Het is vanaf woensdag 27 april voor Nederlandse verkopers verplicht om hun digitale producten van software- en beveiligingsupdates te voorzien. Of het nu gaat om een robotstofzuiger, een aangekochte app of een slim horloge: verkopers moeten ervoor zorgen dat het product kan blijven werken.

Lees verder na de advertentie.
Verplichte updates
De Europese Unie werkt al langer aan nieuwe wetten om digitale producten langer te laten meegaan en verkopers te verplichten om updates te voorzien en reparaties mogelijk te maken op lange termijn. Nederland heeft Europese richtlijnen in een nieuwe wet gegoten en daarom zijn software-updates in ons land vanaf nu verplicht voor verkopers.
De wet werd door de Eerste Kamer goedgekeurd en gaat in vanaf woensdag 27 april. Hoe lang verkopers updates moeten garanderen voor digitale producten hangt af van de proportionaliteit, zo staat te lezen op de website van de Rijksoverheid. De duur van de ondersteuning hangt af van wat redelijk is voor de consument. Een game die je voor 20 euro hebt gekocht, moet bijvoorbeeld minder lang ondersteuning krijgen dan een slimme thermostaat van 200 euro. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) is de toezichthouder op de naleving van de regels.
Bewijslast bij de verkoper
Verder gaat ons land nog meer doen voor de consument dankzij een verlenging van de zogenaamde omkering van de bewijslast. Dat begrip wil zeggen dat wanneer er na de verkoop problemen zijn met een product, dat het aan de verkoper is en niet aan de consument om aan te tonen dat het product bij de levering goed werkte.
De verkoper diende eerst tot zes maanden na de verkoop aan te tonen dat een product bij de levering in orde is, maar vanaf 27 april moet hij dat tot een jaar na de verkoop kunnen aantonen. Als een product niet voldoet dan is het aan de handelaar om het te vervangen of het gebrek te herstellen. Als zulke oplossingen niet mogelijk zijn, dan moet de koper het aankoopbedrag terugkrijgen of beide partijen kunnen overeenstemmen met een prijsvermindering.
Wat denk jij van deze wetswijziging in het voordeel van de consument? Is het goed dat Nederland op papier zet dat software-updates verplicht zijn? Denk je dat de consument ook sterker in zijn schoenen staat bij een gebrek of verwacht je dat de wet minder makkelijk toepasbaar is in de praktijk? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.
Het populairste Nederlandse nieuws
- Samsung opent Nederlandse pop-up store in Westfield Mall
- NS-app krijgt 2 nieuwe functies voor OV-fietsen
- 3 dingen die je moet weten over EU-wet voor uitwisselen van data
- ’32 procent van Nederlanders vermijdt liever collega’s online’
Bedankt voor de tip, Ronald!
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten