Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

5 beste smartphones, apps, games en gadgets van 2015 volgens Sander

Sander Tuit
Sander Tuit
1 januari 2016, 20:30
14 min leestijd

Smartphones: het beste van 2015

Lees verder na de advertentie.

De smartphones die ik hieronder benoem, zijn mijn persoonlijke favorieten. Dat ze voor mij geschikt, bijzonder en/of interessant zijn, wil uiteraard niet zeggen dat ze voor iedereen de beste keuze zijn. Algemenere favorieten in drie categorieën (high-end, mid-range en instap) vind je bij de uitslag van de Telecom Awards 2015, waar ik dit jaar in de jury mocht plaatsnemen.

1. Samsung Galaxy S6 Edge

Toen de afgelopen week na begon te denken over welk toestel met favoriet van 2015 is, kwamen bij mij direct twee toestellen op: de Galaxy S6 Edge en de Nexus 6P. De keuze tussen deze twee toestellen was voor mij een lastige. Toen ik echter mijn Galaxy S6 Edge uit zijn ietwat lompe Spigen-hoesje haalde, was voor mij de keuze duidelijk. Niet per se omdat de Galaxy S6 Edge een beter toestel is dan de Nexus 6P, maar wel voor de innovatie in het totaalplaatje.

Nee, de Galaxy S6 Edge heeft geen verwisselbare accu of ondersteuning voor SD-kaarten, maar dat is voor mij persoonlijk ook niet belangrijk. De erg goede camera, de snelle chipset en het ongelooflijk goede scherm wel. Dat afgeronde scherm is een erg knap stukje techniek, dat softwarematig nog geen pluspunten biedt voor mij, maar het zorgt wel voor een prettigere bediening en maakt het toestel een stuk compacter dan je zou verwachten van een smartphone met een schermdiagonaal van 5,1 inch. De slechte accuduur en de software-aanpassingen van Samsung zelf zorgen er voor dat de Galaxy S6 Edge voor mij niet het perfecte toestel is, maar het komt er wel bij in de buurt.

> Review Samsung Galaxy S6 Edge

> Aanbiedingen Samsung Galaxy S6 Edge

2. Nexus 6P

De Nexus 6P kwam al lang niet meer als verrassing: de geruchten over een Nexus-toestel van Huawei waren wel erg hardnekkig. Wat ook niet als een verrassing kwam, is dat ik de Nexus 6P een erg prettig toestel vind. Huawei maakt qua design erg mooie toestellen die vaak een mengelmoes zijn van het ontwerp van andere merken. De software vind ik echter zo vervelend om mee te werken, dat de toestellen wat mij betreft aan waarde verliezen. Voor de Nexus 6P, een toestel dat draait op de standaardversie van Android, geldt dat uiteraard niet.

Qua software doet de Nexus 6P het beter dan de Galaxy S6 Edge en ook op andere gebieden zijn flinke stappen gezet. De camera is de beste ooit in een Nexus-toestel, de accuduur is redelijk tot goed en er is gekozen voor een (Samsung) AMOLED-scherm, mijn favoriet. Helaas is er wel gekozen voor een scherm uit de vorige generatie, waardoor het wit op het scherm gelig is, maar desondanks is het totaalplaatje van de Nexus 6P, een phablet die voor mij niet zo aanvoelde, erg positief.

> Review Nexus 6P

> Nexus 6P kopen

3. Sony Xperia Z5

Afgelopen zomer kreeg ik de Sony Xperia Z3+ om te reviewen. Dat Sony er voor heeft gekozen dat toestel, dat ook als Xperia Z4 bekend staat, in Nederland uit te brengen begrijp ik nog steeds niet. Ik was dan ook sceptisch toen ik de Xperia Z5 mocht gaan testen, maar het toestel bleek op bijna alle vlakken een vooruitgang ten opzichte van zijn gemankeerde voorganger: het toestel heeft een prima camera, prima accuduur, goede prestaties en ziet er schitterend uit. Vaak ben ik erg blij als ik weer terug kan naar mijn ‘normale’ toestel na een reviewperiode, maar dat was bij de Xperia Z5 zeker niet het geval.

> Review Sony Xperia Z5

> Sony Xperia Z5 aanbiedingen

4. Nexus 5X

De Nexus 4 en de eerste Nexus 5 waren bij mij favoriet, ondanks hun gebreken. Dat heeft voornamelijk te maken met het feit dat er standaard Android draait op deze toestellen, maar ook zeker hun uitstraling. De Nexus 4 met zijn stijlvolle glazen achterkant en de Nexus 5 met zijn soft-touch-afwerking. De Nexus 5X is duidelijk de opvolger van de Nexus 5 en heeft drie van de grootste manco’s van de Nexus 5 aangepakt, namelijk het scherm, de camera en de accuduur. Net als twee jaar geleden wordt de Nexus 5X onder het LG-vlaggenschip van dit jaar gepositioneerd, waardoor het toestel misschien net niet is wat Nexus-fans verwacht hadden. Desondanks is de Nexus 5X een prima toestel dat zeker een plek in mijn lijst van favorieten verdient.

> Review LG Nexus 5X

> Aanbiedingen LG Nexus 5X

5. Samsung Galaxy S6 Edge+

Misschien lijkt het wat vreemd dat ik twee Samsung-toestellen, die ook nog eens veel op elkaar lijken, op mijn favorietenlijstje heb staan. Maar, Samsung heeft wat mij betreft echt aan de weg getimmerd. Ik denk dat Samsung voor een groep power-users af heeft gedaan, met name de gebruikers die houden van de stylus van de Note, uitbreidbaar geheugen en een verwisselbare accu. Aan de andere kan levert Samsung met de Galaxy S6 Edge+ een toestel dat de tekortkomingen van de Galaxy S6 Edge (accu en geheugenmanagement) grotendeels oplost en daarmee een erg interessant toestel neerzet. De topplek in mijn lijstje krijgt de Edge+ voor mij niet, omdat het toestel in het verlengde van de S6 Edge valt én omdat ik het compactere formaat fijner vind werken.

Review Samsung Galaxy S6 Edge+

> Aanbiedingen Samsung Galaxy S6 Edge+

Apps

In 2015 zijn er weer veel apps uitgebracht en ik heb vijf van de apps die ik erg graag gebruik op een rijtje gezet. Daarbij is één app die al langer bestaat, maar die dit jaar wel een grote update gehad heeft.

1. Screener

Wanneer we nieuwe apps of updates van apps bespreken op Androidworld, maken we daar (indien mogelijk) altijd eigen screenshots voor. Dat geeft wat ons betreft echt toegevoegde waarde, omdat ontwikkelaars er vaak voor kiezen de app op z’n mooist voor te doen. We zetten bij deze screenshots altijd een toestelframe rondom het beeld, om een completer beeld te geven van hoe de app er in de praktijk uitziet. Vorig jaar gebruikten we standaard Perfect Screenshot, maar die app werd na een update een stuk minder fijn om te gebruiken. Het alternatief: de app Screener, waarbij de fotorealistische frames vervangen zijn door gestileerde toestelframes, waarbij het gebruikte toestel nog wel herkenbaar blijft.

2. Inbox

Echt origineel is het misschien niet, maar Google Inbox is zeker een van mijn favoriete apps van 2015. Inbox vervangt bij mij zowel op de desktop als op mijn smartphone Gmail volledig en heeft er voor gezorgd dat ik een stuk productiever ben geworden op het gebied van e-mail. Wanneer ik later op een e-mail terug wil of moet komen, snooze ik een mailtje en het handige verzamelen van soorten mail zorgt er voor dat ik mijn inbox leeg kan houden. 

3. Blendle

Sinds het uitkomen van Blendle heb ik deze dienst eigenlijk genegeerd. Ja, het idee was wel interessant, maar eigenlijk had ik nooit verwacht dat het aan zou slaan of dat de grote kranten en tijdschriften mee zouden werken aan het concept. Toen de nieuwe Android-app van Blendle uitgebracht werd, verwachtte ik daar ook niet veel van: bij Blendle waren ze (getuige de webapp die eerder uitgebracht werd voor Android) toch vooral iPhone-minded. Gelukkig is er wel degelijk nagedacht over de Android-versie van de app en is deze erg fijn in het gebruik. De door de redactie samengestelde lijst van interessante artikelen biedt diepte bij het nieuws en het is (sinds kort) ook mogelijk om door volledige kranten te bladeren. Betalen voor goede content vind ik geen probleem, mits ik deze op mijn manier kan bekijken en Blendle biedt mij die mogelijkheid.

4. Musixmatch

De app Musixmatch is de enige app in dit lijstje die al een paar jaar bestaat. Ik luister graag naar muziek en heb een groot gedeelte van de dag Spotify opstaan op de achtergrond. Eén van mijn favoriete features van Spotify is ‘Discover Weekly’, een wekelijks gegenereerde playlist van muzieksuggesties gebaseerd op jouw smaak. Omdat ik graag en hard meezing met de nummers, maar vaak de tekst nog niet weet, zoek ik die nog wel eens op. Musixmatch biedt daarbij uitkomst. Niet alleen kan de app tegenwoordig, als je een Spotify Premium-abonnement hebt, de Spotify-app bijna volledig vervangen, maar de app biedt ook songteksten. Deze kun je ook opvragen door op een Shazam-achtige manier het nummer te laten herkennen. Het leuke aan de songteksten van Musixmatch, is dat de app precies weet waar in het nummer je je bevindt en de tekst op karaoke-achtige wijze wordt weergegeven. Voor mij érg handig dus!

5. Cardboard Camera

2015 was toch wel een beetje het jaar van virtual reality en dan vooral op je smartphone. Cardboard Camera, een app van Google, was daarbij een leuke verrassing. Genoemd naar de kartonnen Virtual Reality-bril waar je je smartphone instopt, biedt Cardboard Camera de mogelijkheid om 360-graden-foto’s in 3D te maken. Deze zijn dan weer te bekijken met een Google Cardboard. De foto’s maak je, net als bij een panorama-shot of photosphere, door meerdere foto’s te nemen en daarbij zelf steeds een stukje verder te draaien. Het 3D-effect wordt gecreëerd door in te schatten hoe ver de objecten van je verwijderd zijn. Onze uitleg over deze techniek vind je hier. De gemaakte foto’s zijn helaas nog niet te delen, maar zijn wel van veel betere kwaliteit dan bijvoorbeeld photospheres, zelfs wanneer er personen op de foto staan.  

Games: het beste van 2015

1. Horizon Chase

Mijn favoriete game van 2015 is Horizon Chase. Deze racegame biedt een klassieke arcade-racer in een retro-modern jasje. Ja, dat klinkt heel cool, maar dat betekent voornamelijk dat het een relatief simpele racegame zonder schade, ontploffende auto’s, realistische automodellen en andere moderne snufjes is, maar er toch wel erg goed uitziet. In Horizon Chase begin je elke race achteraan en probeer je als alle rondjes gereden zijn als eerste over de finishlijn te komen. Dat doe je met een beperkt aantal turbo’s, maar je moet vooral vertrouwen op jouw stuurmanskunsten en inhaaltalent. Horizon Chase is door zijn eenvoudige gameplay enorm verslavend, ziet er uitstekend uit en heeft een leuke (retro-moderne) soundtrack.

Horizon Chase   Android   Google Play Trailer

2. Hearthstone

Eind 2014 kwam de populaire verzamelkaartengame Hearthstone uit voor Android-tablets. Begin 2015 volgde een release voor smartphones en ik was erg benieuwd naar wat deze game nu zo verslavend en interessant maakt. Zelf heb ik nooit games gespeeld in de wereld van Warcraft, waardoor het idee van Hearthstone niet direct aantrekkelijk voor mij was. Het bleek echter dat Hearthstone een eenvoudig te begrijpen, spannende game is, waarbij tactiek erg belangrijk is. Hearthstone heeft schitterende kaarten en een uitgebalanceerde gameplay. Het is leuk om nieuwe tactieken uit te proberen tijdens een single-player-modus, maar je kunt het ook zonder geld uit te geven opnemen tegen online tegenstanders. Wanneer je écht met de top mee wilt draaien, zul je echter wel in de buidel moeten tasten, maar om de game casual te spelen of uit te proberen is dat zeker niet nodig.

https://www.youtube.com/watch?v=o84Y_cSjVyE

3. PAC-MAN 256

Over retro gesproken: PAC-MAN is wat mij betreft weer helemaal terug. Met PAC-MAN 256, waar dat nummer verwijst naar een beruchte bug in de originele PAC-MAN, probeer je een zo hoog mogelijke score te halen door in een oneindig doolhof zo ver mogelijk te komen. Dat doe je met behulp power-ups als lasers en bommen. PAC-MAN 256 biedt een nieuwe kijk op een klassieker en ik heb deze game het afgelopen jaar honderden keren gespeeld, ook omdat het een ideale game voor tussendoor is die ook nog eens de verslavende ‘opnieuw’-factor heeft. De game is gratis te spelen met optionele in-app-aankopen.

https://www.youtube.com/watch?v=RF0GfRvm-yg

4. Grim Fandango

Ik ben groot fan van adventure-games en dan normaal gesproken vooral de klassieke 2D point&click-adventures als Broken Sword en Monkey Island. Een andere favoriet van mij is Grim Fandango, een avontuur dat zich afspeelt in het rijk der doden. Deze game werd oorspronkelijk in 1998 uitgebracht en staat vooral bekend om zijn hilarische dialogen. De remake van Grim Fandango verscheen eerder dit jaar voor Android en de release van deze volledig opgepoetste versie was voor mij gelegenheid om weer helemaal op te gaan in de wereld van reisverkoper Manny. 

5. Lara Croft GO

Puzzelgames zijn vaak bij uitstek gezicht om op je telefoon te spelen, omdat je niet altijd snel hoef te reageren: je kunt later ook weer verder gaan waar je geweest bent. Lara Croft GO is de tweede game in de GO-serie en plaatst de protagoniste in een heel ander genre. Door de mooie grafische stijl en steeds uitdagender wordende puzzels weet Lara Croft GO een mooie sfeer en een uitstekende game neer te zetten. De game is momenteel nog in de aanbieding voor € 0,99 en is voor deze prijs een echte aanrader!

Gadgets: het beste van 2015

1. Samsung Gear VR

Eind 2014 kreeg ik de eerste versie van de Samsung Gear VR in huis om te testen. Deze werkte in combinatie met de Samsung Galaxy Note 4 en is ontwikkeld door Samsung en Oculus, het Facebook-onderdeel dat werkt aan virtual reality-brillen. Zodra je de Gear VR opzet, ga je direct op in de wereld van virtual reality. Nee, op grafisch gebied kan het allemaal nog wat scherper en beter, maar de vloeiende beelden en inmiddels flinke catalogus aan ondersteunde apps en games zorgen er voor de Samsung Gear VR voor mij dé gadget van 2015 is geworden. Het enige nadeel: de nieuwe Gear VR werkt alleen met de Samsung Galaxy S6-serie.

2. HTC Re Camera

Inderdaad, de HTC Re Camera bestaat al sinds 2014, maar het is wel het jaar dat ik persoonlijk deze simpele camera ontdekt heb. In eerste instantie lijkt het maar een raar ding, een soort periscoopcamera, maar zonder scherm of flitser.

HTC gaf de Re Camera weg na de persconferentie op het Mobile World Congress in 2015 en dat zorgde er voor dat ik het apparaatje toch een kans gaf. In eerste instantie om Ruud en Bram te pesten, maar later ook tijdens uitstapjes. Ik ga bijvoorbeeld graag naar Center Parcs en maak daar veel foto’s met de camera. Het apparaatje is van zichzelf al waterdicht, maar met een extra set kun je er ook daadwerkelijk onderwater mee fotograferen. In combinatie met een 64 GB-geheugenkaartje biedt de Re Camera een leuke manier van fotograferen: binnen een seconde maak je laagdrempelig een foto wanneer het apparaatje in standby-modus staat en je maakt binnen een paar dagen zo honderden foto’s waar zeker veel leuke tussen zullen zitten.

3. Google Cardboard

Google Cardboard werd in 2014 bij wijze van experiment uitgebracht. Google-ontwikkelaars hadden in hun ‘vrije deel’ een eigen virtual reality-bril ontwikkeld die te maken is met onderdelen die bij elkaar hooguit een paar euro kosten. In deze kartonnen ‘bril’ doe je je telefoon en je kunt direct genieten van virtual reality-video’s en spellen. De nieuwe generatie Google Cardboard werd tijdens Google I/O van 2015 aangekondigd en omdat deze gadget een hele grote groep mensen kennis kan laten maken met virtual reality is Google Cardboard dan ook een van mijn favoriete gadgets van dit jaar.

4. Google Chromecast Audio

De Google Chromecast Audio kwam eigenlijk toch nog wel een beetje als verrassing. Google kondigde in de eerste week van 2015  de mogelijkheid aan om muziek en andere audio te streamen naar boxen die ondersteuning hebben voor Google Cast for Audio, op dezelfde manier als we dat al deden met de reguliere Chromecast. Nu doet de Chromecast Audio voor ‘domme’ speakers hetzelfde als wat de Chromecast eerder deed voor ‘domme’ televisies: het maakt ze slim. Zelf gebruik ik de Chromecast Audio om Spotify te luisteren via een (goede) Bluetooth-speaker met 3,5 mm-jack-ingang en via mijn ‘domme’ Logitech Z5500-speakerset die zo weer jaren mee kan komen.

> Review Chromecast Audio

5. Google Pixel C

De Google Pixel C was nog een grotere verrassing dan de Chromecast Audio. De eerste tablet die door Google zelf gemaakt en ontworpen is, zou eigenlijk draaien op Chrome OS. Uiteindelijk werd de tablet uitgebracht met Android, maar ons favoriete besturingssysteem is nog niet echt klaar voor het grote ‘werk’ op convertible tablets die ook als laptop gebruikt kunnen worden. Het toetsenbord van de Pixel C is voor mij bijna perfect, de tablet zelf is een uitstekende tablet, maar het interessantste aan deze gadget is de belofte die deze biedt. Google heeft meerdere malen aangegeven dat Android verschillende verbeteringen krijgt voor het gebruik op tablets en de belofte van ‘vernieuwing’ en ‘nieuwe features die de Google-medewerkers niet meer zouden willen missen‘ maakt de Pixel C een belofte die Google in 2016 waar moet zien te maken.

> Review Google Pixel C

Mijn top 5-lijstjes zijn mijn persoonlijke favorieten en uiteraard zijn wij benieuwd naar jouw favoriete apparaten, apps en games.