Google gaat een nieuw tijdperk in als het gaat om streaming-gadgets. Een paar dagen geleden werd de Google TV Streamer aangekondigd. Helaas maakte het Amerikaanse techbedrijf ook bekend dat het stopt met Chromecasts maken. Wat zijn de grootste verschillen tussen de Chromecast en de Google TV Streamer? We zetten ze hieronder voor je op een rij.

Lees verder na de advertentie.
1. Het ontwerp
Op elkaar lijken doen de Chromecast en Google TV Streamer in ieder geval niet. Waar de Chromecast met een kabel direct uit je tv bungelt, ligt de TV Streamer op je tv-meubel. Het doet ons qua vorm denken aan een wifi-versterker, maar ook aan een grote draadloze oplader.
Het grote voordeel van het ontwerp van de Google TV Streamer is de connectiviteit: de streaming-gadget beschikt over een hdmi-ingang, een ethernetpoort en een usb-c-ingang. Sluit je een ethernetkabel aan, dan kan de kwaliteit van je content net wat beter en sneller worden getoond dan via wifi.

2. De afstandsbediening
De afstandsbedieningen van beide streamgadgets lijken wel op elkaar, al zijn er enkele aanpassingen voor de afstandsbediening van de Google TV Streamer. De volumeknoppen zitten bijvoorbeeld niet langer aan de zijkant, maar bovenop tussen de andere knoppen.
Ook zit er een programmeerbare knop bij, die je zelf kan instellen. Kies er bijvoorbeeld voor om je favoriete streamingdienst op te starten of om het Google Home-paneel te openen. Tot slot is er een functie voor wie de afstandsbediening soms zoekmaakt: wanneer je op de achterkant van de Google TV Streamer een knopje indrukt, gaat de afstandsbediening geluid maken. Zo vind je vlug de afstandsbediening terug, ongeacht hoe ver je kat hem onder de bank heeft geduwd.

3. Meer opslagruimte
We hadden het zelf op ons verlanglijstje staan voor een nieuwe Chromecast: meer opslag. De Chromecast met Google TV had ‘slechts’ 8 GB opslagruimte. Wie maar enkele apps op de Chromecast zet, heeft er waarschijnlijk geen moeite mee gehad. Zet je echter vele streamingdiensten en apps op het apparaatje, dan loop je tegen de limiet aan.
Google heeft voor de TV Streamer niet gekozen voor een verdubbeling, maar voor een viervoudiging. Je krijgt namelijk 32 GB aan opslagruimte op de nieuwe streaminggadget. Zo weet je zeker dat al je apps en diensten er gemakkelijk op gedownload kunnen worden. Het werkgeheugen is niet veranderd: zowel de Chromecast als de Google Streamer beschikken over 4 GB.
4. Gemini en Google Home
Nieuw op de Google TV Streamer is ook het gebruik van Google’s eigen AI, Gemini. Een van de mogelijkheden is dat de kunstmatige intelligentie beschrijvingen bij films en series op het thuisscherm kan genereren. Daarnaast geeft het een matchscore weer, zodat je weet hoe relevant de content voor jou is.
Met de Google TV Streamer zet de techgigant ook in op Google Home. Het is bijvoorbeeld mogelijk om de live-beelden van je camera’s in en rondom je huis te bekijken. Bijzonder is dat de kunstmatige intelligentie er beschrijvingen bij kan zetten, bijvoorbeeld of er een auto op de oprit staat en dat er kinderfietsen op de oprit liggen.
Een andere handige functie is het kunnen bedienen van andere smarthome-gadgets. Zo kan je bijvoorbeeld je verlichting in- of uitschakelen, de thermostaat instellen of je muziekinstallatie aanzetten. Handig als je tijdens het kijken van een film even iets in huis wil bedienen, maar niet je smartphone erbij wil pakken.

5. De prijs
Helaas is de prijs ook een groot verschil tussen de twee. Waar je de Chromecast met Google TV voor slechts een paar tientjes kon bestellen, heeft de Google TV Streamer een hogere adviesprijs. Die is namelijk 119 euro op release. Een behoorlijke prijsstijging als je het ons vraagt.
Als extra tegenvaller geeft Google in de nabije toekomst geen keuze meer: de Chromecast wordt uitgefaseerd. Wil je nog een Chromecast met Google TV scoren, of dat nou de HD- of de 4K-versie is, dan raden we je aan om dat zo snel mogelijk te doen.
Ga jij Google TV Streamer aanschaffen, of heeft de Chromecast toch jouw voorkeur? Vertel ons er alles over in de reacties!
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten