Naast screenshots kan je ook een video-opname maken van wat er allemaal op het scherm van je telefoon op tablet gebeurt. Heel wat Android-telefoons hebben een ingebouwde screenrecorder. We leggen uit hoe die werkt en waar je op moet letten.

Lees verder na de advertentie.
Schermopnames op Android
De kans is groot dat jet helemaal geen app hoeft te downloaden om schermopnames te maken op je telefoon. Op veel Android-telefoons met een kale softwareschil en op Pixel-telefoons zit de functie in de snelle instellingen gebouwd.
Het is een standaard screenrecorder van Google met de naam ‘Schermopname‘ en je vindt hem in de Snelle instellingen. Dat zijn de opties die verschijnen als je op je telefoon omlaag veegt. Als je op ‘Schermopname‘ tikt, kan je meteen op ‘Starten‘ drukken om de opname te beginnen. Er is helaas geen manier om schermopnames te pauzeren, want je kan ze alleen ‘Stoppen‘ nadat je op het scherm omlaag hebt geveegd. Achteraf vind je je opnames in een mapje van Google Foto’s via het tabblad ‘Bieb‘. Je kan ze ook meteen openen in de melding die verschijnt.




Schermopnames op Samsung- en Xiaomi-telefoons
En dan heb je nog smartphonemerken zoals Samsung en Xiaomi, die elk een eigen schermrecorder hebben ontwikkeld. Het moet gezegd: deze functies zijn uitgebreider vergeleken met de standaard schermopnamefunctie van Google.
De Schermrecorder van Samsung herken je makkelijk in de Snelle instellingen door het camera-icoontje. Zodra je via ‘Starten‘ een opname begint, krijg je meer opties. In een pop-up-interface bovenaan vind je knoppen waarmee je de opname kan pauzeren, stoppen of het filmpje meteen kan bewerken. Je leest meer informatie in dit supportartikel op de Samsung-website

Op Xiaomi- en Poco-telefoons vind je op een vergelijkbare app en die heet Screenrecorder. Ook deze app heeft een volledig instellingenmenu voor opnames. Je kan daar onder andere de framerate, de kwaliteit en de resolutie van video’s aanpassen. Pauzeren werkt dan weer niet.
Ik vind de schermrecorder niet
Laten we beginnen met het probleem waarbij je de functie niet kan vinden in de Snelle instellingen. Dat heeft vermoedelijk te maken met het feit dat de functie is verborgen. Tik op het bewerkicoontje naast de Snelle instellingen en sleep de kaart met ‘Schermopname’, ‘Schermrecorder’ of ‘screenrecorder’ tussen de andere actieve kaarten van de Snelle instellingen.
Een andere mogelijkheid is dat je telefoon geen schermopnamefunctie heeft. Dat komt voornamelijk voor op oudere telefoons en toestellen van minder populaire merken. Gelukkig kan je nog altijd aan de slag met apps van derden zoals AZ Screenrecorder, ADV Screenrecorder en Loom. Eerder hebben we al de beste gratis screenrecorders voor je telefoon besproken.

De screenrecorder werkt niet
In sommige delen van de interface en bepaalde apps kan je geen opnames maken. Dat is bijvoorbeeld zo voor bankapps. Is dat al zeker het probleem niet? Controleer dan je resterende opslagcapaciteit van je smartphone, herstart je telefoon of kijk in de instellingen of je telefoon wel bijgewerkt is met de laatste systeemupdates.
Hoor je geen geluid?
Standaard maken de meeste screenrecorders geen geluidsopnames, maar je kan het geluid wel makkelijk activeren in de instellingen, net voor je een opname begint. Bijna altijd kan je voor opnames kiezen tussen het geluid dat op je telefoon wordt afgespeeld (media), het geluid dat de microfoon opvangt of een combinatie van beide. Houd er rekening mee dat niet elke app het opnemen van media door de screenrecorder ondersteunt. Dat heeft vaak te maken met privacy of auteursrecht.

Vind jij de schermopnamefunctie handig of ga je toch een app van derden testen? Vaak hebben die nog aanvullende instellingen die van pas kunnen komen. Vertel over jou ervaringen in de reacties.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten