Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

Tip: dit zijn de beste apps om naar de radio te luisteren

17 september 2019, 19:33
7 min leestijd

De beste internetradio-apps

Lees verder na de advertentie.

Thuis, op het werk, of in de wagen heb je meestal wel een FM of DAB+ radio om naar te luisteren. Elders is het vaak iets moeilijker. Sommige smartphones hebben wel een FM radio app ingebouwd, maar de ontvangst is niet altijd even goed en je hebt een koptelefoon nodig om als antenne te gebruiken. Gelukkig is er een oplossing: de Google Play Store staat vol met apps om via het internet naar de radio te luisteren.

Je kan natuurlijk ook in je browser naar de online radio luisteren, maar met een app kan je ondertussen ook andere dingen doen, want de muziek speelt dan in de achtergrond gewoon verder. Hou er wel rekening mee dat al deze apps wifi of 4G nodig hebben en dus data verbruiken.

Radioplayer.be

Als eerste bespreken we de splinternieuwe app Radioplayer.be, die ontstaan is uit een officiële samenwerking tussen alle Belgische zenders. Dankzij deze samenwerking kun je in de app luisteren naar de radiostations van DPG Media (Qmusic en Joe), VRT (Radio 1, Radio 2, Studio Brussel, MNM, Klara) en Mediahuis (Nostalgie en NRJ). Ook de extensies van de nationale zenders zoals bijvoorbeeld Joe 80’s, Q-Foute Radio, De Tijdloze, Nostalgie Extra Belpop, MNM Hits en Nostalgie Extra Rock zijn beschikbaar. Het is echter niet uitsluitend voor deze zenders, alle lokale zenders en netwerkzenders kunnen ook aansluiten.

Je kan in de app zoeken naar de zender die je wil beluisteren (op naam of op genre), favorieten bewaren en zelfs een wekker instellen zodat je met muziek wakker wordt. Tijdens het luisteren krijg je informatie over het nummer wat op dat moment te horen is en is er een playlist voorzien. Het is ook mogelijk om een timer in te stellen waardoor de app zichzelf na een bepaald aantal minuten uitschakelt.

Als extra kan je de muziek ook streamen naar je Chromecast of smart speaker. De app integreert zich ook in Android Auto, zodat je bijvoorbeeld tijdens een buitenlandse rit gewoon verder naar een Vlaamse zender kunt luisteren.

Zoals gezegd is de app splinternieuw en er zijn dan nog enkele werkpuntjes: de gebruiksvoorwaarden die je moet aanvaarden staan in het Frans, ook al is je toestel in het Nederlands ingesteld. Ook de zoekfunctie kan nog verbeterd worden en de instellingen zijn nog niet echt intuïtief te noemen. Maar we kunnen enkel toejuichen dat alle zenders via dit ene platform samenwerken, om zo de beste luisterervaring aan de gebruiker te bieden.

De app is gratis te downloaden en heeft geen reclame. 

TuneIn Radio

TuneIn Radio is onze persoonlijke favoriet omdat het de meest complete internetradio-app is. Niet enkel kun je naar al onze Belgische radiozenders luisteren, maar ook naar meer dan 100.000 radiozenders van over heel de wereld. Verder kun je naast het luisteren van  nieuws-, sport- of muziekzenders ook zoeken naar podcasts.

In de app krijg je een lijst van populaire stations bij jou in de buurt op basis van je locatie. Uiteraard is er ook een zoekfunctie aanwezig waarmee je onder andere kunt filteren op land en/of genre. Heb je een leuke zender of podcast gevonden, dan kan je die opslaan bij je favorieten.

Er is ook een zogenaamde “car mode” met een kale interface en grotere knoppen. Deze kan je ook gebruiken als muziekbron in Android Auto. TuneIn Radio is niet uitsluitend beschikbaar voor smartphones. De applicatie wordt ook ondersteunt door Android Wear, waardoor je de app met je smartwatch kunt bedienen. De app heeft ook een cast-functie, waarmee je met behulp van de Chromecast ook in je huiskamer kunt genieten van TuneIn Radio. 

Er is een gratis versie beschikbaar van TuneIn radio, maar dan moet je wel kunnen leven met advertenties. De app heeft ook een Premium-versie die je een reclame-vrije beleving geeft en waarmee je alle MLB, NFL, NBA en NHL wedstrijden kunt livestreamen (moest je daar interesse in hebben). 

Radio by Radioline

Met Radio by Radioline kan je eveneens luisteren naar ruim 70.000 radiostations en podcasts van over de hele wereld, waaronder natuurlijk ook alle Belgische zenders. Radioline zal bij Proximus-klanten misschien een belletje doen rinkelen, want Radioline is al een tijdje beschikbaar als radio-app in de Proximus-decoder.

Net zoals bij TuneIn Radio kun je zoeken naar radiozenders en ze als favoriet bewaren. Je kunt ook wekkers instellen en de app op een bepaald tijdstip vanzelf laten stoppen.  Radioline heeft ook ondersteuning om muziek naar je Chromecast, Google Home of Android TV te streamen.

Voor 0,99 euro per maand of 9,99 euro per jaar verwijder je de reclame in de app en kan je podcasts downloaden om ze offline te beluisteren.  Voor de reclame te vermijden moet je het echt niet doen, want die is beperkt tot een minimum.

Radio Belgium

Radio Belgium is de laatste app in ons lijstje. Zoals de naam al aangeeft krijg je een lijst van alle Belgische zenders die je kan beluisteren. De app beschikt over 200 Belgische radio zenders, gaande van MNM tot Zoe FM. Zit jouw favoriete zender er toch nog niet tussen? Dan kan je die laten toevoegen door de ontwikkelaar een bericht te sturen via de instellingen en dan ‘over’.

De zoekfunctie is heel basic, je kan enkel radiozenders zoeken op basis van naam. Je favoriete zenders kun je makkelijk verplaatsen naar boven door je vinger er op te houden en dan naar boven te vegen. Je kan liedjes als favoriet markeren (hier “ontdekkingen” genoemd) en er wordt een geschiedenis bijgehouden van welke nummers je wanneer beluisterd hebt. Die nummers kun je nadien eenvoudig herbeluisteren via YouTube.

Net zoals voorgaande apps is er ondersteuning om de muziek te streamen naar je Chromecast, Google Home of Android TV. Ook beschikt Radio Belgium over een slaaptimer die je kunt instellen om de app automatisch te laten afsluiten na het ingesteld aantal minuten.

De app is gratis, maar heeft wel advertenties.

Belgische radiozender-apps

Naast bovenstaande apps hebben ook verschillende Belgische radiostations hun eigen app waarmee je live naar hun radiozender kunt luisteren. Als je eigenlijk maar naar één radiostation luistert, dan is de losse radio-app eigenlijk ook voldoende.

In de MNM-app kun je naast live luisteren ook via de webcam meekijken in de studio, programma’s herbeluisteren en reageren op de uitzending. Voor dit laatste heb je wel een VRT-profiel nodig, maar je spaart de 50-cent-per-sms uit. Via de MNM-app kan je trouwens ook luisteren naar alle andere radiozenders van de VRT. De app is gratis en vrij van advertenties. 

De app van StuBru lijkt heel erg op die van MNM, hetgeen ook logisch is want het zijn allebei zenders van onze openbare omroep. Heel veel overeenkomsten dus: Je kan live luisteren en op de playlist volgen welk nummer er speelt, programma’s herbeluisteren, via de webcam meekijken in de studio, reageren op de uitzending (als je een VRT profiel hebt tenminste) en switchen naar een andere VRT zender. Ook deze app is helemaal gratis en zonder reclame.

De laatste VRT-app in dit lijstje is die van Radio 2. Er zijn veel gelijkenissen met de vorige twee: luisteren met playlist, herbeluisteren, van zender wisselen en reageren, het kan ook hier. Verschil is dat je bij Radio 2 moet kiezen welke regio je wenst, waardoor je de bijvoorbeeld de uitzendingen specifiek voor Antwerpen kan beluisteren. Meekijken kan dan weer niet, er staan blijkbaar geen webcams in de studio’s van Radio 2. Net zoals de andere VRT apps is alles gratis en is er geen reclame in de app.

Tenslotte biedt de Q-app van QMusic ook alles wat je van een radio-app mag verwachten: live luisteren, een playlist, meekijken via de webcam en reageren op de uitzending. Bijvoorbeeld om mee te doen met “het geluid” of een verzoeknummer aan te vragen. Handig is ook dat je de app kan gebruiken als wekker: je stelt in hoe laat je wil wakker worden en de app fungeert als klokradio die je op het aangegeven tijdstip wekt met de muziek van Q. De app is gratis, maar heeft wel advertenties.

Luister jij via een app naar de radio of stream je liever je eigen muziek? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.