Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

OnePlus One en 4G in Nederland

Colin Baak
15 april 2014, 20:00
6 min leestijd

Frequentieveiling

Lees verder na de advertentie.

In oktober 2012 ging de grootste Nederlandse telecomveiling ooit van start en dat was het startsein voor veel providers om te beginnen met de uitrol van hun 4G-netwerk. 4G biedt enkele voordelen ten opzichte van een 3G-verbinding, waarvan veel mensen de snellere down- en uploadsnelheid en stabiliteit zien als de grootste voordelen. Providers zoals KPN, T-mobile en Vodafone zijn al druk bezig met de uitrol van hun 4G-netwerk, maar elke provider heeft net een andere insteek voor deze uitrol. Tevens heeft elke provider een ander frequentieblok kunnen kopen of een gedeelte daarvan en wordt 4G, oftewel LTE, op verschillende frequenties aangeboden, wat voor- en nadelen kan hebben.

KPN heeft op moment van schrijven al een geheel landelijk dekkend 4G-netwerk, Vodafone volgt, maar landelijk dekkend is het nog zeker niet en T-mobile heeft alleen 4G-dekking in de grote steden van Nederland, maar is uiteraard bezig om dit dekkingsgebied te vergroten. Tele 2 is nog niet begonnen met de uitrol in Nederland.

Verschillende frequenties en banden

De veiling heeft er dus voor gezorgd dat providers verschillende stukjes van bepaalde frequentieblokken hebben kunnen kopen, zie daarvoor deze blog. In Nederland kunnen we dus in theorie gebruikmaken van band 1, 3, 7, 8, 20, 33, 34, 38 en 41. Van welke band je echt gebruik kunt maken ligt aan de hardware in een telefoon en natuurlijk welke provider je gebruikt. De hardware in de OnePlus One, het aankomende, nieuwe toestel zal gebruik kunnen maken van deze Nederlandse banden: 1, 3, 7, 38, 41. 

800MHz vs 1800MHz

De huidige providers hebben gekozen om een 4G-netwerk aan te leggen wat gebaseerd is op de 800MHz of 1800MHz-frequentie, maar daar zit nou juist het euvel met de OnePlus One, aangezien deze telefoon geen hardware aan boord heeft voor de meest gebruikte band: 20. Band 20 is de meest gebruikte band in Nederland en ook in veel andere Europese landen en nagenoeg alle telefoons die 4G ondersteunen worden uitgebracht met ondersteuning voor deze band.

De gebruikte Snapdagon 801-soc in de OnePlus One zou band 20 wel kunnen ondersteunen, maar OnePlus heeft er niet voor gekozen om dat dus ook daadwerkelijk te implementeren, voor ons eigenlijk wel erg jammer. De 800MHz-band heeft een groter bereik dan de 1800MHz-band en dringt ook beter door in gebouwen. Dus waar de 1800MHz-band het kan laten afweten als je ergens in een groot gebouw bent, zou je wel via de 800MHz-band kunnen internetten via een 4G-verbinding. In steden wordt dan ook vaak de 800MHz-band gebruikt, ondersteunt door andere frequenties.

4G in combinatie met de OnePlus One

Providers zoals Tele2 en Ziggo hebben ook meegedaan aan de veiling en daarmee stukjes frequentieblokken gekocht, maar 4G-netwerken zijn nog niet live en dus niet te gebruiken voor consumenten. Daarom zijn in dit artikel alleen providers KPN, Vodafone en T-mobile belicht.

Simpel gezegd kun je de OnePlus One niet gebruiken op het landelijke 4G-netwerk van KPN. Dit is namelijk uitgerold op de 800MHz-frequentie en dat werkt niet in combinatie met deze telefoon. KPN lijkt wel bezig te zijn om ook masten te plaatsen die op de 1800MHz-frequentie werken, maar dit kost tijd en geld en zal voorlopig nog niet voor de normale consument overal te gebruiken zijn.

Als je de OnePlus One wilt aanschaffen en Vodafone als provider hebt kun je wel gebruikmaken van 4G, maar wel in beperkte mate. Vodafone is namelijk bezig met de uitrol van hun 4G-netwerk op zowel de 800MHz als de 1800MHz-frequentie en heeft zich niet zoals KPN op slechts één frequentie gericht. Vodafone gebruikt de 800MHz-frequentie voor hun landelijke netwerk en de 1800MHz-frequentie wordt vooral gebruikt als ondersteuning in de grote steden, zoals Den Haag, Rotterdam, Amsterdam, Utrecht en Eindhoven. Met de OnePlus One zul je dus voornamelijk 4G kunnen gebruiken via Vodafone als je in één van de grote steden bent.
Dekkingskaart Vodafone: vink ‘4G voor iPhone 5’ aan, dat is namelijk de 1800MHz-frequentie die ook werkt op de OnePlus One

Provider T-mobile heeft nog lang geen landelijk 4G-netwerk uitgerold, maar de provider maakt wel gebruik van de 1800MHz-frequentie die zal werken op de OnePlus One. T-mobile heeft namelijk geen stuk van het 800MHz-frequentieblok kunnen aanschaffen in de veiling en moet het dus doen met andere frequentieblokken. Als je dus van plan bent om een OnePlus One aan te schaffen kun je overal waar T-mobile 4G aanbiedt, gebruikmaken van 4G op deze telefoon. 

 Dekkingskaart T-mobile: overal waar 4G wordt aangeboden kun je gebruikmaken van 4G op de OnePlus One

En nu?

Het is dus simpelweg zonde en enigszins onbegrijpelijk waarom OnePlus niet voor ondersteuning van band 20 heeft gekozen, aangezien er dan met elke provider overal waar 4G-dekking is gebruik te maken was van deze vierde generatie van mobiel internet. Het bedrijf heeft dus aangegeven, waarom hiervoor geen ondersteuning is geïmplementeerd en noemt drie eventuele ‘oplossingen’.

1. Take it and leave it, je zult per provider dus goed moeten kijken of je 4G (gedeeltelijk) kunt gebruiken of niet en je zult voor jezelf de afweging moeten maken om een toestel aan te schaffen wat niet altijd en overal zal werken op het 4G-netwerk.

2. Aanpassen van de hardware, oftewel wel band 20 implementeren. Maar het bedrijf heeft aangegeven dat dat een no-go is, aangezien de productie van de OnePlus One al op volle toeren loopt en andere hardware dit hele proces plat zou leggen.

3. Een speciale ‘EU-variant’ uitbrengen van de OnePlus, maar ook daar heeft het bedrijf zijn twijfels bij, aangezien dit weer kosten met zich meebrengt. Deze kosten kunnen eventueel worden verdient met de verkoop van de huidige OnePlus One’s, maar dat zal de tijd eerst uit moeten wijzen. Het bedrijf zegt niet dat ze dit nooit zullen gaan doen en staat er voor open, maar dat is voor nu wel lastig.

Moet ik een OnePlus One aanschaffen?

Natuurlijk draait de aanschaf van een mobiele telefoon niet alleen om het wel of niet kunnen gebruiken van 4G en met T-mobile als provider is het helemaal een simpele keuze. Bij Vodafone ligt het aan de woonplaats en andere plaatsen waar je veel bent en als je klant bent bij KPN of een dochteronderneming dan heb je simpelweg heel erg pech als je gebruikt wilt maken van LTE. 3G werkt wel bij elke provider en is meer dan zat qua snelheid, maar 4G brengt niet alleen meer download- en uploadsnelheid. 4G is stabieler en waar je in drukke gebieden nog weleens teruggezet kan worden in snelheid als je gebruikmaakt van een 3G-verbinding is dit bij 4G veel minder het geval. 

De telefoon bevat voor de rest high-end hardware in de vorm van een Snapdragon 801-chipset die geklokt is op 2,5GHz, 3GB RAM, een 13 megapixel-camera, waarvan heel veel gemaakte foto’s zijn gelekt en een 5,5 inch-scherm met een resolutie van 1920×1080 pixels. Het toestel zal 16GB of 64GB intern geheugen aan boord hebben, maar over een microSD-kaartslot wordt nog niet gesproken. De telefoon zal draaien op software van CyanogenMod, wordt op 23 april officieel gepresenteerd en zal voor minder dan € 350 worden verkocht.

Lees ook: Gaat de OnePlus One de smartphone-wereld op zijn kop zetten?

Natuurlijk moeten we de 23e nog afwachten, want dan zullen we het uiterlijk pas zien, evenals het materiaalgebruik en hoe de software eruit zal zien, maar is het ontbreken van band 20 genoeg voor jou om daar niet meer op te wachten en af te zien van de eventuele koop van dit toestel?

 

Lees meer over