Samsung Galaxy Watch Active review
De Samsung Galaxy Watch Active kwam eerder dit jaar samen met de Samsung Galaxy S10-reeks en de Galaxy Buds op de markt. Samsung wil met deze smartwatch de focus verleggen naar sport en gezondheid, maar ze kan ook veel meer dan enkel sportactiviteiten bijhouden. Tegenover de vorige smartwatches, zoals de Samsung Galaxy Watch, zijn er wel enkele opmerkelijke verschillen merkbaar. Hieronder zet ik alle eigenschappen van dit slimme horloge even op een rij en vertel ik waarom ik deze smartwatch, mits enkele verbeteringen, echt wel goed vind.
[readmore articles="201252"]
Samsung Galaxy Watch Active specificaties
Afmetingen: 40 x 40 x 10,5mm
Scherm: 1,1 inch AMOLED-scherm
Processor: Exynos 9110-processor
RAM: 768 MB werkgeheugen
Opslag: 4 GB opslaggeheugen
Batterij: 230 mAh
Softwareversie: Tizen
Extra: Hartslagmeter, gps, bluetooth, wifi, 5ATM-certificaat
Behuizing en design
We beginnen met wat het eerste opvalt en dat is het formaat van dit horloge. De Samsung Galaxy Watch Active is heel wat kleiner dan zijn voorganger, de Galaxy Watch. Waar de kleinste Galaxy Watch 42 bij 42 mm groot is, meten we bij deze Galaxy Watch Active 'slechts' 40 bij 40 mm.
De Watch Active heeft een metalen omhulsel en is te verkrijgen in de kleuren zilver, zwart, rose goud en groen. Het ronde ontwerp is gebleven, maar het horloge is door de kleinere en smallere vorm niet meer zo prominent aanwezig aan je pols. Als je pakweg een hemd met lange mouwen wil aandoen zal je horloge niet blijven haken. Dat was anders bij de grotere Galaxy Watch.
Mannen met bredere polsen zullen wel beter af zijn met de grotere smartwatch modellen. Mijn collega Jiri meldde eerder al dat de Galaxy Watch niet meteen in de smaak viel bij de vrouwen. Ik vermoed dat dat bij deze Watch Active wel het geval zal zijn, zeker in de rosegouden en zilveren uitvoering.
Links de Galaxy Watch 46 mm, rechts de Galaxy Watch Active
Het bijbehorende rubberen 20 mm-horlogebandje is heel soepel, maar toch stoorde ik me geregeld aan de sluiting van het bandje. Daarvoor moet je de ene kant van het bandje, na het sluiten, onder de andere kant van het bandje schuiven, zoals bij de Apple Watch. Dat is niet altijd zo eenvoudig, vooral niet als je zweet of als je het horloge goed aanspant tijdens het sporten, waarbij het bandje moeilijk over je huid glijdt.
Rechts van het horloge zijn er twee goed indrukbare knoppen, maar ze steken niet ver uit waardoor ze niet meteen opvallen. Je zal de knoppen niet zo gauw per ongeluk indrukken als je je pols beweegt. Aan de onderkant vind je de hartslagmeter.
Verder heeft de Watch Active een 5ATM-certificaat, wat betekent dat je met dit horloge kunt duiken tot 50 meter diepte. Dagelijks heb ik met deze smartwatch aan de pols gedoucht en ben ik met de kinderen in het zwembad gesprongen, zonder enig probleem.
Scherm en bediening
De Samsung Galaxy Watch Active is uitgerust met een 1,1 inch AMOLED-scherm dat heel kleurrijk en helder is. Zowel binnen als buiten is het scherm goed leesbaar, dankzij de automatische helderheid. In donkere ruimtes wordt het scherm gedimd zodat je ogen niet worden verblind, en in direct zonlicht wordt de helderheid prima opgedreven en lijkt het niet alsof je steeds met een zonnebril rondloopt. Met een resolutie van 360 bij 360 pixels is alles haarscherp.
Wat de bediening betreft is de draairing, die we kennen van bij de vorige Samsung smartwatches, een belangrijk ontbrekend element. Persoonlijk vind ik deze draairing een genot om een smartwatch mee te bedienen. Op de Galaxy Watch Active moeten we tevreden zijn met een drukgevoelig scherm en twee knoppen aan de zijkant. De bovenste knop dient als terug-knop en met de onderste knop ga je naar het overzicht van je apps, of meteen terug naar je wijzerplaat.
De bediening via het drukgevoelige scherm gaat vlot, waarbij het horloge snel reageert op mijn veegbewegingen. Enkel als het scherm nat is, door regen of tijdens het zwemmen, moet ik geregeld een tweede keer tikken of eerst het scherm afdrogen. Een ander nadeel aan de bediening via het drukgevoelige scherm is dat er snel vuile vingerafdrukken zichtbaar zijn. Ook het kleine formaat van het scherm kan een nadeel zijn op het vlak van bediening. Zelf heb ik hier geen last van ondervonden, maar ik kan me voorstellen dat mensen met ‘dikkere’ vingers dan de mijne, wel eens last hebben als ze een symbool of een letter willen aantikken op het virtuele toetsenbord.
Prestaties en batterijduur
De Samsung Galaxy Watch Active heeft een batterijcapaciteit van 230 mAh. Persoonlijk vind ik dat erg tegenvallen, want in mijn geval hield het horloge het maximum anderhalve dag vol op een lading. Dat wil zeggen dat ik de watch voor het slapengaan van de lader haalde, een nacht mijn slaap bijhield, de volgende dag geregeld meldingen binnen kreeg, mijn stappen controleerde, keek hoe laat het was, nog een nacht mijn slaap kon monitoren en de volgende ochtend nog 15 procent batterij over had. Daarbij staat gps en wifi uitgeschakeld en is er continue hartslagmeting. Verder maakte ik geen gebruik van de mogelijkheid om het scherm altijd aan te laten staan, want dat had een heel negatief effect op de batterijduur: dan haalde ik soms niet eens het einde van de dag.
Door de mindere batterijduur is dit horloge evenmin geschikt voor een sporter die ooit een marathon wil lopen. Tijdens het sporten met gps nam de batterij af met ongeveer 25 procent per uur. Als ik ook offline muziek beluisterde via Spotify, dan was ik op één uur sporten al vlug 35 procent of meer kwijt van de batterij.
Als de batterij bijna leeg is, dan kun je de spaarstand inschakelen waarmee je weer enkele gebruiksuren kunt winnen. Dan worden de kleuren uitgeschakeld en kijk je naar grijstinten. Daarnaast schakelen alle functies zichzelf uit behalve oproepen, berichten en meldingen, en worden de prestaties van het horloge beperkt. Wil je helemaal gek doen, dan kun je de ‘Watch-only’ functie activeren, waarbij je enkel de tijd kunt aflezen en zo enkele weken zonder opladen overbrugt. Dan stel ik me wel de vraag waarom je een smartwatch nodig hebt.
Om er dus voor te zorgen dat je dagelijks gebruik kunt maken van het horloge en elke nacht je slaap kunt monitoren, moet je het best elke dag opladen. Samsung claimt dat het oplaadproces erg snel gaat, maar alweer vind ik dat dat tegenvalt. Om het horloge van 25 procent naar 100 procent op te laden, moet je toch rekenen op 2 uur laadtijd.
De gekende Exynos 9110 dual core-processor en het 768 MB werkgeheugen, die we alletwee al kennen uit de vorige smartwatches, zorgen er nu ook weer voor dat de Galaxy Watch Active vlot werkt. Door de software navigeren en apps openen gaat zonder enige hapering, zoals ik het ook gewend ben van mijn Samsung Galaxy Watch.
Software
De Samsung Galaxy Watch Active draait, net zoals alle vorige Samsung smartwatches, op Samsungs eigen smartwatch-software: Tizen.
Tizen 4.0
De software op de Watch Active is dezelfde gebleven als bij de vorige smartwatches (waaronder de Galaxy Watch) en dus zijn de functies van deze smartwatch ook ongeveer dezelfde. Toch merken we enkele verschillen.
Zo was de Galaxy Watch Active de eerste Samsung smartwatch die de One UI-skin kreeg. Die skin zorgt voor meer en fellere kleuren, wat de software levendiger maakt. Zo zie je bijvoorbeeld dat de symbolen in het instellingsmenu en de voorgeinstalleerde apps opvallende kleuren hebben. Ondertussen hebben ook de Samsung Gear S3 en Galaxy Watch deze update met de One UI-skin ontvangen.
Jammer genoeg is er nog niet gesleuteld aan bepaalde minpunten die ook aanwezig waren bij de Galaxy Watch.
Zo krijg je nog steeds bij een melding (notification) eerst het logo van de app te zien. Zo moet je enkele seconden naar het scherm staren vooraleer je weet waarover de melding gaat. Dat is in sommige situaties niet handig of zelfs gevaarlijk, bijvoorbeeld als je op de fiets zit en iets te lang naar het scherm zou blijven kijken.
Een groot voordeel aan Tizen is dat je, net zoals bij Wear OS, via een virtueel toetsenbord of smiley’s prima kunt reageren op berichten. Dankzij de ingebouwde microfoon kun je ook via spraak reageren, maar dat werkt alleen in het Engels. Ook kun je met je vingers letters vormen op het scherm, maar ook die functie werkt enkel in het Engels.
Naast de trage meldingen is ook Bixby, de virtuele assistent van Samsung, weer van de partij. Dat is, jawel, een minpunt, want momenteel heb je er nog niet veel aan. Bixby is nog steeds niet slim genoeg om op alle vragen een correct antwoord te geven en hij spreekt nog steeds geen Nederlands. Samsung voorziet geen ‘officiële’ manier om andere virtuele assistenten zoals Google Assistent of Amazon Alexa te installeren. Ondertussen is een ontwikkelaar erin geslaagd om de Google Assistent te gebruiken op de Galaxy Watch en Watch Active, maar nog niet alle functies van de Google Assistent werken: een bericht versturen of iemand opbellen kan niet, dus zoveel heb je daar nu nog niet aan.
Toch wegen deze nadelen zeker niet door tegenover het grote voordeel: Tizen-software voelt typisch erg vlot en soepel aan.
Wijzerplaten en apps
Standaard zijn er al heel wat wijzerplaten voorgeïnstalleerd op de Galaxy Watch Active. Je hebt volgens mij op die manier al ruim voldoende keuze. Al moet ik wel zeggen dat het eerder sportieve wijzerplaten zijn, die vooral de focus leggen op gezondheidsparameters. Zo is er een wijzerplaat die, naargelang je beweegt, verandert van een gele naar een groene kleur. Het fijne aan de wijzerplaten is dat je sommige ook nog kunt aanpassen naar eigen smaak: je kunt de kleur veranderen of de zichtbare gezondsheidsparameters aanpassen.
Enkele voorbeelden van voorgeïnstalleerde wijzerplaten
Indien je toch graag andere wijzerplaten wenst, zal je zeker je smaak terugvinden in de Samsung Galaxy Store op de smartwatch of via de Galaxy Wear-app op je smartphone. Die laatste app moet je installeren op je smartphone om dan met de smartwatch te vebinden.
Naast voorgeïnstalleerde wijzerplaten zijn er ook apps aanwezig op de smartwatch. Veel van deze apps zijn van Samsung zelf, zoals de Galerij, Agenda, Weer, Contacten en Telefoon. Zoals bij de Galaxy Watch is het op de Watch Active ook mogelijk om te telefoneren via de smartwatch, maar omdat er geen ingebouwde speaker meer is, kan dit enkel via draadloze bluetooth oortjes die je connecteert met het horloge.
Wederom een nadeel van Tizen is dat je in de Galaxy Store geen Google apps kunt terugvinden zoals dat wel het geval is bij WearOS. Zo zal je bijvoorbeeld een alternatieve app moeten gebruiken om te navigeren via Google Maps, of gebruik moeten maken van Here WeGo.
Toch is er al enige verbetering. Zo zijn er ondertussen al apps van bekende ontwikkelaars zoals Strava, Endomundo, Uber, Under Armour en MyFitnessPall. Eveneens is er de Spotify-app, waarmee je muziek kunt downloaden op het horloge. Zo kun je tijdens het sporten zonder smartphone op weg gaan en toch luisteren naar je favoriete artiest.
Ik mis nog een aantal apps, zoals de WhatsApp-app. Dat zou het praktischer maken, maar zoals ik al aangaf: je kan dankzij de Tizen-software prima reageren op WhatsApp berichten die binnenkomen op het horloge.
Gezondheidsparameters
Naast alle smartwatch-functies is de Watch Active een werktuig dat volgens Samsung het beste geschikt is om gezondheidsparameters bij te houden. Samsung ziet de 'Active' als een watch om actief je favoriete sportactiviteit te beoefenen. De metingen gebeuren met de Samsung Health-app op het horloge, die automatisch synchroniseert met de Samsung Health-app op je smartphone. Heb je geen Samsung smartphone? Geen probleem, je kunt deze Health-app downloaden uit de Google Play Store.
Laten we starten bij de gezondheidsparameters. De Galaxy Watch Active kan heel wat parameters opvolgen terwijl je het horloge draagt. Zo zie je hoeveel stappen je zet gedurende de dag, hoe je hart zich gedraagt, wat je rusthartslag is, en hoe je slaapcyclus is. Je kan ook bijhouden hoeveel je drinkt, hoeveel je eet en hoeveel trappen je beklimt. Over het algemeen lijken deze resultaten redelijk accuraat. Enige uitzondering is het aantal beklommen trappen, waarbij ik tijdens mijn testperiode er nooit in slaagde om het juiste aantal weer te geven.
Daarnaast houdt het horloge je ook in het oog en waakt het over je gezondheid. Als je te lang stilzit zal je een melding krijgen dat je moet bewegen, en het horloge stelt af en toe voor om wat squats te doen of je romp zijdelings te bewegen.
Verder wordt ook je stressniveau bijgehouden en zal het horloge je aanraden om even ademhalingsoefeningen te doen als je stressniveau de pan uit swingt. Dit stressniveau moet je wel met een korrel zout nemen, want soms gaf het horloge aan dat ik heel gestresseerd was, terwijl ik dat helemaal zo niet aanvoelde.
Dankzij een softwareupdate is het nu ook mogelijk dat de Galaxy Watch Active je op de hoogte stelt van een te hoge of te lage rusthartslag. Jammer genoeg heb ik dit niet zelf kunnen uitproberen, omdat ik tijdens mijn testperiode de update nog niet had ontvangen.
Om je dagelijkse doelen te bereiken, probeert het horloge je op een speelse manier te motiveren. Zo moet je elke dag een hart vullen. Dat kan met drie parameters: activiteit (aantal verbruikte kilocalorieën), training en elk uur bewegen. Als je het hart volledig hebt gevuld krijg je felicitaties van het horloge.
Via de Samsung Health-app op je smartphone word je beloond met een badge bij elk behaald doel, zoals 10.000 stappen per dag of een goede nachtrust.
Sporten
Zoals ik daarnet al aangaf, zal de Samsung Galaxy Watch Active je niet alleen stimuleren om je dagelijkse beweging te behalen, maar kan hij ook je metgezel zijn tijdens het sporten. Op het horloge heb je de keuze uit ruim 40 sporten gaande van hardlopen (buiten en op een loopband), fietsen, zwemmen (indoor/outdoor), crosstrainer, tot fitnessoefeningen zoals sit ups, squats, arm curls en ga zo maar door.
Het fijne aan sommige van deze fitness-oefeningen is dat het horloge automatisch bijhoudt hoeveel keer je de oefening uitvoert. Zo heb ik zelf de fitnessoefening arm curls uitgeprobeerd en wist het horloge me perfect te vertellen hoeveel keer ik de oefening deed. Natuurlijk lukt dit enkel bij oefeningen waarbij je de armen gebruikt en dus niet bij beenoefeningen.
De hartslagmeter vertelt je in welke hartslagzone je traint. De kleur van het hartje naast de hartslag verandert, wat op zich niet zo heel duidelijk is zoals bij sporthorloges van Polar.
De optische hartslagmeter van de watch heb ik vergeleken met een borstband, en de twee liepen heel gelijk: de watch werkt dus erg accuraat. Tijdens mijn lange afstand-lopen was er een klein verschil van ongeveer 3 gemiddelde hartslagen tussen beide metingen. Enkel bij intervaltraining merkte ik op dat de hartslagmeter van de Galaxy Watch het moeilijker kreeg: de metingen tussen de borstband en de optische hartslagmeter lagen dan verder uit elkaar. Maar dit is zeker geen opvallend feit: de afwijking komt ook voor bij andere hartslagmeters aan de pols.
De watch heeft een ingebouwde gps en dus mag je smartphone tijdens het buitensporten thuis blijven. Binnen de 10 seconden is er een verbinding met de gps-satelliet en kun je van start gaan met je training. Tijdens de training houdt de gps-verbinding goed stand en volgt de watch mooi het traject dat je aflegt.
Gebruik je een sportplatform zoals Strava of Endomondo, dun kan je tijdens het sporten gebruik maken van de bijbehorende smartwatch-apps, die je downloadt uit de Galaxy Store.
Samsung Health-app
Als laatste wil ik het nog even hebben over de Samsung Health-app. Deze smartphone-app synchroniseert automatisch met de Samsung Galaxy Watch. Binnen deze app krijg je een uitgebreid overzicht van alle gemeten gezondheidsparameters, zoals aantal stappen, beklommen trappen, hartslagmetingen, je vochtopname (drinken), actieve minuten, aantal uren slaap en de trainingen die je deed.
Zo kun je mooie grafiekjes te voorschijn toveren om meer te weten te komen over je beweging.
Toch moet ik toegeven dat andere fabrikanten van fitnesstrackers, zoals Fitbit, een betere app afleveren. Je krijgt wel een algemeen overzicht van je parameters, maar je kunt hier niet dieper op ingaan, zoals specifiek nagaan op welk uur van de dag je welke harstlag had of op welke uren je wakker was.
Links Samsung Health, rechts Fitbit.
Binnen de app kun je ook deelnemen aan een wereldwijde wedstrijd, waarbij je het opneemt tegen andere Samsung Health-gebruikers. De bedoeling is om zo hoog mogelijk in de ranking te geraken door zoveel mogelijk stappen te zetten op één maand. Als je het toernooi tot een goed einde brengt, dan ontvang je wederom een badge. Hoe meer badges je verdient, des te hoger gebruikersniveau je kunt bereiken. Op deze manier ben je spelenderwijs bezig met je gezondheid.
Conclusie
De Samsung Galaxy Watch Active is volgens mij echt een goede smartwatch. Het lichtere en smallere design stoort niet aan de pols. Het AMOLED-scherm is heel scherp en prima afleesbaar, zowel binnen als buiten. Hoewel de gekende draairing niet meer aanwezig is, is de smartwatch goed te bedienen via het aanraakgevoelige scherm. Helaas zie je dan wel snel vette vngerafdrukkken op het scherm. Samsungs eigen Tizen-software loopt gesmeerd en hapert amper tijdens het scrollen door menu’s of het openen van apps.
Deze smartwatch heeft veel slimme functies en kan prima gebruikt worden als fitnesstracker tijdens het sporten, mét ingebouwde gps.
Toch zijn er ook nadelen. Het horloge is met zijn 40 mm diameter erg klein en minder geschikt voor personen met bredere polsen. Heb je dikkere vingers, dan kan er wel frustratie opduiken om op de correcte plaats te tikken op het kleine 1,1 inch scherm. Eveneens is de batterij-autonomie van deze Galaxy Watch Active aan de lage kant en moet je er rekening mee houden dat je ze bijna dagelijks moet opladen.
Overweeg je om een smartwatch te kopen die je kunt gebruiken tijdens het sporten? Kun je ermee leven dat je ze dagelijks aan de lader moet hangen? Dan is de Samsung Galaxy Watch Active zeker een aanrader.
Heb je brede polsen, maar wil je dezelfde smartwatch en sportfuncties hebben als de Galaxy Watch Active, dan koop je beter de Samsung Galaxy Watch.
Wil je toch liever een smartwatch met een groter aanbod van apps, kijk dan eens naar een Wear OS-smartwatch zoals de Fossil Sport.
Positieve punten
+ Licht gewicht
+ Scherp beeldscherm
+ Prestaties
+ Fitnesstracking
+ Sportactiviteiten
+ Ingebouwde gps
Negatieve punten
- Trage meldingen
- Bixby
- Klein scherm
- Batterijduur
Samsung Galaxy Watch Active kopen
De Samsung Galaxy Watch Active is verkrijgbaar in de kleuren zwart, zilver, rose goud en groen. De adviesprijs is 249,99 euro. Ondertussen kun je de Watch Active kopen bij Bol.com voor 199,95 euro, bij Coolblue voor 229 euro en bij Vanden Borre voor 199 euro.