Zien video’s en series die je via Netflix, Disney+ bekijkt er onscherp uit? Grote kans dat het te maken heeft met de DRM (Digital Rights Management) van je telefoon. DRM wordt gebruikt op telefoons om het kopiëren van films en series van streamingsdiensten te voorkomen. Kan jouw telefoon niet omgaan met DRM, dan verlagen streamingsdiensten de beeldkwaliteit.

Lees verder na de advertentie.
Netflix en Disney+
In Nederland en België maken partijen als Netflix en Disney+ gebruik van DRM-technologieën om, zo is de bedoeling, te voorkomen dat je films en series kopieert voor verdere distributie. Widevine DRM is voor Android-telefoons de bekendste DRM-technologie en is ontwikkeld door Google. Binnen deze DRM-technologie heeft Google een mate van gelaagdheid aangebracht, van L1 naar L3, waarbij L1 in de streamingsindustrie wordt gezien als de ‘golden standard’ waarbij de volle potenties van apps als Netflix worden vrijgelaten.
Widevine-standaarden
Met ‘volle potentie’ wordt bedoeld dat streamingsdiensten na het herkennen van Widevine L1 naar de maximale streamingsresolutie kunnen opschakelen – bijvoorbeeld 4K voor Netflix en Disney+. In telefoons met Widevine L1-ondersteuning is een TEE (Trusted Execution Evironment) aanwezig die de decryptie en verwerking van video mogelijk maakt. Daarmee zou het voor de gebruiker ‘lastiger’ zijn om zijn handen te leggen op de videobestanden.
Bij Widevine L2 wordt deze TEE deels verwaterd – het is nog wel aanwezig, maar de verwerking van video gebeurt door losstaande hard- of software. Met deze Widevine-standaard ligt de “maximale” streamingsresolutie op 540p. Widevine L3 laat ten slotte de TEE volledig varen en gaat over op een softwarematige verwerking van videobeelden, wat ertoe leidt dat streamingsdiensten meestal een maximale 480p-beeldresolutie aanbieden op zulke apparaten.
Encryptie en verwerking van videobeelden speelt dus een belangrijke rol bij de beeldkwaliteit van je favoriete films of series op bijvoorbeeld Netflix of Disney+. Toch kunnen ook softwarefouten zorgen voor problemen met het Widevine-certificaat op je telefoon. Met enige regelmaat worden telefoons van L1 teruggezet naar L2 of L3 – meestal heeft dit te maken met een fout van de fabrikant en wordt dit opgelost bij een volgende software-update. Het is dus goed mogelijk dat je na een update plots je Netflix-series in een lagere resolutie moet bekijken.
Zo controleer je dat
Een lage(re) beeldresolutie van streamingsdiensten kan verschillende redenen hebben – waaronder de Widevine DRM. Of dat het probleem is kan gemakkelijk gecontroleerd worden via onderstaande stappen. Installeer daarvoor wel eerst de gratis DRM Info-app vanuit de Play Store.
- Installeer de DRM Info-app vanuit de Play Store
- Open de DRM Info-app
- Scroll tot je Widevine CDM ziet staan
- Controleer de gegevens onder Security Level

Indien de app aangeeft dat je telefoon ondersteuning biedt voor Widevine L2 of L3, dan is er helaas een probleem opgedoken met het Widevine-certificaat van jouw telefoon. Wacht eventueel tot de fabrikant van je telefoon een update uitrolt om het probleem op te lossen. Mocht het niet worden opgelost binnen afzienbare tijd, neem dan gerust contact op met de fabrikant om het ‘opgelost’ te krijgen.
Andere problemen
Staat er onder Security Level wel L1, dan heeft de lage streamingskwaliteit niet van doen met deze Widevine DRM-certificaten en is het zaak om andere oplossingen te bekijken. Bekijk onder andere via de instellingen van je streamingsdienst of er databesparingsfuncties zijn ingeschakeld, of dat je – indien je een Netflix-klant bent – een abonnement hebt met een lagere beeldresolutie. Bij Disney+ is er geen goedkoper abonnement beschikbaar en kun je altijd rekenen op (opgeschaalde) 4K-beelden.
Biedt dat geen soelaas, dan zijn er waarschijnlijk andere problemen – bijvoorbeeld met de snelheid en stabiliteit van je internet, of beperkingen vanuit de streamingsdienst. In dat geval zou je met de streamingsdienst contact op kunnen nemen met de vraag over wanneer dit opgelost zal zijn.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten