis
Via Google Play

8. Mediaserver

Heb je een oude telefoon liggen die genoeg interne opslag heeft of een microSD-slot om je opslag uit te breiden? In dat geval zou je het apparaat makkelijk kunnen gebruiken als een mediaserver. Op de opslag van het oude apparaat bewaar je dan al je films, muziek, series en foto’s en die kan je dan bekijken op elk gewenst moment op je nieuwe telefoon of televisie. 

Wat je nodig hebt om een mediaserver te maken van een oude Android-telefoon is de juist software. Gebruik een app zoals BubbleUPnP, waarmee je je telefoon of tablet kan instellen als een netwerkapparaat. Je settopbox, smart tv, nieuwe telefoon of spelconsole kan dan draadloos toegang krijgen tot alle media van je oude apparaat. Je oude telefoon of tablet moet daarvoor enkel verbonden zijn met hetzelfde wifi-netwerk. Door je oude telefoon als een mediaserver te gebruiken komt er ruimte vrij op je nieuwe telefoon voor andere zaken.

BubbleUPnP for DLNA/Chromecast

Bubblesoft

8.6
Gratis
Via Google Play

Nog meer tips

Het is niet de eerste keer dat we op zoek gaan naar een nieuw baan voor je oude telefoon of tablet. In dit artikel ontdek je nog eens zes dingen die je oude apparaat kan. Misschien heb jij nog meer leuke tips in je hoofd? Deel ze dan in de reacties onderaan dit artikel.

Weet jij nog meer handige taken die een extra smartphone of tablet kan uitvoeren? Wat doe jij met je oude toestellen? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Lees meer over