Ondertussen zijn al tienduizenden Nederlanders het slachtoffer geworden van kwaadaardige sms’jes die de ontvanger aansporen om zogenaamde apps van bezorgdiensten te installeren buiten de Play Store. Het gaat om een grootschalige aanval van malware, en de politie waarschuwt om de sms’jes te verwijderen.

Lees verder na de advertentie.
Malware-sms’jes
Op dit moment doen er in Nederland valse sms’jes de ronde die zogenaamd afkomstig zijn van bekende bezorgdiensten zoals UPS of DHL. In feite gaat het om bedriegers die hun slachtoffers ervan proberen te overtuigen dat er een pakketje onderweg is dat gevolgd kan worden met de bijhorende app. Al staat die zogezegd dus niet in de Google Play Store.
Tienduizenden Nederlanders zijn er inmiddels ingetrapt, dat weet RTL. Wij waarschuwden op dinsdag al voor deze valse sms’jes, en ook de politie doet nu op Twitter een oproep om dergelijke berichten meteen te verwijderen. De echte apps van UPS en DHL kan je immers gewoon in de Google Play Store downloaden.
Bankrekening plunderen
Wie toch de kwaadaardige apps op zijn telefoon downloadt, krijgt eerst nog de melding waarin je telefoon om toestemming vraagt om apps buiten de Play Store te downloaden. Ga je dan verder, dan haal je meerdere malware-apps binnen die in staat is om je bankrekening te plunderen, want ze herkennen welke bank-app je gebruikt en slagen dan toe. Elke keer wanneer je geld overschrijft, proberen de apps stiekem de ontvanger aan te passen. Daarnaast schrijf je ook een groter bedrag over dan dat eerst voorzien was. Het gaat om twee vormen van malware genaamd: Anatsa en Flubot.
Acht zaken waartoe deze malware in staat is:
- valse mobiel bankieren-apps op je telefoon te downloaden
- te sms’jes te versturen om de malware verder te verspreiden
- realtime mee te kijken op jouw telefoon
- namens jou op je telefoon handelingen te verrichten
- een keylogger installeren (een keylogger kan zien wat je typt, bijvoorbeeld wachtwoorden)
- jouw contacten kopiëren
- jouw apps openen
- jouw tekstinvoer wijzigen
Wat vaak opvalt aan de sms’jes is dat ze in slecht Nederlands zijn geschreven, en er is ook nog geen valse PostNL-app in omloop. Dat duidt erop dat de criminelen in meerdere landen actief zijn, maar dat Nederland voor hun niet de grootse markt is. Ben je bang dat jouw telefoon mogelijk geïnfecteerd is? In dit artikel leggen we je uitgebreid uit hoe je malware ontdekt en wat je eraan kan doen.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten