Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

Dit is hoe de Google Play Store gaat veranderen voor de nieuwe EU-regels

Laura Jenny
Laura Jenny
7 maart 2024, 8:50
2 min leestijd

Google heeft bekendgemaakt welke veranderingen de Play Store doormaakt omte voldoen aan nieuwe regelgeving. Het is maart en dat betekent dat de Digital Markets Act van de EU officieel zal worden gehandhaafd. Techbedrijven zijn druk doende met zorgen dat ze aan al die regels voldoen. De EU hoopt met de DMA te zorgen dat concurrentie wat gezonder wordt en het gebruik van tech voor Europese burgers beter te maken.

Lees verder na de advertentie.

Nieuwe regels Play Store

De appwinkel van Google krijgt een nieuw gedeelte voor ‘extern aanbod’ van apps en games. Het gaat dan om apps voor allerlei platforms, waaronder smartphones, wearables op Wear OS, tablets, Android TV en ChromeOS. Ontwikkelaars van apps kunnen nu dus mensen buiten de app op aanbiedingen wijzen. Het geldt voor alle EU-landen, maar ook ontwikkelaars uit andere landen kunnen het op die wijze aan mensen in Europa aanbieden.

Net als bij Apple schuilt er wel een addertje onder het gras. Google introduceert namelijk ook meteen een nieuwe vergoedingenstructuur. Het gaat om 5 procent commissie wanneer abonnementen automatisch worden verlengd en 10 procent voor andere aanbiedingen zoals in-app items en overige diensten. Dit geldt alleen voor de eerste twee jaar en Google rekent dit naar eigen zeggen om de waarde die Google toevoegt door een platform te bieden waar de gebruiker in aanraking kan komen met de app. De Play Store dus.

Flinke commissies

Google schrijft: “De vergoedingen voor Play ondersteunen onze investeringen in Android en Google Play en weerspiegelen de waarde die Android en Play bieden, waaronder het feit dat we Android gratis kunnen distribueren en de voortdurend groeiende reeks tools en services kunnen bieden die ontwikkelaars helpen succesvolle bedrijven op te bouwen, terwijl we onze platforms veilig houden voor miljarden gebruikers wereldwijd.”

Maar daar houdt het niet op met de vergoedingen. Er wordt na die twee jaar veel meer geld verlangt van ontwikkelaars. 7 procent voor automatische verlengingen van abonnementen en 17 procent voor items en verdere diensten in de app. Appmakers kunnen er na die twee jaar wel voor kiezen om hun app uit de Play Store te halen. 

De nieuwe regelgeving lijkt dus niet helemaal een aderlating te zijn voor appmakers, we zijn dan ook benieuwd hoe hierop gereageerd Al worden door die gemeenschap.

Lees meer over

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten