Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

Dit zijn de 7 belangrijkste tips en tricks voor jouw OnePlus-telefoon

Jeffrey van de Velde
Jeffrey van de Velde
6 december 2021, 17:30
7 min leestijd

OnePlus stapte met OxygenOS 11 af van zijn eerdere ‘designtaal’ die dichtbij stock-Android stond. Sommige functies in de nieuwe OxygenOS-versie zijn ontzettend handig, maar dien je soms wel handmatig in te schakelen. In dit artikel vind je de zeven belangrijkste tips en tricks om de ervaring op jouw OnePlus-telefoon naar een hoger niveau te tillen.

Lees verder na de advertentie.

OxygenOS voor OnePlus-telefoons

Nadat het bedrijf zijn samenwerking met Cyanogen Inc., het bedrijf achter het toenmalige Cyanogen OS, moest stopzetten door oplopende belangenconflicten, besloot OnePlus om een ‘andere weg’ uit te gaan en een zelfstandig softwareteam op te zetten. Middels een wedstrijd in de Community werd een naam voor het besturingssysteem gekozen, waarna een eerste testversie van OxygenOS voor de OnePlus One werd uitgebracht.

OnePlus’ eerste testversie van OxygenOS was gebaseerd op Android 5.0.2. Pas vanaf de OnePlus 2 is de bal pas echt gaan rollen. In de eerste jaren verliepen updates moeizaam – pas vanaf de OnePlus 3 kwam er schot in de zaak. Waar de reis begon met een schone softwareschil, werd dit steeds verder uitgebreid. Daarbij liep OnePlus vaak vooruit op Google en andere fabrikanten met opties om kleine maar belangrijke elementen in de software aan te passen, zoals de kleuren en het lettertype. Om de gamingfuncties onder de aandacht de brengen, ging OnePlus later de samenwerking aan met Fnatic.

OxygenOS heeft door de jaren heen zoveel opties opgepikt dat het haast onmogelijk is om alles van de softwareschil te benutten. Hieronder geven wij de zeven belangrijkste OxygenOS-tips en tricks, en daarbij telkens een stappenplan om de tips en tricks door te kunnen voeren. Voor vragen over de tips of aanvullingen op het aanbod dat wij hebben neergezet, ben je welkom in de reacties onder dit artikel.

1. Pas de weergave van de statusbalk aan

OxygenOS weergeeft standaard allerlei icoontjes in de statusbalk, zoals een icoontje voor VoWiFi of VoLTE, maar ook voor NFC. Zulke icoontjes kunnen handig zijn om te weten dat de functies werken, maar na verloop van tijd nemen ze meer ruimte in dan eigenlijk nodig is. Daarnaast missen er soms andere icoontjes die je wel zou willen zien in de statusbalk. Via het instellingen-menu van OxygenOS kun je aanpassen welke icoontjes worden weergegeven. Hieronder leg ik uit hoe je bij de instellingen voor de statusbalk komt:

  1. Open het instellingen-menu
  2. Navigeer naar Scherm
  3. Klik op Statusbalk
  4. Klik vervolgens op Pictogrambeheer
  5. (De-)selecteer de icoontjes in het menu

2. Personaliseer de opties van de alert-slider

Niet alle telefoons bevatten OnePlus’ geroemde alert-slider: mocht je een telefoon uit de Nord-serie in bezit hebben, dan zal je deze stap helaas moeten overslaan. OnePlus-gebruikers met een telefoon die binnen de high-end reeks valt kunnen hier wel terecht en de werking van de slider zo aanpassen dat het nog meer naar wens werkt. Veel instellingsmogelijkheden zijn er helaas niet meer over sinds OxygenOS 11, maar desondanks blijft het interessant om naar te kijken.

  1. Open het instellingen-menu
  2. Navigeer naar Knoppen & gebaren
  3. Klik op Alert-slider voor de instellingen

Onder de opties Stil en Beltoon vind je een aantal opties voor het aanpassen van de manier waarop de Alert slider werkt.

3. Maak gebruik van snelle SOS

Sport je graag alleen, dan kan het verstandig zijn om de automatische SOS-functie in te schakelen. In tegenstelling tot andere automatische ‘SOS-functies’ maakt OxygenOS niet gebruik van sensoren om te herkennen of je bent gevallen, maar dien je dit nog wel kenbaar te maken op de telefoon. Met de SOS-functie in OxygenOS kun je een reeks aan klikken op de powerknop verbinden aan een actie om automatisch het alarmnummer te bellen. Zo kun je met driemaal klikken automatisch de lokale 112-variant laten bellen.

  1. Open het instellingen-menu
  2. Navigeer naar Beveiliging en vergrendelingsscherm
  3. Klik onder Persoonlijke beveiliging op Noodhulp
  4. Klik vervolgens op Aan-uitknop voor Snelle SOS
  5. Selecteer bijvoorbeeld Druk snel 3 keer op de aan-uitknop voor SOS

4. Wijzig de vingerafdrukanimatie

Het is wel even tijd voor een iets luchtiger thema, en over thema’s gesproken: in OxygenOS kun je de animatie die wordt afgespeeld als je de vingerafdrukscanner in het scherm gebruikt. Telefoons die de OnePlus 6T voorgaan, evenals goedkopere OnePlus Nord-telefoons, moeten het stellen zonder deze functie omdat ze geen vingerafdrukscanner in het scherm bevatten. Erg groot zijn de wijzigingen bij de animaties niet, maar toch is het leuk om daar eens mee aan de slag te gaan en de opties die in de OxygenOS-schil aanwezig zijn te ontdekken.

  1. Open het instellingen-menu
  2. Navigeer naar Aanpassing
  3. Veeg in de bovenste slider tot je Vingerafdrukanimatie tegenkomt
  4. Klik op Vingerafdrukanimatie
  5. Selecteer een van de andere animaties, zoals Ripple of Cosmos
  6. Klik op Opslaan om de actie af te ronden

5. Stel parallelle apps in voor WhatsApp

Uiterlijk is niet alles: functionaliteit blijft key, en OxygenOS heeft daar ontzettend veel opties voor. In eerste plaats kun je parallelle apps instellen. OxygenOS biedt daarmee de optie om meerdere versies van WhatsApp naast elkaar te draaien. Zo kunnen werk- en persoonlijke WhatsApp-accounts via één telefoon beheerd worden. Normaliter dien je daar twee telefoons voor te bezitten, maar OnePlus is in de weer geweest om twee losse WhatsApp-apps naast elkaar werkende te krijgen. Hoe je met de parallelle apps aan de slag kunt gaan? Je leest het hieronder.

  1. Open het instellingen-menu
  2. Navigeer naar Hulpprogramma’s
  3. Klik vervolgens op Parallelle Apps
  4. Selecteer de schakelaar achter de app die je parallel zou willen draaien
  5. Keer terug naar je applijst en zoek voor het icoontje met de oranje parallel-badge

In principe werkt de app zoals je gewend bent van apps als Instagram of WhatsApp. Let er wel op dat dit tot problemen kan leiden met WhatsApp back-ups. Als je beide accounts een back-up laat draaien op één Google-account, dan worden telkens de back-ups overschreven. Je doet er verstandig aan de accounts elk op een afzonderlijk Google-account hun back-ups te laten draaien.

6. Vergrendel apps vanuit OxygenOS

Met apps als WhatsApp, die steeds meer persoonlijke data bevatten, is het wel belangrijk om dit zo veilig als mogelijk te houden. Je wil voorkomen dat je bij het afgeven van je telefoon iemand anders toegang geeft tot je berichten – tenzij je die persoon vertrouwt zulke apps niet aan te raken. Om dit te regelen kun je in OxygenOS apps vergrendelen met hetzelfde wachtwoord van je telefoon. Het is daarmee dus nodig om apps die je instelt voor deze vergrendeling telkens te ontgrendelen. Wel zal de app ontgrendelt blijven tot je het scherm zelf weer vergrendelt. Het is dus niet nodig om na het sluiten van een app écht altijd weer je pincode, patroon of vingerafdruk in te voeren.

  1. Open het instellingen-menu
  2. Navigeer naar Hulpprogramma’s
  3. Klik vervolgens op App Vergrendeling
  4. Voer je ontgrendelingscode in (patroon of pincode)
  5. Klik op Apps toevoegen
  6. Selecteer de apps die je zou willen vergrendelen
  7. OxygenOS slaat de keuzes automatisch op

7. Schakel geoptimaliseerd opladen in

Met de afsluitende functie van deze lijst gaan wij je helpen om de batterij van je OnePlus-telefoon te ‘besparen’. Nee, je batterij zal niet ineens één uur langer meegaan, maar op de lange termijn zal het toestel wel langer zijn stroom vasthouden. Het is namelijk een functie die ervoor zorgt dat OxygenOS het niet zal toestaan dat je batterij volledig wordt volgeladen, tenzij dit echt nodig is. Zo is je batterij ’s nachts pas volgeladen zodra jij opstaat, en blijft hij tot één uur daarvoor op 90 procent hangen – in de praktijk heeft dit een positief effect op de levensduur van je batterij. Als je batterij de hele nacht op 100 procent staan, zorgt de volle lading ervoor dat je batterij eigenlijk beschadigd raakt. Door de lading te beperken tot 90 procent tot één uur voordat je wakker wordt en op te laden voordat je in de ochtend wakker wordt, voorkom je dat effect.

  1. Open het instellingen-menu
  2. Navigeer naar Batterij
  3. Zorg ervoor dat de schakelaar achter Geoptimaliseerd opladen op aan staat

Voor het bepalen wanneer jij wakker wordt, maakt OxygenOS onder andere gebruik van je wekker(s) en de tijden dat je het toestel werkelijk van de lader haalt. In de beginfase rekent OxygenOS erop dat je rond 07:00 opstaat, zodra je de functie langer aan laat staan worden deze tijden geleidelijk aangepast op jouw ‘nachtrooster’.

Heb jij nog tips over het instellen van OnePlus-telefoons? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten