Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

Tip: is je telefoon kwijt of gestolen? Dit moet je doen

Sebastien Marien
Sebastien Marien
13 april 2020, 10:30
5 min leestijd

Wees voorbereid

Lees verder na de advertentie.

Een veilige vergrendelingsmethode kiezen voor het vergrendelscherm van je telefoon beschouwen mensen soms foutief als een maatregel die enkel en alleen dient om je privacy te beschermen tegenover je vrienden en de mensen met wie je samenwoont, en het kan dan verleidelijk zijn om je telefoon te ontgrendelen met alleen maar een veegbeweging op het scherm. Zodra je telefoon verloren is of gestolen is, weet je pas hoe belangrijk het is om je telefoon te beveiligen.

Biometrische beveiliging

Zorg er dus voor dat je je telefoon beveiligt en dat kan bijvoorbeeld met biometrische methodes zoals je vingerafdruk of gezichtsherkenning. Als je voor de laatste optie kiest, weet dan dat niet iedere beveiliging evenwaardig is. De gouden regel luidt als volgt: beschikt je telefoon alleen over een selfiecamera en geen andere sensors voor gezichtsherkenning, dan is gezichtsherkenning niet de beste beveiligingskeuze. Telefoons als de Google Pixel 4 XL, de Huawei Mate 30 Pro en de LG G7 ThinQ hebben wel een systeem voor gezichtsherkenning dat je kan vertrouwen.

Wachtwoord of pincode

Een andere veilige optie is de keuze voor een wachtwoord of pincode. Vermijd onbenullige wachtwoorden of gemakkelijke pincodes. Hier lees je onze tips voor een veilig wachtwoord, al is het in de praktijk een stuk gebruiksvriendelijker om je telefoon met een biometrische methode te ontgrendelen.

Google Vind mijn apparaat

Je telefoon opsporen

Google Vind mijn apparaat is dé tool die je kan helpen om je gestolen of verloren telefoon terug te vinden. Als je met je Google account inlogt op je Android-apparaat is de functie normaal gezien standaard ingeschakeld, tenzij je ze expliciet hebt uitgeschakeld in: ‘Instellingen’ > ‘Beveiliging’ > ‘Vind mijn apparaat’. Deze Google-dienst kan de locatie van je telefoon bepalen door verbinding te maken met wifi of het netwerk van je provider.

Je kan telefoons opsporen via de website van de dienst, android.com/find, of je kan de Vind mijn apparaat-app installeren op een ander Android-toestel. Vervolgens krijg je op een kaart de laatst bekende locatie te zien. Handiger is nog – zeker als je je telefoon kwijt bent – dat je je apparaat een geluid kan laten afspelen om het terug te vinden.

Belangrijk is wel dat Google geen locatiegegevens van een telefoon kan tonen of een geluid kan afspelen zodra hij uit staat. Je kan dan wel de laatst bekende locatie zien van toen hij voor het laatst actief was. Google verstuurt je ook een e-mail wanneer je telefoon weer actief is, of als je de app gebruikt, dan krijg je een melding te zien.

Beveiligen of je gegevens wissen

Je kan ervoor kiezen om met Vind mijn apparaat je telefoon in de eerste plaats te vergrendelen vervolgens en een tekst op het vergrendelscherm te tonen. Tik op ‘Apparaat beveiligen’. Die tekst bestaat uit een boodschap  en uit een telefoonnummer dat je kan weergeven op het scherm, maar beide delen zijn optioneel.

Als laatste redmiddel om op zijn minst je persoonlijke gegevens te beschermen, kan je ervoor kiezen om vanop afstand al je gegevens op het verloren toestel te wissen. Kies daardoor in Vind mijn apparaat voor ‘Apparaat wissen’. Weet dat het wissen pas wordt uitgevoerd zodra de telefoon actief is.

Neem contact op met de politie

Als je je telefoon verloren bent of je weet dat hij gestolen is, dan kan je contact opnemen met de politie. Doe dat binnen de 24 uur na de feiten. We geven de de raad om nooit zelf een dief te confronteren met de feiten. Je neemt dan namelijk het risico dat jij of een ander daarbij gewond raakt en dat is het simpelweg niet waard. Neem daarentegen contact op met de politie en zeg daarbij dat je de locatie van je gestolen telefoon hebt kunnen traceren.

Je kan de politie ook inschakelen om je telefoon te laten blokkeren bij alle netwerkoperators zodat niemand je telefoon kan gebruiken om te verbinden met een netwerk. Daarvoor heb je de zogenaamde IMEI-code nodig van je apparaat, dat is in feite het equivalent van een identiteitskaart voor je smartphone. Je kan de IMEI-code vinden in Vind mijn apparaat al je tikt op het informatie-icoontje naast de naam van je toestel. Achter ‘IMEI:’ zie je de 15-cijferige code die je daarvoor nodig hebt. In dit artikel leggen we uit hoe je de IMEI-code vindt. Je krijgt vervolgens een attest van aangifte dat je goed moet bewaren.

> Ontdek hier hoe je aangifte doet bij de politie

Neem contact op met je provider of telecombeheerder

Een volgende stap is om met de klantendienst van je provider contact op te nemen om je simkaart te laten blokkeren. Zo voorkom je dat kwaadwilligen jouw telefoonrekening misbruiken. Vind je je telefoon alsnog terug, dan kan je meestal probleemloos je sim opnieuw laten activeren. In de meeste gevallen zal je ook gratis een nieuwe simkaart kunnen aanvragen bij je telecomaanbieder. Heb je daarentegen een toestel van de zaak? In dat geval moet je contact opnemen met je telecombeheerder.

Hieronder lees je informatie over hoe je contact kan opnemen in geval van verloren of gestolen toestellen op de websites van de grootste telecomproviders:

> T-Mobile

> KPN

> Vodafone

> Tele 2

Neem contact op met je verzekeraar

Als je bent verzekerd aan de hand van een inboedelverzekering, dan is er meestal een maximumbedrag  aan dekking tegen schade of diefstal van je telefoon. Je hebt ook aparte telefoonverzekeringen die je in veel gevallen kan afsluiten bij de aankoop van je toestel. Zulke verzekeringen zijn doorgaans prijzig, maar ze zijn je beste vriend als daadwerkelijk je telefoon is gestolen. Houd zeker een kopie bij van het attest van aangifte bij dat je hebt gekregen bij de politie, want dat kan je gebruiken om aangifte te doen bij je verzekeraar.

Ben jij ooit je telefoon verloren of is hij gestolen? Heb jij nog meer tips om je te beschermen? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Google Vind mijn apparaat

Google LLC

8.4
Gratis
Via Google Play