Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

De vijf beste alternatieven voor Gmail: overzicht en privacy

Marloes Urff
Marloes Urff
29 maart 2024, 19:07
3 min leestijd

Ooit stond Gmail bekend als de meest gebruiksvriendelijke en overzichtelijke maildienst. Inmiddels is dat imago wat veranderd, met advertenties en steeds meer spam die door de filters heen komt. We hebben voor jou een verzameling van Gmail-alternatieven, zodat je weet waar je naartoe zou kunnen overstappen.

Lees verder na de advertentie.

ProtonMail

ProtonMail is op dit moment een van de populairste alternatieven voor Gmail. Dit komt mede doordat de mailprovider een focus legt op anonimiteit, privacy en encryptie. Je informatie wordt met volledige encryptie opgeslagen, waardoor niemand behalve jij erbij kan. Ook Proton zelf niet.

ProtonMail bevat ook een kalender en de mogelijkheid om mails te verzenden met een wachtwoord. Zo weet je zeker dat mails veilig aankomen bij degene voor wie het bedoeld is. Het is mogelijk om de maildienst gratis te gebruiken, al is deze versie wel beperkt. Een Plus-account is 4 euro per maand en biedt 15GB opslagruimte, onbeperkt aantal berichten en de mogelijkheid voor een aangepast e-maildomein.

Proton Mail: Versleutelde mail

Proton AG

8.8
Gratis
Via Google Play

Thunderbird

Mozilla heeft ook een eigen maildienst: Thunderbird. Zoals je wellicht al van dat merk verwacht, is ook deze dienst open source. Dat betekent dat gebruikers en enthousiastelingen kunnen bijdragen in het ontwikkelen en verbeteren van de mailprovider. 

Thunderbird is gratis en bestaat inmiddels al meer dan 20 jaar. Er zijn verschillende opties om de maildienst naar je hand te zetten, zoals oneindig veel add-ons en keuzes voor tabbladen. Ook kan je meerdere mailboxen opzetten, zonder het overzicht te verliezen. 

K-9 Mail

Mozilla Thunderbird

7.0
Gratis
Via Google Play

Tuta

Een unieke naam, met een duidelijke missie: Tuta profileert zich als een ‘privacy voorop’-maildienst. Met zowel mogelijkheden voor persoonlijke als zakelijke mail-omgevingen is Tuta veelzijdig. Net als Thunderbird is deze mailprovider open source: iedereen mag een bijdrage leveren om de dienst te verbeteren.

Tuta heeft apps voor Android, iOS, Linux, Windows en browsers. Met een overzichtelijk uiterlijk is de mailservice prettig voor zowel ervaren als beginnende mailers. Ook is Tuta een stukje duurzamer: de datacenters waar data opgeslagen wordt, worden door duurzame energie te voorzien van stroom. Tuta is gratis, tenzij je meer dan 20 GB aan opslag en 15 e-mailadressen gebruikt, dan betaal je ongeveer 5 euro per maand.

Tuta: beveiligde e-mail

Tutao GmbH

8.6
Gratis
Via Google Play

Posteo

Duurzaamheid bovenaan: dat is hoe we Posteo kunnen beschrijven. De maildienst is afkomstig van onze buren in het oosten en is daarom volledig aangepast aan Duitse en Europese wetgeving. Posteo is net als Tuta en Thunderbird open source en is bovendien ook nog volledig advertentievrij. 

Je betaalt voor Posteo 1 euro per maand. Voor dat bedrag krijg je 2 GB aan opslag. Voor 25 cent per maand kan je meer ruimte scoren. Wil je geen data afstaan in ruil voor een dienst en ook nog eens een groene mailprovider gebruiken? Dan zou Posteo zo een goed Gmail-alternatief kunnen zijn.

StartMail

Wist je dat Startpagina, bekend van de privacyveilige zoekmachines, sinds 2013 eigen e-maildienst heeft? Bij deze. StartMail is een e-mailprovider die zich strak houdt aan Nederlandse en Europese wetgeving (ook wel GDPR). De dienst biedt de mogelijkheid om spam te ontwijken door anonieme namen toe te passen.

StartMail is niet gratis, maar biedt wel een aantal voordelen voor 5 euro per maand: zo kan je tweefactorauthenticatie inschakelen voor je account en tracking pixels blokkeren in binnenkomende mails. Ook kan je verschillende migraties met andere diensten en apps instellen. Bovendien is het stijlvolle uiterlijk van StartMail zeker het overwegen waard. 

Welke van deze Gmail-alternatieven zie jij het meest zitten? Of heb je er een in gebruik die we hier niet genoemd hebben? Laat het dan zeker weten in de reacties!