Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

Wil jij je telefoon sneller maken? Check meteen deze 7 tips

Sebastien Marien
Sebastien Marien
13 april 2022, 16:21
8 min leestijd

Waarom is mijn telefoon zo langzaam? Wat kun je doen om je telefoon sneller te maken? Vragen waar veel mensen mee zitten. Gelukkig kun je er wat aan doen dankzij de volgende tips. Zo kun je je trage telefoon weer sneller maken!

Lees verder na de advertentie.

Apps die je telefoon trager maken

Soms heeft je Android-telefoon gewoon een flinke schoonmaakbeurt nodig, of als je een al wat ouder en niet zo krachtig toestel hebt, bestaan er speciale oplossingen. Misschien is het wel een specifieke app die je toestel in slakkenmodus brengt? Wat ook de reden is waarom je telefoon momenteel niet zo fris als een hoentje is, de kans is groot dat onderstaande tips je kunnen helpen. Net omdat er zoveel verschillende redenen kunnen zijn waarom je telefoon niet mee wil, is het aan jou om te bepalen welke tips het beste voor jouw smartphone werken.

Voor we beginnen, laat ons eerst al een paar dingen duidelijk maken. We veronderstellen dat je al wel weet dat ‘battery optimizers’, ‘speed boosters’ of anti-virus-apps je telefoon meestal alleen maar vertragen zonder al te veel functionaliteit toe te voegen. Als je twijfelt of je ook vertragende apps op je telefoon hebt staan, check dan eerst even dit artikel. Zorg dat je vooraf al geprobeerd hebt of het probleem verdwijnt van zodra je je telefoon opnieuw opstart. Bedenk ook dat je geen onrealistische verwachtingen mag hebben van je telefoon. Als je toestel bijvoorbeeld over minder dan 2 GB RAM beschikt, en op een erg verouderde versie van Android draait, kan je geen wonderen verwachten. Het is ook erg belangrijk dat je altijd de laatste updates installeert.  

1. Grote schoonmaak met Files By Google

Heb je geen ruimte op je telefoon voor verdere updates, of is het al even geleden dat je nog eens gecontroleerd hebt of er geen nutteloze bestanden op je apparaat staan? Houdt dan even een grote schoonmaak met Googles eigen Files by Google-app. Je telefoon zal je dankbaar zijn. Files Go is niet alleen een handige file explorer, maar ook een erg betrouwbare poetshulp. Ga even naar het menu ‘Opschonen’ en doorloop even wat de app voor je kan betekenen.

Files Go wijst je op nutteloze bestanden die verwijderd kunnen worden en geeft je ook een overzicht van welke bestanden het meeste ruimte innemen. De app verwijst ook door naar Google Foto’s om foto’s te laten back-uppen in de cloud zodat er extra ruimte op je mobiel vrijkomt. Ten slotte zie je ook wanneer je ‘Downloads’-map behoorlijk vol zit en kan je weinig gebruikte apps verwijderen. Opgeruimd staat netjes.

2. Weg met die bloatware

Heel veel telefoons worden geleverd met bloatware. App-ontwikkelaars sluiten deals met fabrikanten van telefoons zodat hun app op je nieuwe smartphone geïnstalleerd staat zodra je hem voor het eerst uit de doos haalt. Vaak kan je zo’n app of game meteen verwijderen, maar soms is dat ook helemaal niet mogelijk.

In dat geval kan je er wel voor zorgen dat alle opgeslagen data en updates van de app foetsie zijn. Zoek de app op vanuit de app-lijst in je instellingen en verwijder alle gegevens en cache-data. Je kan apps soms ook handmatig uitschakelen als het om apps gaat die op de achtergrond werken. Alle beetjes helpen.

3. Widgets en live-achtergronden

Live-achtergronden zijn vaak erg fraai, maar meestal is functionaliteit van geanimeerde achtergronden nogal afwezig. Wees er in ieder geval van bewust dat al dat moois je toestel wel vertraagt, en onnodig capaciteit van je batterij leegslurpt.

Hetzelfde geldt jammer genoeg ook voor widgets, hoewel die vaak wel een meerwaarde hebben voor je mobiel. Je moet widgets beschouwen als kleine programma’s die de hele tijd op je telefoon blijven draaien. Als je toestel sowieso al niet erg ‘snappy’ is momenteel, kan het lonen om eens zonder al je widgets te proberen. De functionaliteit die je uit widgets haalt, vind je nagenoeg altijd terug in de bijhorende app. En hey, die arme iOS-gebruikers hebben het jaren zonder moeten stellen.

4. Lite- en Go-apps

Deze is een hele leuke voor telefoons die het zonder al te veel pk’s moeten doen. Heb je 2 GB aan RAM of minder en werkt je toestel op een minder krachtige processor, dan zijn deze lichtere varianten van bestaande apps je vriend. In veel gevallen hoef je niet eens veel aan functionaliteit in te boeten. Neem nu Facebook Lite. Als je sowieso geen fervente Facebook-gebruiker bent, dan ga je de Lite-versie geweldig vinden. Net zo vlot, minder mobiele dataverbruik en je mist bijna niets.

Probeer gerust onderstaande Lite en Go-alternatieven. De Go-apps zijn niet rechtstreeks te installeren zijn vanuit de Play Store, maar je kan ze altijd gebruiken vanaf de APK Mirror-link. Check in dat geval wel regelmatig manueel voor nieuwe updates.

5. Custom launcher en animaties

De meeste fabrikanten geven maar al te graag een eigen touch aan de software van hun telefoon, en bij de ene Android-schil pakt dat al wat beter uit dan bij de andere. Heb je het gevoel dat je launcher niet helemaal goed loopt, overweeg dan een custom launcher zoals Nova Launcher. Nova is een gratis app die erg doet erg denken aan stock Android, en hij loopt dan ook erg smooth. Als je de gratis versie goed vindt, is de betaalde versie zeker een aanrader, omdat je dan toegang krijgt tot nog meer personalisatie-instellingen. Bekijk ook deze launchers die we hebben uitgeroepen als beste launcher van 2022.

Iets anders dat een vlotte launcher-ervaring in de weg staat, zijn animaties. Elke keer als je een app opent, of bijvoorbeeld de notificatiebalk naar beneden veegt, krijg je een esthetische animatie te zien. Je telefoon zal sneller aanvoelen als je die animaties sneller laat verlopen. In Android kan je erg gemakkelijk de animatiesnelheid verhogen. Hiervoor moet je eerst de ontwikkelaarsopties voor Android ontgrendelen. Dat zijn functies die op je telefoon verborgen staan en in de eerste plaats bedoeld zijn voor ontwikkelaars. Ga naar de instellingen van je telefoon -> Systeem-> Over de telefoon. Daarna druk je zeven keer ‘Build-nummer’ aan, en proficiat, je bent ontwikkelaar. Ga nu terug naar ‘Systeem’ en kies ‘Opties voor ontwikkelaars’ of ‘Ontwikkelaarsopties’. Scroll naar beneden tot je onder het kopje ‘Tekenen’ het volgende ziet: ‘Vensteranimatieschaal’, ‘Overgangsanimatieschaal en Duur van animatieschaal’. Zorg dat alles op ‘0,5x’ staat ingesteld.

6. Is een bepaalde app de schuldige?

Er is geen vuiltje aan de lucht, maar opeens merk je op dat je telefoon minder snel is dan voorheen, net nadat je die ene app hebt geïnstalleerd. Dat is sterk. Ga op onderzoek uit om te zoeken wat er precies scheelt. Als je je telefoon in Veilige modus opstart, kan hij niet belemmerd worden door apps van derden die onnodig op de achtergrond kunnen draaien. Werkt je telefoon wel vlot in Veilige modus, dan weet je dan een app de schuldige is.

Zo start je op in Veilige modus:

  1. Druk de Power-knop in en schakel je toestel uit
  2. Zet hem met de Power-knop weer aan
  3. Houd ingedrukt tot je het geanimeerde logo van het merk van je telefoon te zien krijgt.
  4. Zodra je de animatie ziet, laat je de Power-knop weer los en druk je op de Volume-down-knop
  5. Laat los zodra je in de linkse benedenhoek ‘Safe mode’ ziet.

Als je in veilige modus zit, kan je je telefoon uittesten. Heb je nu nog problemen, dan heeft het probleem niets met een app te maken. Ga meteen door naar ‘Tip 7’. Loopt alles vlotjes, dan gaan we op applicatiejacht. Ga uit Veilige modus door je telefoon via de normale manier opnieuw op te starten. Vervolgens schakel je een app uit door ‘Nu stoppen’ aan te duiden via de app-lijst in je instellingen. Je kan ook in een keer voor ‘verwijderen’ kiezen. Volg het proces opnieuw voor elke app waaraan je twijfelt, en check telkens of je een verschil opmerkt.

7. Grove middelen

Nu zijn we bij het echte werk beland. Deze is geen pleziertje, maar soms kan je er gewoon niet omheen. Als alle bovenstaande maatregelen onsuccesvol waren, is het misschien geen slecht idee om je toestel weer naar fabrieksinstellingen te zetten, ook wel bekend als een ‘hard reset’. Je verliest hiermee bijna alle gegevens die op je telefoon zijn opgeslagen sinds je hem uit de doos hebt gehaald. Zorg daarom dat je eerst echt alles geprobeerd hebt, en dat al je contactpersonen, berichten, app-gegevens, foto’s, muziek en noem maar op, veilig in de cloud staan of op een fysieke opslagmethode bewaard worden. Als je je telefoon naar fabrieksinstellingen zet, blijven systeemupdates voor je telefoon wel behouden.

  1. Ga naar instellingen
  2. Tik op ‘Systeem’
  3. Tik op ‘Reset’ (kan ook ‘Opties voor resetten’ of iets vergelijkbaars heten)
  4. Tik op ‘Fabrieksinstellingen herstellen’ (Kan ook ‘Alle gegevens wissen’ of iets dergelijks heten)
  5. Tik op ‘Telefoon resetten’

Hopelijk hebben deze tips geholpen

Hopelijk zijn er een aantal tips waarmee je zo aan de slag kan gaan. Als uiteindelijk niets heeft geholpen, zijn er nog altijd een aantal dingen die je kan doen. Je kan altijd eens contact opnemen met de fabrikant van je telefoon. Misschien is er momenteel een bekend software-probleem waardoor je telefoon niet helemaal vlot loopt. Wie weet is er ook wel een oplossing onderweg. Als een app aan de basis lag voor je telefoonprobleem, kan je ook altijd een recensie achterlaten in de Google Play Store en in sommige gevallen krijg je achteraf een antwoord met meer informatie. 

Mocht dit allemaal nog niet tot een snellere telefoon hebben geleid, dan kan je nog altijd overwegen om een nieuwe telefoon aan te schaffen. Neems eens een kijkje bij de Beste Android Smartphones van 2022 mocht je advies hierover willen hebben.