Europese deadlines

Lees verder na de advertentie.
Toen 5G voor het eerst ter sprake kwam, besloten de Europese bestuursorganen een deadline vast te stellen voor de veilingen van het 5G-netwerk. Vanaf 2017 wist België dat het voor 30 juni 2020 de vastgestelde deadline moest halen. In de praktijk bleek dit echter geen gemakkelijke taak, zeker met de discussiegronden van de gewestelijke en federale overheden. Gezien media voortaan onder het takenpakket van de gewesten valt, waren ze ervan overtuigd dat ze een groter aandeel in de inkomsten van de veiling konden eisen. Zelfs na onderzoek van het BIPT, ligt er nog altijd geen overeenkomst.
Ondanks de verschillen was het BIPT bereid om een tussenoplossing in te brengen: de veiling verder zetten en de inkomstendeling later te bespreken. Zelfs na deze tussenoplossing is de veiling niet van de grond gekomen. Eén van de redenen is ook het vallen van het kabinet, waardoor de veiling langer op zich zal laten wachten. Ondertussen tikt de tijd echter door en is er nog altijd geen verdeling van alle beschikbare frequenties onder Belgische telecomoperatoren. Door de ellenlange discussies wist België de eerste deadline te missen, en het ziet er niet rooskleurig uit voor de ‘tweede deadline’.
Frequentiebanden
In de eerste veiling van 5G-frequenties, zou de focus moeten liggen op de lagere frequenties, later in 2020 – kort voor het einde van het jaar – volgt de veiling van de hogere frequenties. Vooralsnog lijkt het erop dat ook deze tweede 5G-veiling te ambitieus is voor de Belgische overheden. Ondertussen werkt het BIPT aan een noodoplossing voor de missende frequentieveilingen. Terwijl men wacht op overeenstemming, zullen tijdelijke 5G-frequenties worden uitgedeeld. Met de frequenties kunnen in principe 5G-netwerken worden opgezet, hoewel het de vraag is hoe dit uit zal pakken voor België.
Het missen van zo’n Europese deadline lijkt in eerste opzicht misschien niet zo’n groot probleem, dat is echter het topje van de ijsberg. België loopt hiermee achter op andere Europese landen waar zo’n 5G-veiling wel is geslaagd en het innoveren kan starten. Hoewel 5G vaak wordt geroemd wegens de hogere snelheden, zijn het de bedrijven die écht van 5G zullen profiteren. Verder bleek eerder al dat België door de missende ‘innovatiekracht’ dreigt het Europese centrum voor Cyberveiligheid mis te lopen. Tot slot kan de Commissie België in gebreke stellen voor het missen van de veilingsdeadline.
Onnodige schade
Onderliggend zijn er geen redenen waarom België geen frequentieveiling uit had kunnen voeren. De providers staan met open armen klaar voor 5G – Proximus rolde zelfs zijn eerste 5G-netwerk uit over Belgisch grondgebied, weliswaar op 4G-frequenties. Het missen van deze frequentieveilingen ligt bij de Belgische politiek die een potje hebben gemaakt van hun taak om de ‘innovatiekracht van België’ in de gaten te houden. In plaats daarvan besloten ze er een ordinaire centenkwestie van te maken. Of er een 5G-veiling zal volgen in 2020, heeft het BIPT vooralsnog niet openbaar bekendgemaakt.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten