Naar content
Trending apps
 • Google Meet

 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger: gratis sms'en en videobellen

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • Huawei P30 Pro New Edition

 • OPPO Find X2 Pro

 • Nokia 8.3

 • Samsung Galaxy A51

 • Poco F2 Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Eindelijk Vlaams!

Google Assistent officieel in België: dit moet je weten

· 28-05-2019 09:33

Google Assistent is zonet officieel aangekondigd voor België. De slimme assistent van Google bestaat al sinds 2016 en leerde vorig jaar Frans en Nederlands. Toch moesten wij nog wachten tot Google Assistent Vlaams en Waals sprak. Dat is dus nu het geval en in dit artikel leggen we je uit wat je allemaal kan met de Belgische Google Assistent.

Google Assistant

In 2016 lanceerde Google de Google Assistant als opvolger van Google Now. De slimme digitale assistent begon als experiment in de Google Allo-messenger en werd kort daarna geïntroduceerd op de Pixel-smartphones.

Ondertussen is de Google Assistant uitgerold naar de meeste Androidsmartphones en is de slimme assistent vele malen slimmer geworden. Niet alleen kan het veel beter antwoorden op je vragen, het kan ook meer dan 5.000 smarthome-apparaten bedienen. Google Assistant is ook al lang niet meer exclusief voor smartphones, je kan de digitale assistent ook vinden op smartwatches, Android TV,slimme speakers, auto's, tv's en koptelefoons.

Het is je misschien opgevallen dat we tot nu spraken over Google Assistant, de Engelse term voor de slimme assistent. Want het was pas sinds eind juli 2018 dat deze ook beschikbaar kwam in het Nederlands. Helaas voor ons was de Google Assistent volledig op onze noorderburen gericht. Wij konden Google Assistent uiteraard ook gebruiken, maar er waren wat beperkingen.

Begin februari 2019 kwam er een oproep van Colruyt om ingesproken boodschappenlijst te testen. Daarvoor werd de Google Assistent dan gebruikt en dat was ook meteen een voorteken dat Google bijna rond was met de Belgische Google Assistent. Tenslotte kregen we vorige week een uitnodiging van Google voor het persevent: ‘Oké Google’ en vandaag is het moment eindelijk aangebroken: Google introduceert de Google Assistant in België.

Vlaamse Google Assistent: wat kan ik ermee?

Google Assistent is dus de slimme assistent van Google, die allerlei informatie voor je kan beantwoorden en opdrachten voor je kan uitvoeren. 'Wat voor een weer wordt het vandaag in Antwerpen?', ‘Wat was de uitslag van RAFC Antwerp?’ en 'Wie is de koning van België?', maar ook ‘Doe de gordijnen dicht’, ‘Speel Dimitri Vegas en Like Mike op Spotify’ en ‘Doe de lichten uit in de slaapkamer’.

We konden al heel veel van het bovenstaande, aangezien de Google Assistent officieel in Nederland uit was. Het nadeel was dat de assistent echt Nederlands was en niet Vlaams. Nu is de Google Assistent Vlaams en kent die dus ook veel over onze Vlaamse cultuur en heeft het een goed gevoel voor context. De functionaliteit en persoonlijkheid zijn helemaal aangepast aan ons land.

Restaurants in Antwerpen op Google Assistent

Vlaamse taal

Google Assistant heet in België Google Assistent, aangezien de assistent Nederlands kan spreken en begrijpen. Dat Nederlands spreken mag je letterlijk nemen,  want hoewel de Google Assistent in België gelokaliseerd is, spreekt deze nog wel met een Hollands accent. Dat doet die nu al sinds vorige zomer, maar nu kent het dus ook de Vlaamse taal en cultuur. Telkens de Google Assistent gebruikt wordt door iemand, leert het. De Vlaamse Google Assistent zal dus beter worden met de tijd, maar het product zal ook nooit af zijn. De Nederlandse taal ontwikkelt zich namelijk continu, evenals de Vlaamse cultuur. Ook Google zit niet stil en blijft elk jaar meer functionaliteiten toevoegen aan Google Assistent.

Vlaamse cultuur

Google Assistent begrijpt ook onderdelen van de Vlaamse cultuur. In Nederland zeggen ze bijvoorbeeld zeven over twaalf, terwijl wij in Vlaanderen zeven na twaalf zeggen. Daarnaast kan Google Assistent ook Vlaamstalige artiesten/liedjes voor je afspelen: "Speel Niels Destadsbader met verover mij." "Speel Tourist LeMC”.

Context

Naast een grote hoeveelheid kennis heeft de Google Assistent ook een goed gevoel voor context in gesprekken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een reeks vervolgvragen zoals:

> "Wie is Dries Mertens?" > "Bij welke ploeg speelt hij?" > "En hoe oud is hij?" Google Assistant weet dan dat het over dezelfde persoon gaat.

>"Ik zoek een sushi-restaurant" > "Hoe laat gaat de tweede open?" In het restaurant: "Ik wil graag mie-soep" "Hoeveel calorieën zit er in?"

Hier vind je de 30 belangrijkste spraakopdrachten.

Dries Mertens op Google Assistent

Nog meer mogelijkheden

De mogelijkheden van de slimme assistent zijn nog veel uitgebreider. Zo is het mogelijk een restaurant in de buurt te zoeken, reviews te checken en vervolgens direct een tafel te reserveren, films en series via Netflix af te spelen, je agenda te beheren, radio luisteren, een wekker voor morgenochtend te zetten of te vragen of het druk is op de weg. Op deze manier heb je dus een soort van pratende assistent in je smartphone die via spraak bediend kan worden. Volgens Google België is het toppunt van machine learning in Google Assistent momenteel de spraakopdracht: "Laat me mijn foto's van mijn kat zien" Google Assistent toont dan als resultaat foto's van je kat vanuit Google Foto's.

De mogelijkheden van Google Assistant zijn vrijwel eindeloos, vooral als er steeds meer diensten op aangehaakt worden. Voorbeelden van deze diensten zijn Actions on Google en Belgisch nieuws.

Mijn kat op Google Assistent

Actions on Google

Actions on Google is het ontwikkelaarsplatform voor de Google Assistent en biedt derden de mogelijkheid om de functionaliteit van de Assistent uit te breiden. Ontwikkelaars kunnen hiermee dus een interface maken waarmee gebruikers een kort commando kunnen geven of juist een langer gesprek kunnen voeren. Actions zijn regiogebonden en aangezien de Belgische Google Assistent er is, kunnen deze Actions nu ook in België gebruikt worden. Een aantal Belgische merken heeft zo’n Action on Google gebouwd en de eerste resultaten zijn vanaf vandaag beschikbaar.

“Praat met Bpost” - Wanneer komt mijn pakketje aan? Waar is een postpunt in mijn buurt?

“Praat met NMBS”- Is mijn trein op tijd? Welke trein moet ik nemen om morgen om 10.00 uur in Brussel te zijn?

“Praat met Telenet”- Zet de digibox aan. Verhoog het volume. Hoeveel kost een onbeperkt abonnement?  *vragen over producten komen later

“Praat met Proximus” - Heb ik mijn factuur al betaald? Hoeveel data heb ik al verbruikt? 

“Praat met Colruyt” - Het water is op! (maakt een winkellijstje)  *komt deze zomer

“Praat met ING” - Hoeveel kost een spaarrekening? Hoe kan ik overschrijven?

“Praat met KMI” - Gaat het straks regenen in Antwerpen? Moet ik een jas aandoen vandaag?

“Praat met De Standaard”- Wat is het laatste nieuws over de verkiezingen? Speel de laatste podcast.

Sommige Actions on Google zijn op het moment van schrijven nog niet beschikbaar. Zij zullen pas op de dag van lancering of vlak erna oproepbaar zijn.

Belgisch nieuws

Het grote nadeel van de Nederlandse Google Assistent was dat we geen belgisch nieuws te zien of horen kregen. Met één stemopdracht kunnen we nu luisteren naar het nieuws van VRT, VTM, HLN,  De Standaard, De Tijd, De Morgen, Het Nieuwsblad, enzovoort.

Nieuwsorganisaties die audionieuws aanbieden zijn ook opvraagbaar.

Vanwege technische problemen kan het zijn dat het nu niet mogelijk is om audionieuws op te vragen (bijvoorbeeld "Luister naar VTM Nieuws").

Google Assistent: de toekomst

Google België is heel erg benieuwd naar de bevindingen van Belgische gebruikers. Het bedrijf voorziet een groei in het gebruik van spraakopdrachten in combinatie met Google Assistent en dan vooral onder ouderen en jonge gezinnen. Ook verwacht men in de toekomst veel meer Actions en andere toepassingen voor Google Assistent te verwelkomen. Daarnaast zullen er ook podcasts worden toegevoegd.

Beschikbaarheid Google Assistent België

De Belgische Google Assistent wordt vanaf vandaag uitgerold en in de komende week zal iedereen met een Androidsmartphone met minimaal Android 5.0 Lollipop en het toestel op Belgisch-Nederlands ingesteld heeft, er gebruik van kunnen maken. Lees hier hoe je Google Assistant kunt activeren op je smartphone. Google Assistent werkt dus op Androidsmartphones maar ook op Wear OS-smartwatches en Google Assistent-koptelefoons.

Het valt je misschien op dat we hier nergens spreken over de Google Home-speakers. Voorlopig komt de Belgische Google Assistent nog niet naar Google Home. Dat zou iets voor in de komende maanden zijn, maar officieel konden ze ons nog niets vertellen. 

We verwachten dat dit samen met de officiële verkoop van de Google Home-toestellen in België zal gelanceerd worden. Ook hierover konden ze ons nog niets vertellen bij Google. Uiteraard zijn er al heel wat webshops die de Google Home-speakers wel al aanbieden: Bol.comCoolblueFNAC en Vanden Borre.

De nieuwste artikelen over Google

'Household contacts' op slimme speakers en schermen, zo werkt het

Google Maps met donker thema, zo ziet er waarschijnlijk uit

'Google Assistent gaat zelf veelgebruikte commando's aan je voorstellen'

Nieuw en compact uiterlijk van Google Assistent nu beperkt uitgerold

Google Discover-feed crasht bij aanpassen voorkeuren

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!
Voor meer informatie over onze redactionele werking, klik hier.

Reacties (13)
Bezig met laden van reacties...