Een nieuwe wet in België kan de volledige werking van de berichtenapp Signal in het land ondermijnen. Volgens de zogenaamde ‘dataretentiewet’ moeten berichtendiensten verplicht gegevens van gebruikers bewaren, maar Signal verzamelt bewust geen data van gebruikers.

Lees verder na de advertentie.
Signal en Belgische wet
Moeten Belgische gebruikers van Signal straks op zoek naar een andere berichtenapp? Het zou zo maar eens kunnen door de gevolgen van de dataretentiewet bij onze zuiderburen. Deze stelt dat telecomproviders en aanbieders van eender welke vorm elektronische communicatie straks verplicht gegevens van gebruikers moeten bewaren, zodat speurders die data kan opvragen wanneer dat nodig is. Alleen verzamelt Signal bewust geen gegevens van gebruikers uit privacyoverweging, in tegenstelling tot de meeste bekende berichtenapps.
De dataretentiewet is al langer een moeilijke kwestie in België. De grondwettoezichthouder heeft de wet al meermaals nietig verklaard omdat ze de privacy van burgers schendt, maar in de herziening die in een nieuw wetsontwerp is omschreven, dienen berichtenapps en providers enkel zogenaamde metagegevens te bewaren en niet langer de volledige inhoud van gesprekken. Toch kunnen speurders met die data al wel ontdekken met wie een gebruiker praat, van welke locatie hij belt, wanneer het gesprek plaatsvindt en welk type telefoon hij gebruikt.
EU-aanbeveling
Het is nog niet duidelijk wat precies de gevolgen zijn voor het voortbestaan van Signal in België als de dataretentiewet dit keer wel van kracht gaat. Signal zal dan zijn beleid moeten aanpassen of het zal uit het land moeten verdwijnen. Dat is de conclusie van Bart Preneel, een cryptograaf van de Katholieke Universiteit Leuven in De Standaard.
Het is opmerkelijk dat uitgerekend een privacyvriendelijke app als Signal mogelijk het slachtoffer kan worden van nieuwe wetgeving. Zeker ook omdat de app omwille van die positieve eigenschap twee jaar geleden nog werd aanbevolen door de Europese Comissie. Tegelijk werkt de EU ook aan wetgeving zoals de Digital Markets Act die techbedrijven – en in het bijzonder berichtendiensten – juist strengere regels oplegt op het vlak van privacy.
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Signal? Download dan onze Android-app en volg ons op Facebook, Instagram, YouTube, Telegram en Twitter.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten