Proximus begint uitrol van volwaardig 5G-netwerk in Vlaanderen

Proximus begint uitrol van volwaardig 5G-netwerk in Vlaanderen

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Na een lange discussie tussen de Federale en Gewestelijke overheden is het eindelijk zover – de eerste Belgische provider, Proximus, is gestart met de uitrol van een 5G-netwerk die ook écht 5G-snelheden kan bieden. Eerdere 5G-netwerken waren veelal net zo snel of trager als 4G-netwerken.

Eerste volwaardige 5G-netwerk

In de zomer besloot het BIPT om – gezien de langdurige discussies tussen de Belgische overheden – tijdelijke 5G-frequenties beschikbaar te stellen. Vanaf 1 augustus kregen verschillende providers een 5G-frequentie toegewezen. Proximus, Orange en Telenet kregen ieder een deel van de bandbreedte toegeschoven. Bijna een half jaar verder, is het Proximus die donderdag zijn 5G-netwerk aankondigt. Deze aankondiging volgt op een eerdere uitrol van een zogenoemd ‘5G Light’ netwerk.

Proximus begon eerder dit jaar met de uitrol van een 5G-netwerk in Vlaamse steden, maar deed dat op basis van frequenties die voor oudere telecomnetwerken zijn bedoeld. Zulke frequenties kunnen ook ingezet worden voor 5G-netwerken als er nieuwe apparatuur aan gekoppeld wordt. Het nadeel van zulke ‘5G Light’-netwerken, zoals telecomoperator Orange het noemde, is dat de snelheden erg tegenvallen – ze liggen vaak gelijk met 4G-netwerken.

Flink hogere datasnelheden

Wat Proximus donderdag heeft gelanceerd verslaat dit ‘Light’-netwerk met een flinke marge. Met dit nieuwe netwerk maakt de provider gebruik van een hogere frequentieband, namelijk tussen de 3,5 en 3,8 GHz – in plaats van de 2.100 MHz-band voor het eerste 5G-netwerk van Proximus. Het grote voordeel van hogere frequenties, is de hogere databandbreedte: er kan meer data vervoerd worden. Proximus zegt dat snelheden ‘tot 800 Mbps’ behaald kunnen worden.

Proximus zegt wel dat consumenten rekening moeten houden met fluctuerende datasnelheden: hoe snel dit 5G-netwerk op jouw toestel is, hangt onder andere af van je telefoon en de omstandigheden in je omgeving. Als er veel beton aanwezig is, waardoor zulke hogere frequenties verstoord worden, dan zal de datasnelheid bijvoorbeeld snel afnemen. Binnenshuis zullen de snelheden daardoor vaak lager uitvallen, om een voorbeeld te noemen.

Uitrol enkel in Vlaanderen

Proximus klanten in Wallonië en het Brusselse Gewest hoeven voorlopig nog niet te verwachten dat ze de beschikking krijgen over het 5G-netwerk. Beide overheden hebben strikte limieten opgelegd voor straling van telecommunicatienetwerken en willen eerst meer onderzoek voordat netwerken worden uitgerold. Proximus zegt zich te houden aan strenge stralingsnormen en is daarom met de uitrol begonnen in Vlaanderen. Wanneer klanten in de andere gewesten volgen, is onbekend.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk