Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

Flubot malware: dit is wat het is en hoe je er vanaf komt

Laura Jenny
Laura Jenny
4 juni 2022, 16:30
3 min leestijd

Voor veel mensen is cybersecurity een ver-van-hun-bed-show. Alsof het altijd anderen gebeurt in plaats van zijzelf. Toch zou het hoger op je prioriteitenlijstje moeten staan: je weet immers maar nooit wat iemand van plan is met je gegevens en dankzij datalekken liggen je gegevens regelmatig op straat. Eén van de grote nieuwe cyberdreigingen is Flubot. Inmiddels heeft de politie de nieuwe verspreiding stopgezet, maar je toestel kan uiteraard nog steeds geïnfecteerd zijn.

Lees verder na de advertentie.

Flubot

Flubot is malware waarmee er een virus op je telefoon komt te staan. Dat virus komt daar niet automatisch, maar vaak via een link waarop je hebt geklikt uit een sms’je of WhatsApp-bericht. Een bekende manier om een Flubot te maskeren is om je voor te doen als pakjesbezorger. Immers weet je soms van gekkigheid niet meer welke pakjes allemaal je kant op komen, dus kan het zomaar zijn dat je inderdaad een berichtje krijgt van een pakje. 

Hoeveel we ook worden gewaarschuwd voor linkjes, soms komt het toch voor dat je erop klikt. Dat is niet altijd expres, maar wanneer het eenmaal is gebeurd, is het gebeurd. In het geval van Flubot wordt er dan malware op je telefoon geïnstalleerd waarmee kwaadwillenden toegang krijgen tot de apps op je toestel. Ze installeren vervolgens nep-apps waardoor jij denkt dat je op je bank inlogt, terwijl dit in werkelijkheid dus een systeem van die hacker is. Hierdoor kan hij je bankgegevens ontfutselen. Tegelijkertijd krijgt Flubot toegang tot je contacten en worden je vrienden, familie en kennissen ook bestookt met berichtjes, waar ze dan ook potentieel intrappen.

Telefoon in veilige modus opstarten

Heb je Flubot op je telefoon staan, zet je telefoon dan zo snel mogelijk in de veilige modus en als je een app ziet die je niet vertrouwt verwijder die dan. Heb je geen idee hoe je die veilige modus kunt vinden? Geen probleem!

  1. Houd de aan/uit-knop van je toestel enkele seconden ingedrukt 
  2. Tik dan voor langere tijd op de ‘Uitschakelen’-optie
  3. Je krijgt dan de optie om je telefoon in veilige modus op te starten
  4. Kies daarvoor en je telefoon start op in de veilige modus (let op: hij gaat eerst uit)
  5. Verwijder apps die je niet vertrouwt

Als het echt niet anders kan: fabrieksinstellingen

Voel je je er nog steeds niet fijn bij, dan kun je ervoor kiezen om je telefoon terug te zetten naar fabrieksinstellingen. Die vind je bij Instellingen, maar vervolgens is het per telefoon verschillend waar je de optie vindt. Soms is dat bij ‘systeem’ en soms via ‘algemeen beheer’. Let wel, wanneer je fabrieksinstellingen terugzet, betekent dat dat alles van je telefoon wordt verwijderd en je weer met een schone lei begint. Inclusief overal op inloggen en het verliezen van al je foto’s, video’s en muziek. Het is dus aan te raden om regelmatig een back-up te maken van die gegevens, zodat een Flubot hopelijk iets minder hard kan toeslaan. Al is het natuurlijk het allerbeste om te zorgen dat je er überhaupt niet mee te maken krijgt, door goed te bedenken of je een bericht wel kunt vertrouwen voor je op de link klikt.

Heb jij wel eens met Flubot te maken gehad? Deel je ervaringen onder dit bericht.