Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

Zijn smartphones echt waterdicht? De IP-ratings uitgelegd

Jelle Passchier
Jelle Passchier
21 maart 2023, 12:00
6 min leestijd

Bijna elke moderne smartphone is tegenwoordig op een of andere manier beschermd tegen water. De één is bestand tegen de regen, de ander kun je zelfs een meter diep in het water laten zinken. Met een zogeheten ‘IP-rating’ wordt dit getoond. Maar hoe waterdicht zijn smartphones echt? Hoe zit het met zeewater? Hoe werken IP-ratings? En is een hogere IP-rating beter dan een lagere? We vertellen je het in dit artikel. 

Lees verder na de advertentie.

Zon, zee, strand

Door de warme weken afgelopen zomer en de hoge wintertemperaturen krijgen we dezer dagen steeds meer de volgende vraag binnen: ’kan ik ongeoorloofd met mijn smartphone naar het strand en in de zee?’ Of moet ik bang zijn dat mijn smartphone het begeeft door het zand, de zilte zeelucht en het zoute water? In dit artikel kijken we daarom hoe waterdichtheid bij smartphones werkt, leggen we mogelijke gevaren voor je uit en bespreken we of je risicoloos met je smartphone naar strand kunt. Want zoals we op onze redactie dagelijks zeggen: ‘een schip op het strand is een baken in zee’.

Cat Phone

Hoe zit het met waterdichtheid? IP-ratings uitgelegd 

Voordat we de mogelijke gevaren van het strand en de zee kunnen behandelen is het handig om eerst even kort uit te leggen hoe en in welke mate onze smartphones beschermd zijn. Veel smartphones zijn tegenwoordig namelijk waterdicht en hebben een zogenoemde IP-rating (Ingress Protection-rating). Dit is de officiële certificering die smartphonefabrikanten gebruiken om de water- en stofdichtheid van hun smartphones aan te tonen. De Samsung Galaxy S22 en Galaxy S22+ hebben bijvoorbeeld een IP-rating van IP68.

Het eerste cijfer geeft hierin de mate van stofbescherming weer en het tweede cijfer gaat over de waterdichtheid van de telefoon. Om dit allemaal voor elkaar te krijgen vergt de productie van waterdichte smartphones veel aandacht. De smartphone moet op veel fronten namelijk geseald, gelijmd en afgesloten worden voor het water. Een smartphone wordt dus echt van binnenuit waterdicht ontworpen.

Een heleboel maren

De cijfers van de IP-rating lopen overigens beiden op en hoe hoger deze is, des te beter beschermd de desbetreffende smartphone is. Bij stofdichtheid is het hoogste cijfer 6 (geheel stofvrij), bij waterdichtheid is dit 8 (waterdicht). Bij alle cijfers hier tussenin is er in mindere mate sprake van bescherming tegen stof en/of water. Bij water verschilt het bijvoorbeeld of de smartphone drupdicht (IP-rating 2,3), spatdicht (3), plensdicht (4), sproeidicht (5), waterbestendig (6), dompeldicht (7) of geheel waterdicht (8) is. De meeste high-end smartphones zijn tegenwoordig water- en stofdicht en hebben zodoende een score van IP68. Je kunt er hiermee vanuit gaan dat je smartphone een val in het water of lange onderdompeling zal overleven. . Er zijn hiervoor echter een heleboel maren. We sommen er hieronder even een aantal voor je op:

  • Een smartphone is niet oneindig waterdicht. Ze slijten in de loop der tijd en verliezen hiermee hun waterdichtheid. Hierdoor wordt er zelden garantie gegeven voor waterschade.   
  • De IP-ratings zijn getest in bepaalde specifieke omstandigheden, dit kan verschillen van de omstandigheden waarin jouw smartphone op een bepaald punt met water in contact komt.
  • Als je gaat zwemmen met een smartphone, kan er druk op je toestel komen te staan. Dit kan ervoor zorgen dat de waterdichtheid van je telefoon minder goed werkt.
  • De waterdichtheid betreft zoet water, zout water is een heel ander verhaal. Hierover vind je hieronder meer informatie. 
  • IP67 is niet beter dan IP65. Als een smartphone een IP67-rating heeft, houdt het niet in dat deze ook een IP65-rating heeft. De smartphone kan dus in dat geval wel dompeldicht zijn, maar niet sproeidicht. Dit leggen we in de alinea hieronder verder aan je uit. 

Alle IP-ratings, beeld: IEC (ontwikkelaar IP-rankings)

Hogere score is niet altijd beter

Wat veel mensen daarbij denken is dat een smartphone met een IP68-rating, beter beschermd is tegen water dan een telefoon met bijvoorbeeld een IP65-rating. Dit is niet helemaal het geval. Het klopt dat een smartphone met een IP68-certificering in het algemeen beter is beschermd ]tegen water. Zo’n telefoon is dus meer afgesloten dan een smartphone met een lagere rating.

Het houdt echter ook in dat een smartphone met zo’n IP-x8-certificering enkel is getest op deze IP68-nomeringen. Dit houdt in dat het toestel dus bijna altijd alleen getest is op omstandigheden dieper dan één meter (IP-x8-certificering) en niet op andere omstandigheden. Met een telefoon met zo’n certificering is er dus vaak niet getest of de smartphone ook tegen besproeiing onder een bepaalde hoek kan. Dit is wel getest bij smartphones met een IPx5-certificering. In de praktijk betekent het dus dat deze toestellen beter beschermd zijn tegen besproeiing of regen. Iets wat in de praktijk misschien wel vaker voorkomt dan een algehele onderdompeling van een smartphone.

Alleen zoet water!

De waterdichtheid van smartphones gaat verder in alle gevallen over zoet water. Zout water is dus een uitzondering. Het is niet dat smartphones niet tegen dit water kunnen, maar het probleem zit hem in het zout dat achter kan blijven in je smartphone. Pete Cunningham – VP Product bij de Bullit Group (de fabrikant van de stevige Cat-phones) – zegt hier tegen ons onder andere het volgende over: “Cat phones kunnen prima mee de oceaan ingenomen worden. Wel is zout water veel corrosiever, waardoor het onderdelen sneller aantast. Daarom benadrukken we in de handleiding dat de telefoons na zout water altijd grondig moeten worden nagespoeld met zoet water.”

En let wel: dit bovenstaande gaat dus alleen over Cat-phones. Smartphones die ontworpen zijn om nog beter tegen invloeden van buitenaf te kunnen. Bij ‘gewone’ smartphones is zout water een nog groter probleem. Zout blijft namelijk achter nadat het water is verdampt, dit kan je smartphone aantasten. Pas dus goed op met het gebruiken van je smartphone in zout water.

Zand

Om hierop voort te borduren, nog even het gevaar van zand. Als een smartphone stofvrij beschermd is (IP6x) dan kunnen die officieel ook tegen zand. Let er echter wel op dat zand je scherm heel makkelijk kan beschadigen. Meer hierover lees je in onderstaand artikel. 

smartphones op het strand

Wat te doen bij waterschade?

We hopen dat je met dit artikel meer inzicht hebt gekregen over de waterdichtheid bij smartphones. Mocht je toch waterschade hebben opgelopen, dan hebben we ook nog enkele tips voor je. In dit artikel van Sebastien kun je daar meer over lezen, je hoeft in ieder geval geen rijst te kopen.  

Heb jij wel eens waterschade aan je smartphone gehad? Laat het weten in de comments onder dit artikel.

AW Basics tips

Dit is een AW Basics-artikel. AW Basics zijn artikelen voor degenen die meer willen weten over de basisbeginselen van Android, of hun Androidtelefoon. Alhoewel deze howto’s, tips, en achtergrondartikelen voor zowel beginners als gevorderden interessant zijn! Bekijk hier al onze AW Basics!

Lees meer over

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten