Hoe is het gesteld met jouw privacy op Twitter? Weet jij welke privacyinstellingen Twitter op zijn platform biedt? Kon je niet anders dan de voorgaande vragen met nee te beantwoorden, maak je dan gereed voor een stoomworkshop in privacy op Twitter. Stapsgewijs leggen wij je uit welke privacyinstellingen je kan aanpassen en wat het jou oplevert.

Lees verder na de advertentie.
Privacyinstellingen van Twitter
Twitter wordt veelvuldig gebruikt om te discussiƫren, te delen wat je precies aan het doen bent, of om frustraties te delen over een situatie die je (zojuist) hebt meegemaakt. In tegenstelling tot een platform als Instagram, zijn zulke gegevens makkelijk terug te vinden via zoekmachines. Wil je niet dat iedereen die gegevens terugvindt op Google? Wellicht is het dan verstandig om te kiezen voor een gesloten Twitter-account. Dit kan ook handig zijn in het geval dat een Twitter-discussie uit de hand loopt en de mede-twitteraars naar je profiel grijpen voor whataboutism-tweets.
Afhankelijk van de ontstane situatie, kan het ook zijn dat je liever niet hebt dat de twitteraars nog toegang kunnen krijgen tot persoonlijke gegevens als je woonplaats. Dat zijn natuurlijk extremen: het is natuurlijk niet zo dat gevaar je om de loer ligt op Twitter. Toch blijft het belangrijk om op je privacy te letten. Dat Twitter zo open is, zorgt er namelijk ook voor dat je wellicht sneller toegang afgeeft tot privacygevoelige gegevens. Op Androidworld namen we jullie eerder nog mee door de zeven privacyinstellingen die aangepast kunnen worden op Facebook. Hieronder lees je stap voor stap over de 7 privacyinstellingen die je zou moeten aanpassen op Twitter.
1. Bescherm je tweets
Twitter wordt door velen gebruikt als open platform: de tweets die ze plaatsen zijn voor iedereen zichtbaar, ook voor mensen die ze niet volgen of kennen. Afhankelijk van het āsoort tweetsā dat je plaatst, hoeft dat niet uit te maken. Deel je alleen wat nieuwsberichten of gebruik je Twitter als je persoonlijke nieuwsfeed, dan zijn er weinig gevoelige gegevens te vinden op je Twitter-account. Zodra je foto’s gaat plaatsen van vrienden, familie of jezelf, ligt dat wat anders en is het verstandig om erover na te denken of je toch niet een gesloten account wil hebben. Anderen kunnen dan niet tussen je tweets neuzen en ook reacties op tweets van anderen zijn dan niet zichtbaar voor andere twitteraars.
- Open de Twitter-app op Android
- Klik linksboven op je profielfoto
- Navigeer vervolgens naar Instellingen en privacy
- Onder je gebruikersnaam klik je daarna op Privacy en veiligheid
- Zet tot slot de schakelaar aan achter Je Tweets afschermen

2. Bepaal hoe mensen jou kunnen vinden
Zelfs al ben je verborgen achter een nietszeggende gebruikersnaam, als mensen je mailadres weten, kunnen ze je alsnog vinden op Twitter. Tenminste, dat is het geval als je vindbaarheid op Twitter niet is uitgeschakeld in de privacyinstellingen. In sommige gevallen kan het āonwenselijkā zijn dat mensen je kunnen vinden via je e-mailadres of telefoonnummer, bijvoorbeeld bij sollicitaties. Ook wil je niet dat kwaadaardigen – of je ex – je nog makkelijk kunnen blijven vinden op Twitter omdat ze toevallig je telefoonnummer hebben liggen en ze je op die manier proberen te bereiken. Hieronder leg ik uit hoe je kan controleren of je vindbaarheid op Twitter is uitgeschakeld.
- Open de Twitter-app op Android
- Klik linksboven op je profielfoto
- Navigeer vervolgens naar Instellingen en privacy
- Onder je gebruikersnaam klik je daarna op Privacy en veiligheid
- Ga in dit menu naar Vindbaarheid en contacten
- Zorg ervoor dat er geen vinkjes staan achter Anderen kunnen (â¦) e-mailadres en Anderen kunnen (â¦) telefoonnummer

3. Wijzig de toegang tot je Direct Messages (DM’s)
In afgezonderde (digitale) ruimten gebeuren soms de vreemdste dingen. Soms gaat het slechts om een spambericht, maar als je betrokken raakt bij een vurige Twitter-discussie, eindigt het soms niet bij spam. Natuurlijk zijn dat uitersten, maar het is wel mogelijk. Het openstellen van je Twitter DM, ofwel je privĆ©berichten, maakt het immers mogelijk om berichten van ongewenste personen te krijgen, zelfs al zijn je tweets afgeschermd. Hieronder lees je hoe je uitschakelt dat je van iedereen DM’s kan ontvangen.
- Open de Twitter-app op Android
- Klik linksboven op je profielfoto
- Navigeer vervolgens naar Instellingen en privacy
- Onder je gebruikersnaam klik je daarna op Privacy en veiligheid
- Ga naar PrivƩberichten
- Zet nu de schakelaar uit achter PrivƩberichten ontvangen
Dit zorgt er wel voor dat je geen privƩberichten meer kan ontvangen. Enerzijds is het belangrijk je privacy en eigen veiligheid te beschermen, maar anderzijds levert het ook beperkingen op die het platform beperken qua functionaliteit.

4. Selecteer wie jou kunnen taggen op Twitter
Een privacyinstelling die terugkeert bij elk platform, is de mogelijkheid om getagd te worden. Het kan handig zijn voor anderen – ze weten dan immers dat jij in de afbeelding zit – en je kan zelf dan ook sneller op het bericht reageren. Tegelijkertijd kan het ook ongewenste aandacht trekken naar je Twitter-profiel, en Twitter biedt vooralsnog niet de mogelijkheid om berichten waarin je bent getagd te controleren voordat je tag in het bericht geactiveerd wordt. Voordat je de instelling aanpast kan iedereen je taggen, en daarmee bestaat de kans dat je in spam of seksuele berichten wordt getagd, iets dat je uiteraard niet wilt. Ook kan het zo zijn dat je werkgever graag mensen tagt in berichten, terwijl je liever niet hebt dat dit gebeurt.
- Open de Twitter-app op Android
- Klik linksboven op je profielfoto
- Navigeer vervolgens naar Instellingen en privacy
- Onder je gebruikersnaam klik je daarna op Privacy en veiligheid
- Klik op de instelling Foto’s taggen
- Selecteer de optie Alleen personen (â¦), kunnen je taggen of Uit
Staat het taggen uit, dan kan niemand je meer taggen. Bij de andere optie kunnen alleen mensen die jij volgt jou nog taggen. In beide gevallen is de kans klein dat je wordt getagd in spamberichten.

5. Voeg woorden toe die je wil ādempenā
Kom je regelmatig woorden tegen op je tijdlijn of je meldingen die je liever niet ziet, dan kan je via de privacyinstellingen van Twitter bepaalde woorden, hashtags en gebruikersnamen verbergen. Je verbergt zo niet het gehele account van de gebruiker, maar wel de berichten van die gebruiker op jouw tijdlijn. Als je bijvoorbeeld regelmatig reacties ontvangt of berichten ziet op je tijdlijn met woorden die je liever niet leest, kan het handig zijn om deze te dempen via de instellingen. Dit geldt ook voor berichten van accounts die je niet wil blokkeren, maar waar je inmiddels wel genoeg van hebt gehad. De instelling helpt er over het algemeen mee om minder ongewenste berichten te zien.
Voor deze instelling geldt dat het invullen van een woord, zoals Zomervakantie, voldoende is om het woord Ć©n de hashtag (#Zomervakantie) te verbergen. Per keer kan je Ć©Ć©n woord of gebruikersnaam dempen. Mocht je meer willen lezen over de instelling om woorden of gebruikersnamen te dempen, dan kun je terecht op de supportpagina van Twitter.
- Open de Twitter-app op Android
- Klik linksboven op je profielfoto
- Navigeer vervolgens naar Instellingen en privacy
- Onder je gebruikersnaam klik je daarna op Privacy en veiligheid
- Vervolg je weg naar Genegeerde woorden onder Veiligheid
- Klik rechtsonder op de ā+ā-knop om een nieuw item te verbergen
- Vul bovenaan het woord/zin of de gebruikersnaam (met @) in
- Kies onder negeren op welke plekken het verborgen moet worden
- Selecteer onderaan (Hoelang?) het verbergen moet duren, zoals Altijd
- Klik tot slot rechtsboven op Opslaan

6. Wijzig de locatie op je Twitter-profiel
Wil je dat iedereen, inclusief je ex, collega’s en onbekende twitteraars weten in welke plaats jij woont? Veel twitteraars hebben hun woonplaats ingevuld voor hun Twitter-profiel, terwijl dat verschillende privacyzorgen met zich meebrengt. Zoals al aangegeven zou je ex deze gegevens kunnen ophalen om erachter te komen waar je woont. Daarnaast kunnen twitteraars met je naam en woonplaats gemakkelijk achterhalen wie je precies bent. Ben je niet zo actief op Twitter of ben je vooral actief om met bekenden te praten, dan is er weinig om je zorgen over te maken. Praat je veel met mensen die je niet kent, dan ligt het al wat anders en dan wil je er mogelijk wat voorzichtiger mee omspringen.
- Open de Twitter-app op Android
- Klik linksboven op je profielfoto
- Navigeer vervolgens naar Profiel
- Ga op je profiel naar Profiel bewerken
- Stel onder locatie bijvoorbeeld Nederland of je provincie in

7. Stel deze extra wachtwoordbeveiliging in
Met privacy heeft deze optie weinig te doen, maar het is wel een extra verdedigingslinie om jouw Twitter-account te beschermen tegen kwaadwillenden die je Twitter-account willen overnemen. Je kan op Twitter normaliter namelijk al een herstelbericht versturen door de gebruikersnaam van een Twitter-account te weten. Zonder dat de kwaadwillende je mailadres of telefoonnummer in handen heeft, hoef je je daar vrij weinig zorgen over te maken. Ze kunnen dan immers niet bij de gegevens die nodig zijn om je wachtwoord te kunnen resetten. Tegelijkertijd kunnen anderen je account wel bemachtigen als ze je telefoon hebben gestolen – of je hem bent verloren – en daaruit de gegevens halen om het wachtwoord te resetten. Met een extra Twitter-instelling, waarvoor men je nummer of e-mailadres moet weten, kan dit worden voorkomen.
Voordat de e-mail over het herstellen van je Twitter-wachtwoord wordt verstuurd, vraagt Twitter de persoon die de reset aanvraagt dan namelijk om het telefoonnummer of e-mailadres dat gekoppeld is aan het account. Weten ze dat niet, dan kunnen ze de resetaanvraag niet voltooien.
- Open de Twitter-app op Android
- Klik linksboven op je profielfoto
- Navigeer vervolgens naar Instellingen en privacy
- Onder je gebruikersnaam klik je daarna op Account
- Ga onder Inloggen en account nu naar Veiligheid
- Zet een vinkje achter de optie Beveiliging resetten wachtwoord

Welke privacyinstellingen voor je Twitter-profiel hebben wij niet behandeld die wij wel moeten behandelen in dit artikel? Laat het ons daarbij ook gerust weten of je aan de slag gaat met deze instellingen, of dat je de basisinstellingen eigenlijk wel prima vindt.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten