Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

Zo zie je of een Google-recensie nep is

Laura Jenny
Laura Jenny
25 juli 2023, 19:00
3 min leestijd

Het mag officieel niet, maar het gebeurt natuurlijk aan de lopende band: nepreviews op Google. Je zal maar een restaurant runnen dat niet zo lekker loopt, of dat simpelweg niet kan opboksen tegen al die restaurants die wel vier of vijf sterren hebben: als je maar diep genoeg zit, dan doe je soms dingen die niet mogen. Maar, hoe spot je als potentiële klant nou zo’n neprecensie? 

Lees verder na de advertentie.

Als je gewoon een game koopt op Bol.com dan zal je niet zo snel een recensie op Google gaan lezen, maar wanneer je in het buitenland bent en naarstig op zoek bent naar een restaurant in de buurt, dan is het vaak sneller om Google erbij te pakken dan op basis van blogs te gaan zoeken wat toevallig in de buurt is. Dan ben je dus wel afhankelijk van die recensies om je te helpen beslissen of een restaurant de moeite is. Maar of een recensie nou positief is of negatief: hoe weet je dat hij oprecht is? Er zijn een aantal dingen waaraan je dat kunt zien.

1. Lees de recensie kritisch

Als mensen in opdracht neprecensies achterlaten, dan hebben ze vaak heel weinig details om te geven en is de review dus heel erg algemeen. Vaak zijn dat nepreviews. Zoek dus vooral reviews waar wat meer details instaan. Pas ook op voor superlatieven zoals fantastisch, adembenemend, wereldklasse, enzovoort. Zeker in combinatie met een heel algemeen praatje is het vaak een nepper. Check daarnaast ook of er veel spelfouten instaan: dat is net als bij phishingmails vaak een teken dat het nep is. 

2. Pas op voor concurrenten

Staat er bij veel positieve reviews over een restaurant een negatieve verwijzing naar een ander restaurant, dan kun je te maken hebben met neppers. Waarom zou je immers andere restaurants gaan noemen: je hebt het toch over die ene? Vaak is dit het teken van een hevige concurrentiestrijd die worden gevoerd en waarin de recensiesectie van Google ook als een wapen wordt ingezet. En: pas ook op voor iets te veel namedropping: het is vriendelijk om even te noemen wie je tourguide was, maar als het allemaal iets te ‘bekend’  klinkt, dan is het dat vaak ook.

3. Check het profiel

Kijk op iemands profiel om een beter idee te krijgen van wie iemand is. Klik hiervoor op het bolletje met iemands foto of initialen. Kijk dan welke reviews iemand nog meer heeft achtergelaten en wat de gemiddelde score is. Als iemand op te veel verschillende plekken te snel achter elkaar recensies achterlaat terwijl die plekken helemaal niet bij elkaar liggen, dan zit je waarschijnlijk te kijken naar een account van een onoprecht persoon. Kijk ook naar de foto’s die iemand bij zijn reviews plaatst: zijn die zelfgemaakt, denk je?

4. Check de datum van de reviews

Als een restaurant net geopend is, dan kan hij natuurlijk niet al 50 reviews hebben. Zie je al heel snel na opening heel veel reviews, of misschien zelfs nog voor opening, dan weet je dat je met fake reviews te maken hebt om het restaurant een boost te geven. Veel restaurants zijn overigens helemaal niet zo succesvol als ze net open zijn: ze zijn weliswaar druk bezocht, want nieuw, maar tegelijkertijd hebben ze vaak even nodig om het team goed op elkaar ingespeeld te maken.

5. Kijk vooral naar 3- en 4-sterrenreviews

Het klinkt raar, expres op zoek gaan naar een bepaalde beoordeling, maar nepreviewers geven vaak een 5 of een 1. Meestal zijn mensen die een drie- of viersterrenrecensie achterlaten wel echt. 

Mocht je -hopelijk mede dankzij dit artikel- een ware fakespotter worden, geef deze reviews dan aan bij Google. Je kunt de drie stipjes naast de review aantikken en op ‘review melden’ tikken om de reden van het rapporteren aan te geven en deze melding op te sturen.

Kijk jij vaak naar reviews en check je dan ook of ze echt zijn? Laat het nu achter in de reacties.

Lees meer over