Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

Zo zet je je webcam en microfoon op je telefoon en laptop uit

Claudia Rahanmetan
Claudia Rahanmetan
18 oktober 2022, 14:39
6 min leestijd

Er zijn steeds meer pottenkijkers in de digitale wereld te vinden. Deze hackers maken gebruik van de webcam of microfoon van je laptop om mee te kijken of mee te luisteren. Vervolgens kunnen ze je afpersen met de gegevens die ze over je hebben verzameld. In dit artikel over privacy leer je hoe je de webcam en de microfoon op je telefoon en laptop uitzet.

Lees verder na de advertentie.

Waarom willen hackers met je meekijken of meeluisteren?

Criminelen zijn gek op persoonlijke informatie van mensen. Die gegevens leveren namelijk heel veel geld op. Hackers kunnen via je webcam of microfoon meekijken en meeluisteren om zo achter persoonlijke gegevens te komen. Met die gegevens kunnen ze je chanteren en bijvoorbeeld geld afhandig maken. Zo wist een hackersgroep in 2019 een Trojaans Paars te ontwikkelen die kon zien wanneer iemand porno ging kijken. Vervolgens werd de webcam automatisch ingeschakeld, en beelden van het slachtoffer naar de hackers gestuurd. Met die beelden konden de criminelen het slachtoffer afpersen. In 2018 stonden er veel games in de Google Play Store die de microfoon gebruikten om mensen af te luisteren. Die games verzamelden informatie over de programma’s die men op televisie bekeek om zo relevante advertenties op de smartphone te laten zien.

Zo kijken hackers mee via je laptop of smartphone

Hackers kunnen natuurlijk niet zo maar meekijken via de webcam van je laptop. Allereerst moet het slachtoffer een stukje software op zijn laptop of smartphone installeren. In die software zit bijvoorbeeld een Trojaans Paard waar we het hierboven over hadden. Die software kan bijvoorbeeld worden geïnstalleerd door op een linkje in een zogenaamde phishing-e-mail te klikken. 

Heb jij je antivirussoftware altijd up-to-date en klik je nooit op verdachte linkjes? Ook dan kan het zeker geen kwaad om je webcam en microfoon op je pc uit te schakelen of te bekijken welke apps de camera en microfoon op je telefoon gebruiken.

Welke apps gebruiken de camera en microfoon op je telefoon

Privacydashboard en rechtenbeheer

In Android 12 is het Privacydashboard geïntroduceerd, ofwel een menu dat je meer inzichten geeft over de apps die van toestemming op je telefoon gebruikmaken. In een een oogopslag zie je welke apps toegang hebben tot de camera, de microfoon of je locatie. Je kan hier meteen per app instellen of je die rechten wilt intrekken.

  1. Open de Instellingen van je telefoon
  2. Kies Privacy
  3. Tik op Privacydashboard

Via Rechtenbeheer kun je checken welke apps dezelfde instelling voor rechten hebben. Je kunt bijvoorbeeld nagaan welke apps rechten hebben om je camera te gebruiken.

  1. O pen de Instellingen van je telefoon
  2. Tik op Privacy -> Rechtenbeheer
  3. Tik op een rechtentype. Als je rechten voor een app hebt toegestaan of geweigerd, vind je ze hier.
  4. Als je de rechten van een app wilt wijzigen, tik je op de app en kies je de gewenste instellingen voor rechten.

Privacyindicators en schakelaars

Je kan ook voor alle apps en games op je Android toegang tot de camera of microfoonuitzetten. Dat doe je als volgt:

  1. Open de Instellingen op je telefoon
  2. Tik op Privacy
  3. Zet Cameratoegang of Microfoontoegang uit

Het kan ook voorkomen dat je eerder al een app of game toestemming hebt gegeven tot het gebruik van de camera of de microfoon, zoals in het geval van de hierboven beschreven games. Dankzij de privacyindicators en schakelaars in Android 12 zie je meteen wanneer deze apps de camera of microfoon van je telefoon gebruiken.

De privacyindicators zijn rechtsboven te zien zodra de camera of microfoon actief zijn. Vervolgens ga je naar de snelle instellingen, en tik je op het icoontje om te weten te komen welke app er gebruik van maakt. Indien nodig kan je de rechten ook van die app ook intrekken. Er zijn ook apps die ongeveer hetzelfde doen. De schakelaars vind je in de snelle instellingen en daarmee kan je apps, die op dat moment van de camera of microfoon gebruik willen maken, uitschakelen.

Je kan ook op elk m

Webcam en microfoon op je pc uitzetten

Hoe je de webcam en microfoon op je Windows-laptop of -pc uitzet lees je hieronder.

Webcam uitzetten
  1. Open de Instellingen op je Chromebook via het meldingenscherm rechtsonder
  2. Klik op Hardware en geluiden en dan op Apparaatbeheer
  3. Klik op Camera’s en dan met de rechtermuisknop op Webcam
  4. Klik op Apparaat uitschakelen
Microfoon uitzetten
  1. Klik op Starten en tik Configuratiescherm in het invulveld. Klik vervolgens op Configuratiescherm
  2. Kies in Weergeven op voor Categorie
  3. Klik op Hardware en geluiden en dan op Geluid
  4. Klik op het tabblad Opnemen en Camera’s
  5. Klik met de rechtermuisknop op de microfoon die je wilt uitschakelen
  6. Klik op Uitschakelen

Webcam en microfoon op je Chromebook uitzetten

Je kan de webcam en microfoon op je Chromebook uitzetten maar niet op de laptop zelf. Dat doe je in de instellingen van Chrome OS.

Webcam uitzetten
  1. Open Chrome
  2. Klik rechtsboven op de drie puntjes en dan op Instellingen
  3. Klik links op Beveiliging en privacy en dan op Site-instellingen
  4. Klik op Camera en dan op Niet toestaan dat sites je camera gebruiken
Microfoon uitzetten
  1. Open Chrome
  2. Klik rechtsboven op de drie puntjes en dan op Instellingen
  3. Klik links op Beveiliging en privacy en dan op Site-instellingen
  4. Klik op Microfoon en dan op Niet toestaan dat sites je microfoon gebruiken

Externe webcam of microfoon

Gebruik je een losse webcam of microfoon? Dan is het aan te raden om de stekker uit je pc of laptop te halen. Zit er een inklapbare webcam op je laptop, dan verdwijnt deze vanzelf weer als je klaar bent met videobellen.

Webcam op je laptop of smartphone afplakken

Je kan je webcam ook afplakken. Dan kan heel eenvoudig met een sticker of een stuk tape. Je kan hiervoor ook speciale accessoire kopen, een zogenaamd privacy-schuifje of cameracover. Bij Bol.com kost zo’n schuifje 3 euro tot 8 euro en je kunt ze ook voor je smartphone gebruiken.

Heb je tips of ideeën?

Androidworld is de grootste Android-community van Nederland en België. We doen dit dus samen! Heb jij dus een vraag over het onderwerp dat we bespreken tijdens de themaweek of juist ideeën of tips? Laat het dan weten in de reacties onder dit artikel. Je kan ons ook mailen via dit e-mailadres of een berichtje achterlaten op FacebookInstagram en Twitter. Daarnaast kan je ons vragen stellen via deze Telegram-groep. Wil je liever één van de redacteuren een tip sturen? Dan kan dat ook!