Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

3 dingen die je moet weten over EU-wet voor uitwisselen van data

Sebastien Marien
Sebastien Marien
11 april 2022, 10:52
2 min leestijd

Het Europees Parlement heeft een nieuwe wet goedgekeurd die het delen van persoonlijke data in de Europese Unie strenger maakt. De Data Governance Act (DGA) moet de privacy van burgers in EU-landen beschermen en dat gebeurt op drie manieren.

Lees verder na de advertentie.

Data Governance Act

Wanneer een wetsvoorstel door de Europese Commissie wordt uitgewerkt, moet het eerst langs het Europees ¨Parlement passeren alvorens de wet van kracht gaat. De Data Governance Act (DGA) werkt als aanvulling op de GDPR-regels, ofwel de privacywetten in de EU. Het doel is om strakkere richtlijnen te trekken rond het uitwisselen van de data van burgers, bedrijven en overheidsinstanties. Gegevens spelen een steeds belangrijkere rol en de DGA gaat op drie manieren het delen van gegevens veiliger maken, dat weet NU.nl.

1. Vertrouwen winnen van EU-burgers

Er zijn heel wat organisaties die vrijwillig gegevens verzamelen die van maatschappelijk belang zijn. Deze gegevens zijn vaak publiek beschikbaar voor onder andere wetenschappers en medici, maar de DGA wil zo’n data beter gebruiken. 

Gegevens die publiek beschikbaar zijn kunnen straks door organisaties in één gemeenschappelijke applicatie worden verzameld die deel uitmaakt het nationaal register van een land. Organisaties die op deze manier gegevens delen krijgen een Europees logo dat duidelijk maakt dat ze de DGA ondersteunen. De EU wil er zo voor zorgen dat Europese burgers meer vertrouwen krijgen in die organisaties waardoor ze sneller geneigd zijn om informatie te delen.

2. Overheidsgegevens hergebruiken

De overheid moet makkelijker gegevens binnen zijn verschillende organisaties kunnen hergebruiken. Dat kan van economisch of maatschappelijk belang zijn. Alleen moet de overheid en verschillende organisaties van de overheid wel over de juiste techniek beschikken om gegevens veilig te bewaren en uit te wisselen. Daarom moet er een elektronisch register van de overheid komen, dat stelt de DGA.

3. Neutraliteit van datadelers

Datadelingsdiensten, zogenoemde data-intermediairs, kunnen met de DGA niet langer op eigen initiatief gegevens verhandelen. Het doorverkopen van gegevens moet gemeld worden bij een bevoegde overheidsinstantie die het proces controleert. Datadelingsdiensten moeten zich opstellen als een neutrale partij die datahouders- en gebruikers verbindt. Het is niet duidelijk welke instantie van de overheden deze taak zal oppakken in Nederland en België.

De inhoud van deze wet wordt binnenkort gepubliceerd nadat ook de Europese Raad en de lidstaten instemmen met de DGA, maar dat is eerder een formaliteit. Daarna duurt het 15 maanden voor de wet ook van kracht gaat. Recent raakte ook meer bekend over de strengere regels voor techbedrijven in de EU. De Digital Markets Act (DMA), zoals die heet, zal naar verwachting ook door het Europees Parlement worden goedgekeurd.

De populairste artikelen over privacy