Wist je dat veel Android-apparaten beschikken over een functionaliteit genaamd usb otg? Waarschijnlijk niet op technisch niveau, maar we kunnen ons wel voorstellen dat je hier onbewust gebruik van hebt gemaakt. Door deze optie is het namelijk mogelijk allerlei accessoires bedraad aan te sluiten op een smartphone of tablet met Android.

Lees verder na de advertentie.
Wat is usb otg precies?
Vroeger was het nog een redelijk exclusieve optie, maar tegenwoordig beschikt zo’n beetje elk Android-apparaat erover: usb otg. Dit is een specificatie die in de usb-poort van een smartphone of tablet zit, waar je verschillende soorten accessoires op aansluit. Het toestel in kwestie regelt dan alles, net zoals een Windows-pc dat zou doen. Niet alleen zorgt die voor een correcte communicatie, ook wordt een aangesloten apparaat van stroom voorzien. De afkorting otg staat overigens voor on-the-go; wijzend op het feit dat je dit altijd kunt gebruiken, waar je ook bent.
Als je een computer gebruikt en daar een harde schijf, gamecontroller of microfoon op aansluit (of andere usb-apparaten), dan werkt dat in negen van de tien gevallen meteen en goed. Datzelfde idee werkt ook op Android dankzij usb otg. Je kunt zelfs dezelfde soort accessoires gebruiken, mits je in staat bent die aan te sluiten. De meeste smartphones beschikken inmiddels over een usb-c-poort, waardoor je voor sommige producten wellicht een verloopstekkertje nodig hebt. En anders doet een nieuwe kabel waarschijnlijk wonderen.

Waar kun je usb otg op Android voor gebruiken?
Zoals gezegd kun je dus flink wat apparaten op Android aansluiten via usb otg. Sommige mensen gebruiken hun smartphone voor het opnemen van interviews (of zijn we de enigen?), podcasts of stemnotities. Als je een externe microfoon aansluit, dan klinkt de audio een stuk beter dan voorheen. Je hebt daar dan wel een usb-microfoon voor nodig. Daarnaast is het mogelijk fotocamera’s aan Android te koppelen, zodat je direct je foto’s van het ene naar het andere apparaat overzet. Dan heb je geen gedoe met de cloud of allerlei micro-SD-kaarten.
Dat is met name handig voor de digitale contentmakers onder ons, die beschikken over een krachtige Android-tablet waar onder meer Photoshop op staat. Dan kun je gemaakte beelden direct bewerken en uploaden, indien nodig. Vergeet dan ook niet een toetsenbord en muis aan te sluiten, zodat je veel meer bewegingsruimte hebt als het om je werk gaat. Wellicht heb je daar dan een usb-hub voor nodig, aangezien Android-tablets en -smartphones meestal maar één usb-poort hebben. Maar ook dat is een optie dus, zo’n uitgebreide hub met meer aansluitingen.
Zo hebben we zelf een tijdje gewerkt op een Samsung Galaxy Tab S9 Ultra, door een simpele usb-c-hub van Anker te gebruiken. Daar hebben we een toetsenbord (van Microsoft), een muis (van Logitech) en een beeldscherm (van HP Omen) op aangesloten. Pas wanneer je dit een keer zelf uitprobeert, besef je hoe tof het is dat dit tegenwoordig mogelijk is op Android. Het systeem herkent alle apparaten ook direct. Verder hebben we een harde schijf aangesloten, om toegang te krijgen tot bestanden in de back-up en natuurlijk wat extra opslagruimte te hebben.

Entertainment en meer
Als we de focus even van werk naar entertainment verleggen, dan is het fijn om te zien dat je ook gamecontrollers kunt gebruiken op Android. Veel controllers met een draad werken vaak wel, maar check voor de zekerheid even de specificaties voordat je er een koopt. Merken als 8bitdo, CRKD, Mobapad en PXN werken in elk geval, net als de Stadia-controller. Ben je meer een muziekliefhebber, dan kan een externe dac (digital audio converter) uitkomst bieden. Zo’n dac biedt toegang tot kristalheldere audio; ook wel lossless audio genoemd.
Andere mogelijkheden die je eens kunt uitproberen, zijn:
- Een printer installeren
- Een (andere) smartphone, tablet of smartwatch opladen)
- Een ethernetkabel aansluiten (mits je de juiste dongle hebt)
Zoals je ziet is er veel mogelijk met usb otg op Android. Dat geldt niet alleen voor nieuwe, maar ook voor oudere apparaten. Zo kun je wellicht een oude Android-tablet omtoveren tot gamemachine of een twee telefoon tot podcastproducer promoveren. Je kunt het zo gek niet bedenken, of het is mogelijk – een Android-apparaat is immers een krachtige computer.
Hoe moet ik dit activeren?
Soms is het zo dat je als gebruiker weinig hoeft te doen voor usb otg op Android. Maar het kan zijn dat de fabrikant van jouw toestel besloten heeft de functie te deactiveren, uit veiligheidsoverwegingen. Dan moet je dit zelf dus even inschakelen via de instellingen. Per smartphone en tablet verschilt de positie van usb otg, dus je kunt het beste de instellingen openen en dan in het zoekveld bovenaan otg intypen. Mocht er geen zoekresultaat in beeld verschijnen, dan kun je ervan uitgaan dat usb otg standaard ingeschakeld is.
Maak jij al gebruik van usb otg? En zo ja, heb je dan nog tips die we hier niet noemen? En als dit de eerste keer is dat je hierover hoort, wat ga je als eerste uitproberen?
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten