Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

Wat is eSIM? Wat ben je ermee? En hoe zit het in België?

10 oktober 2019, 17:00
8 min leestijd

Wat is eSIM?

Lees verder na de advertentie.

Je simkaart is die kleine chip die je in je smartphone steekt, zodat je kunt bellen, berichten sturen en toegang krijgt tot het internet. De simkaart is dus nodig om gebruik te maken van de diensten van een telecomprovider. Alle informatie die je toestel nodig heeft om verbinding te maken op het mobiele netwerk van je provider, staat op de simkaart. 

In de loop der jaren is de simkaart heel wat kleiner geworden en daar is ook een goede reden voor. Simkaarten bestaan al sinds de eerste mobiele telefoons, maar waren toen erg groot. De eerste smartphones maakten trouwens ook gebruik van deze standaard simkaarten. Naarmate smartphonefabrikanten meer ruimte nodig hadden om andere technische aspecten in hun toestellen te stoppen, werden de simkaarten steeds kleiner. Het begon dus bij een standaard simkaart, die na een aantal jaar serieus gekrompen werd tot een een micro simkaart, en ondertussen is dat nog kleiner geworden tot een nano simkaart. 

De eSIM is een nieuw type simkaart, dat zelfs nog kleiner is dan de nano simkaart. eSIM is de afkorting van ‘embedded SIM’ en vrij vertaald betekent dat: ‘ingebouwde simkaart’. De eSIM is dus een simkaart die net hetzelfde doet als wat jouw huidige simkaart doet, alleen zit de eSIM al ingebouwd in je smartphone en de informatie op de eSIM is herschrijfbaar.

Herschrijfbaar wil zeggen dat de eSIM niet gebonden is aan één telecomprovider en dat brengt ons meteen bij de voordelen.

Wat is het voordeel van eSIM?

De eSIM is dus niet gebonden aan één telecomprovider, wat maakt dat je ook niet hoeft te wisselen van simkaart als je overstapt naar een andere provider. Omdat de informatie op de eSIM herschrijfbaar is, kunnen providers alles digitaal regelen en is het in theorie een kwestie van minuten om over te stappen naar een andere provider. 

Daarnaast biedt eSIM ondersteuning voor meerdere abonnementen. Wil jij je smartphone zowel zakelijk als privé gebruiken, dan is het een kwestie van een extra abonnement te activeren op je eSIM. Op dit moment kan dat enkel als je smartphone ondersteuning biedt voor dual sim. Hoewel er tegenwoordig meer en meer smartphones op de markt komen die twee simkaarten gelijktijdig ondersteunen, is het natuurlijk makkelijker als je geen gedoe hebt met fysieke simkaarten. In theorie is het trouwens ook mogelijk om meer dan twee abonnementen tegelijk te gebruiken.

Als je vaak in het buitenland bent kan het zo ook zijn voordelen hebben. De roamingtarieven binnen de Europese Unie zijn dan wel afgeschaft, buiten de EU kun je niet gebruik maken van je internet bundel, sms’en en belminuten. Reis je dus bijvoorbeeld naar de Verenigde Staten, Monaco of Zwitserland, dan kun je je huidige bundel niet gebruiken. Enkel Scarlet-klanten kunnen hun bundel wel gebruiken in Zwitserland. Ook het Verenigd Koninkrijk mag je waarschijnlijk aan dat lijstje toevoegen na een Brexit zonder deal. Met een eSIM kun je in het buitenland, net zo makkelijk als thuis, een abonnement afsluiten bij een lokale provider en deze naast jouw huidige abonnement gebruiken. Hierdoor vermijd je hoge kosten die surfen, bellen en sms’en buiten de bundel met zich meebrengen.

Ook voor smartphonefabrikanten is de eSIM een voordeel. Zoals je eerder al kon lezen is deze nog kleiner dan de nano simkaart en dat betekent meer ruimte voor andere technische snufjes. Een eSIM heeft een afmeting van 6 bij 5 millimeter, dat is bijna de helft kleiner dan de nano simkaart die een afmeting heeft van 12,3 bij 8,8 mm. Als je dat vergelijkt met een micro simkaart (15 x 12 mm) en een standaard simkaart (25 x 15 mm) is dat dus een gigantisch verschil.

Dat de eSIM ondersteuning biedt voor meerdere nummers/providers tegelijkertijd, maakt het toevoegen van een gleuf voor fysieke simkaarten overbodig. Wanneer de eSIM door de meeste providers ondersteunt wordt (hier kom ik straks op terug), moeten smartphonefabrikanten geen ruimte meer voorzien voor fysieke simkaarten en is er weer extra ruimte voor andere onderdelen, zoals een grotere batterij. Het weglaten van de simkaartslot zorgt er ook voor dat smartphones nog meer water- en stofdicht gemaakt kunnen worden.

Nog een voordeel van de grootte is dat de eSIM toegevoegd kan worden aan kleinere apparaten, zoals smartwatches en andere wearables.Het is trouwens ook mogelijk om je abonnement van je smartphone te koppelen aan je tablet of smartwatch. Zo moet je geen apart abonnement aangaan om toch van mobiel internet te kunnen genieten op andere toestellen.

Nadeel

Het enige nadeel dat je kan ondervinden van de eSIM is dat het iets langer zal duren om van telefoon te veranderen. Nu haal je je simkaart uit je oude smartphone, steek je het in de nieuwe en ben je klaar. met de eSIM gaat dat iets langer in beslag nemen, omdat je je abonnement van de ene naar de andere smartphone moet overzetten.

Voor de meeste mensen is dat geen ramp, want hoe vaak wissel je van smartphone? Voor ons als reviewers gaat dat wel wat lastiger zijn, want tijdens het testen van nieuwe smartphones gebruiken we dat minstens één volledige week als daily driver wat dus ook betekent dat we onze simkaart daar in steken. 

Gelukkig zijn wij de uitzondering, want de meeste mensen wisselen maar één keer tussen de één à twee jaar van smartphone.

Een ander nadeel van eSIM is dat er in België nog geen enkele provider is die het ondersteunt.

eSIM in België

In Europa zijn er al heel wat landen waar je gebruik kunt maken van de eSIM, onder andere in: Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Hongarije, Kroatië, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Roemenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk, Zweden en Zwitserland. Ook buiten Europa kun je in heel wat landen gebruik maken van eSIM: Australië, Brazilië, Canada, Guam, Hong Kong, India, Koeweit, Qatar, Singapore, Taiwan, Thailand, Verenigde Arabische Emiraten en Verenigde Staten.

Helaas is er op dit moment nog geen enkele provider in België die de eSIM simkaart ondersteunt. We hebben Mobile Vikings, Orange, Proximus (en Scarlet), Telenet (en BASE), gecontacteerd en gevraagd naar hun plannen rond eSIM. 

Mobile Vikings:

Mobile Vikings is nog maar sinds dit jaar Full MVNO en lijkt nog geen concrete stappen te hebben gezet. Wel onderzoeken ze of ook zij dit kunnen ondersteunen. “De haalbaarheid van de eSIM voor Mobile Vikings zijn we nog volop aan het analyseren.” laat Timothy Schippers, woordvoerder van Mobile Vikings, weten.

Orange:

Orange liet na de release van de iPhone Xs eind 2018 al weten dat ze plannen hadden om eSIM te gaan ondersteunen. We zijn nu een jaar verder en ze zijn blijkbaar nog niet heel veel verder: “We zijn inderdaad de mogelijkheden van eSIM aan het bestuderen, maar het is nog te vroeg om hierover meer details te geven.” zegt Younes Albouchouari, woordvoerder van Orange Belgium.

Proximus en Scarlet: 

Bij Proximus en Scarlet zijn er ook nog geen concrete plannen. De grootste telecomprovider van ons land stelt zich eerder afwachtend op en wil eerst meer toestellen op de markt zien komen die de technologie ondersteunen, vooraleer ze stappen zetten.

“eSIM (Embedded SIM) wordt momenteel niet ondersteund bij Proximus. Uiteraard volgt Proximus de technologische evoluties, inclusief de ontwikkelingen op het gebied van eSIM, op de voet. Maar onder meer het gegeven dat huidige iPhones nog steeds compatibel zijn met de fysieke SIM-kaart, toont naar ons gevoel aan dat de huidige markt nog niet klaar is voor uitsluitend eSIM-apparaten.” vertelt Fabrice Gansbeke, woordvoerder van Proximus en Scarlet.

Telenet en BASE: 

Tenslotte zijn ze bij Telenet en BASE heel duidelijk: “Voorlopig zijn er geen updates te geven over e-sim. Uiteraard volgen we deze evolutie wel op.” klinkt het bij Isabelle Geeraerts, woordvoerster van Telenet en BASE. 

Smartphones met een eSIM simkaart

Zoals bijna elke nieuwe technologie in België is ook eSIM en geval van het kip en het ei. Proximus geeft als enige aan dat er nog niet veel toestellen in België zijn die eSIM ondersteunen, maar langs de andere zeggen fabrikanten ook dat Belgische providers nog geen eSIM ondersteunen. 

Wie moet er eerst komen, de providers of de fabrikanten? Een paar fabrikanten hebben alvast een aantal producten met eSIM op de markt gebracht, al zijn ze niet allemaal op de Belgische markt verkrijgbaar. Al deze smartphones hebben trouwens ook gewoon een simkaart-slot voor de fysieke simkaarten.

Deze smartphones hebben een eSIM:

– Google Pixel 2
– Google Pixel 2 XL
– Google Pixel 3
– Google Pixel 3 XL
– Google Pixel 3a 
– Google Pixel 3a XL

– iPhone XR
– iPhone XS
– iPhone XS Max
– iPhone 11
– iPhone 11 Pro
– iPhone 11 Pro Max

– NUU Mobile X5

Deze smartwatches hebben een eSIM:

– Apple Watch Series 3
– Apple Watch Series 4
– Huawei Watch 2 Pro
– Samsung Gear S2
– Samsung Gear S3
– Samsung Galaxy Watch

Toekomst

Hoewel er nog niet zo heel veel toestellen eSIM hebben en er nog geen providers zijn die het ondersteunen, kunnen we er toch van uitgaan dat in de toekomst gebruik zullen kunnen maken van eSIM. De technologie is gewoon duidelijk superieur en smartphonefabrikanten hebben er duidelijk baat bij. Bovendien werkt eSIM door zijn kleine formaat ook de interesse van fabrikanten die andere toepassingen willen bouwen, zoals Internet of Things-apparaten (IoT). Dat zijn kleine, slimme apparaten die verbonden zijn met elkaar.

De GSMA, dat is een wereldwijd handelsorgaan voor mobiele communicatie, werkt aan een standaard voor eSIM, zoals het onlangs in een mededeling heeft bekend gemaakt. Als die er komt, zou de erkenning en toepassing door providers en fabrikanten weleens in een stroomversnelling kunnen gaan.

Lees meer over

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten