De Europese Unie stemt binnenkort op een wet die fabrikanten van telefoons verplicht om het makkelijker te maken voor consumenten om de accu’s van hun telefoon te vervangen. Smartphones kunnen zo langer mee gaan. Mogelijk krijgen we opnieuw verwijderbare accu’s te zien.

Lees verder na de advertentie.
EU-wet voor accu’s
De Europese Unie heeft al langer als doel om technologische producten duurzamer te maken. Dat is ook één van de redenen waarom de universele oplader vanaf 2024 een feit wordt. Het nieuwste wetsvoorstel dat door de Europese Commissie is opgesteld richt zich op accu’s van elektronische producten, waaronder telefoons.
Als de wet in het Europese Parlement wordt goedgekeurd dan moeten smartphonefabrikanten hun telefoons anders ontwerpen, waardoor het voor consumenten makkelijker wordt om de accu van hun smartphone te vervangen. Momenteel zijn die bij de meeste toestellen stevig vastgelijmd en mensen hebben niet de kennis, noch de benodigde tools, om de achterkant van hun telefoon los te maken en de accu te vervangen. In de plaats moeten zouden fabrikanten hun telefoons moeten vastschroeven, of ze kunnen net als vroeger een achterzijde gebruiken die je kan losschuiven.
Smartphones gaan vandaag door krachtigere hardware en betere software-ondersteuning al veel langer mee vergeleken met vroeger. Vaak is de accu nu het eerste element dat bij telefoons verslijt. Het is ook daarom dat we in onze reviews bij Androidworld streng zijn voor telefoons met een zwakke accuduur. Als die situatie al geldt voor een nieuw toestel, dan gaat het probleem nog veel meer voorkomen als de telefoon al ouder is geworden.
Dit zijn de gevolgen
Deze wet kan negatieve gevolgen hebben voor smartphonefabrikanten, want als iedereen straks de accu van zijn telefoon kan vervangen, worden er naar verwachting minder toestellen verkocht. Daarnaast zullen merken ook met hun designs naar oplossingen moeten zoeken. De grote winnaars van deze wet zouden dan consumenten zijn, maar ook onze planeet.
Het was al sinds maart 2022 bekend dat de EU aan dit wetsvoorstel werkt. Langzamerhand groeit ook bij enkele techbedrijven het besef dat telefoons makkelijker moeten worden om te repareren. Apple begon vorig jaar met een handleiding voor iPhone-reparaties en Samsung heeft ook vergelijkbare plannen. Het merk dat momenteel al jarenlang het goede voorbeeld geeft is het Nederlandse Fairphone. Ontdek hier onze review van de Fairphone 4.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten