Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

Je smartwatch liegt tegen je en dit is hoe

Laura Jenny
Laura Jenny
22 augustus 2024, 11:55
3 min leestijd

Je kunt een smartwatch kopen om veel redenen, maar ze worden in ieder geval volop gebruikt om allerlei informatie over je lichaam bij te houden. Hoe vaak je hart slaat in een minuut, hoe het met het zuurstofgehalte in je bloed is, of je lichaam stressverschijnselen vertoond. We gaan ervanuit dat het klopt, maar uit een studie blijkt nu dat je smartwatch eigenlijk tegen je liegt.

Lees verder na de advertentie.

Hartslag is oké

Je loopt de hele dag met deze wearable om je pols, die is voorzien van allerlei sensoren. Logisch dus dat je ervanuit gaat dat wat er wordt gemeten wel klopt. Helemaal klopt dat niet. Vooral slaaptracken zou totaal onbetrouwbaar zijn, blijkt uit een studie. Je hartslag en het bloedzuurstofgehalte kunnen wel goed worden gemeten: de foutmarge in deze metingen is minimaal genoeg om van een bepaalde accuraatheid uit te kunnen gaan. Natuurlijk gaat het bij de wearables vooral om een bepaalde consistentie en is het geen medische tool: het kan vooral helpen om inzichten te krijgen.

Toch kun je je afvragen in hoeverre je als gebruiker een goede meting mag verwachten. Het onderzoek toont aan dat de hartslag bij de meeste smartwatches binnen een foutmarge van 3 procent blijft. Ook zijn ze vaak goed in staat om een goede variabele hartslag bij te houden en eventuele hartritmestoornissen kan waarnemen. Ook het bloedzuurstofgehalte blijkt vrij accuraat te worden gemeten, dus op dat gebied zit het wel goed. Bij slaap schiet dat percentage van afwijkingen omhoog naar 10 procent.

Smartwatch weet niet wanneer je in slaap valt

Bij het meten wanneer je precies in slaap valt gaan wearables helemaal de verkeerde kant op: soms waren ze 180 procent inaccuraat, vergeleken bij een echte polysomnografie. Dat merk je waarschijnlijk zelf ook wel op je wearable: je Galaxy Watch geeft aan dat je 5 uur hebt geslapen, terwijl je toch echt aanzienlijk eerder in je bed lag en in slaap viel. En voor de mensen die met aankomen of afvallen bezig zijn: dat aantal calorieën dat in beeld staat hoef je ook niet al te serieus genomen. Dat zit er in veel gevallen 15 tot 21 procent naast. Het betekent dat je misschien wel veel meer calorieën hebt verbrand bij het sporten (of juist veel minder). Je kunt die gegevens dus niet voor waarheid aannemen.

Neem vooral de gegevens over slaap en calorieën met een korrel zout. Je kunt ze zeker wel gebruiken om je enigszins te gidsen, zeker als je op langere termijn gegevens vergelijkt en veranderingen ziet, maar het voor feiten aannemen is dus niet verstandig. Bedrijven stellen overigens ook niet dat het feiten zijn en wijzen er ook vaak op dat je het beste naar een medisch specialist kunt gaan, maar niet alle gebruikers zijn zich hier evenzeer van bewust. Dit onderzoek laat zien dat er dus wel verschil is tussen wat een smartwatch kan en wat je misschien wat minder serieus moet nemen.

Heb jij wel eens gedacht -of ontdekt- dat je wearable met klinkklare onzin op de proppen kwam? Deel het in de reacties.

Lees meer over