Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

Alcatel 3X review: valt niet op tussen de concurrenten

Redactie Androidworld
Redactie Androidworld
19 november 2018, 20:00
14 min leestijd

Alcatel 3X

Lees verder na de advertentie.

Alcatel is een merk dat door TCL op de markt wordt gezet. Zij maken onder andere ook de BlackBerry-toestellen waarmee ze zich focussen op het midden- en hoogsegment. De focus van de Alcatel-smartphones ligt duidelijk op het laag segment, de goedkopere modellen dus. Begin dit jaar heeft Alcatel op het Mobile World Congress een aantal nieuwe smartphones gelanceerd. We schreven eerder al een review over de nieuwste Alcatel 5 en nu was het de beurt aan de Alcatel 3X om getest te worden.

Specificaties

Afmetingen: 153.5 x 71.6 x 8.5 mm
Scherm: 5.7 inch HD+ (720 x 1440) IPS LCD-scherm
Processor: Mediatek MT6739WA quad-core processor
RAM: 3 GB werkgeheugen
Opslag: 32 GB + uitbreidbaar met een MicroSD-kaart
Selfiecamera: 5 MP met f/2.4
Hoofdcamera: 13 MP RGB met f/2.0, 5 MP 120° groothoek-lens met f/2.2
Accu: 3000 mAh
Softwareversie: Android 7.1.1 Nougat
Extra: vingerafdrukscanner en 3,5mm audioaansluiting

Behuizing en design

De achterkant van de Alcatel 3X geeft een nostalgisch gevoel. Die voelt aan zoals de achterkanten die we vroeger van onze telefoon konden verwijderen, om bijvoorbeeld de batterij eruit te halen en onze simkaart te plaatsen. Positief is dat echter niet, want dit zorgt ervoor dat het de smartphone heel goedkoop doet aanvoelen. Het leuke aan die achterkant is wel dat het een leuk glimmend effect geeft rond de vingerafdrukscanner, als je de telefoon kantelt. Nu we het toch over die vingerafdrukscanner hebben, die is centraal geplaatst onder de camera. Een ideale positie, waar je wijsvinger heel gemakkelijk bij kan. Verder zien we op de achterkant dus ook de dubbele camera en onder de vingerafdrukscanner staat het Alcatel logo.

Aan de rechterzijkant vinden we de volumeknoppen, die erg goed klikken, met daaronder de power-knop. De power-knop is voorzien van kleine textuurtjes die ervoor zorgen dat je goed voelt of je op de power-knop gaat duwen of op de volumeknoppen, die mooi glad zijn. Aan de linkerzijkant vinden we dan de sim-poort om je nano-simkaart in te plaatsen en daar heb je ook meteen de mogelijkheid om je opslaggeheugen uit te breiden via een MicroSD-kaart.

Aan de bovenkant vinden we de 3,5mm audioaansluiting om je koptelefoon in te steken. Het leuke hieraan is dat je niet enkel je oude vertrouwde koptelefoon kunt gebruiken, maar ook dat je de functie krijgt om een FM Radio op de Alcatel 3X te gebruiken. Dit is iets dat we wel vaker zien bij de goedkopere smartphones en dat vind ik toch altijd een leuke toevoeging.

Tenslotte vinden we aan de onderkant twee speaker-grills, met daartussen de microUSB-aansluiting om je telefoon op te laden. Helaas geen USB-C, het gaat jammer genoeg nog even duren voordat de goedkope smartphones USB-C zullen krijgen. Enkel onder de rechtse speaker-grill zit een luidspreker, onder de linkse zit de microfoon om te kunnen babbelen tegen de andere persoon als je met iemand belt.

Scherm, prestaties en accuduur

Scherm en weergave

Aan de voorkant van de telefoon vinden we het 5,7 inch IPS LCD-scherm met een 18:9 beeldverhouding. Dat is dus een modern scherm en de bezels (de schermranden) aan de zijkant zijn ook heel miniem, waardoor het toestel, in verhouding tot het grote scherm, redelijk compact aanvoelt. Ik kan met mijn duim redelijk makkelijk aan de A en de Q als ik moet typen met één hand, dus dat is erg handig. Ik heb trouwens geen grote handen en ben ervan overtuigd dat de meeste mensen redelijk makkelijk met één hand zullen kunnen typen op dit toestel.

Ik zei al dat de bezels aan de zijkant heel miniem waren, maar dat geldt zeker niet voor de kin (de zwarte balk onder het scherm). Deze is echt erg breed zonder toegevoegde functies zoals een vingerafdrukscanner, of speaker. Dat vind ik erg jammer, ze hadden deze ruimte echt beter kunnen benutten.

Maar laten we het terug hebben over het scherm: het gaat hier om een IPS LCD-scherm, met erg goede kijkhoeken en mooie kleuren. Het scherm kan heel helder, wat maakt dat het goed leesbaar is in direct zonlicht. De schermresolutie is HD+, dus 720 x 1440, dat is een redelijk lage resolutie voor zo’n groot scherm, maar vergeet niet dat het toestel ook een lage prijs heeft. Ik heb bijna niets slechts te zeggen over de kwaliteit van het scherm, behalve dan dat die geen Full HD (1080p) filmpjes van YouTube kan afspelen. Als HD (720p) filmpjes opgenomen zijn in 60fps, dan kan de Alcatel 3X het trouwens ook niet afspelen. Daardoor kon ik bijvoorbeeld de filmpjes van Ninja (professionele Fortnite-speler) enkel maar zien in 480p en die lage resolutie is echt geen pretje!

Prestaties

Door de lage prijs van dit toestel, lagen de verwachtingen voor de prestaties ook laag. Gelukkig maar, want het toestel wist me niet te overtuigen op vlak van snelheid. De Alcatel 3X wordt aangedreven door de Mediatek MT6739WA quad-core processor en heeft 3 GB werkgeheugen. Hij presteert niet beter dan de anderen in deze prijscategorie, maar moet er ook niet echt voor onderdoen. Je kan perfect alles openen wat je wil, mits je voldoende geduld hebt. Aangezien je deze telefoon waarschijnlijk enkel koopt als je niet te veel verlangt van je toestel, zal je dat geduld vast wel hebben.

We hebben een aantal benchmarks gedraaid en op papier lijkt hij het iets beter te doen dan de goedkopere Orange Dive 73, maar voor alledaagse handelingen werkt die telefoon toch iets vlotter. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de software, waarover later meer in deze review. Het tweede toestel waarmee we vergelijken is de Wiko View 2, die ondertussen ook beschikbaar is voor 179,99 euro.

Je kan er ook spelletjes op spelen, de meeste draaien vlot genoeg dat je er geen problemen mee ondervindt, maar ga je echt zware games draaien zoals PUBG, dan mag je het vergeten. PUBG opent wel, maar het is alles behalve speelbaar: op de laagste instellingen gaat het nog steeds zo traag dat je soms niet kunt verbinden met de server en als je er dan toch in geraakt hapert alles enorm hard. In ieder geval

De telefoon beschikt over 32 GB opslaggeheugen wat de absolute minimum tegenwoordig is. Wanneer een telefoon 16 GB opslaggeheugen heeft, merken we dat je uiteindelijk nog 8 GB daar werkelijk van overhoudt en dat dat heel snel vol zit als je een paar noodzakelijke apps opzet en dan nog wat wilt overhouden om foto’s te nemen. Gelukkig krijg je dus 32 GB opslaggeheugen en kan je dit door middel van een MicroSD-kaart nog uitbreiden met maximaal 128 GB.

Accuduur

Zoals bij elke telefoon is het scherm de grootste verbruiker en aangezien de Alcatel 3X over een 5.7 inch scherm beschikt, wat redelijk groot is, zou je denken dat deze telefoon een heel grote batterij moet hebben om de dag door te komen op één laadbeurt. De 3X heeft geen extreem grote batterij, namelijk een 3000 mAh. Het is de lagere resolutie van het scherm dat er voor zorgt dat het scherm de batterij niet zo snel leeg zuipt en je komt met die 3000 mAh dus wel een volledige dag toe op één laadbeurt.

De autonomie van dit toestel is goed te noemen, maar niet uitzonderlijk. Wanneer ik het toestel gebruik zoals ik mijn andere toestellen zou gebruiken, met andere woorden: intensief, dan kon ik van 7 uur ‘s morgens tot 14.00 uur in de namiddag met één laadbeurt toekomen. Ik ben natuurlijk niet het doelpubliek dat dit toestel gaat kopen, dus heb ik me ook regelmatig proberen te gedragen als een gemiddelde gebruiker die af en toe wat mailtjes checkt, wat op sociale media post, een paar berichtjes stuurt en zoveel als mogelijk op WiFi- in de plaats van de 4G-verbinding, die ook erg veel vraagt van je batterij. Het is met dit gebruik perfect mogelijk een dag door te komen zonder bij te laden. Je mag zelfs een halfuurtje YouTube kijken en ook nog een half uurtje gamen, maar dan ga je wel net voor het slapen de telefoon aan de lader moeten hangen.

Gelukkig doe je lang genoeg met één laadbeurt, want het bijladen via de Micro-USB kabel gaat traag. Dat is geen probleem als je de telefoon aan de lader hangt als je gaat slapen, maar als je toch een intensieve dag achter de rug hebt en je moet even snel bij laden, dan ga je op korte tijd niet veel bijgeladen hebben. Je betaalt niet veel voor dit toestel, dus verwacht ook geen draadloos- of snel opladen op de Alcatel 3X. Als je dat wil, ga je heel wat meer geld moeten uitgeven.

Schermontgrendeling

Ook al is de prijs laag voor dit toestel, toch wist Alcatel een vingerafdrukscanner toe te voegen op de 3X. Deze werkt accuraat, maar je moet je vinger wel lang genoeg op de scanner laten liggen, anders registreert die hem niet. Het ontgrendelen met de vingerafdrukscanner duurt trouwens even lang als een viercijferige pincode in te geven. Het is veiliger, maar het is dus zeker niet sneller. Toch een pijnpuntje, want ik merkte dat ik geregeld de pincode ingaf, terwijl ik dat op een ander toestel nooit zou doen…

Er is ook de mogelijkheid om je toestel te ontgrendelen met je gezicht, maar die is redelijk makkelijk te omzeilen met een foto. Leuke toevoeging, maar als die zo onveilig is, kan je die maar beter niet gebruiken.

Geluid

De audiokwaliteit op de Alcatel 3X laat veel te wensen over. Zoals ik eerder zei is zit er maar onder één van de twee speaker-grills een luidspreker en de kwaliteit is niet echt mooi. Het geluid klinkt erg schel en de bass klinkt op vijftig procent volume al helemaal korrelig. De luidspreker kan wel erg luid, maar je gaat het volume eigenlijk nooit op het luidst willen zetten omwille van de uiterst slechte kwaliteit van geluid dat er dan uitkomt.

De meegeleverde oortjes zorgen voor een betere kwaliteit van geluid, maar het zijn zeker geen goede oortjes. Dat moet je natuurlijk ook niet verwachten voor de prijs dat je betaalt. Ze doen wat ze moeten doen, maar als je zelf oortjes hebt, gebruik je beter die. Het leuke eraan is wel dat je de ingebouwde FM Radio kunt gebruiken, dat vind ik toch altijd een leuke toevoeging bij de goedkopere toestellen.

Camera

Foto’s

De dubbele camera wordt op de doos omschreven als “13 MP + 5 MP (geïnterpoleerd tot 16 MP + 8 MP)” en op de website “13 MP + 5 MP (16 MP + 8 MP met SW)”. Als je het nu in Keulen hoort donderen, dan is dat zeker normaal, onduidelijker konden ze het niet beschrijven! Gelukkig zijn jullie bij Androidworld aan het juiste adres, want wij gaan je dat even heel simpel uitleggen: de camera’s zijn in staat om maximaal in 13 MP en 5 MP foto’s te maken, maar de software zorgt ervoor dat het extra pixels toevoegt. Dit zorgt voor een hogere kwaliteit van de foto. Ditzelfde geldt ook voor de selfiecamera.

In de praktijk werkt dit heel slecht en kan je dit beter niet gebruiken. De foto’s zien er heel vaag uit, net het omgekeerde van wat je zou verwachten. Zet in de instellingen de megapixels dus op 13 voor de camera aan de achterkant en 5 MP voor de selfiecamera.

De tweede 5 megapixelcamera aan de achterkant heeft een 120° groothoeklens, handig om net iets meer in je beeld te krijgen. Het blijft wel een 5 megapixelcamera en is daarom erg onscherp en in mindere lichtomstandigheden echt slecht.

Ook met de primaire 13 megapixelcamera kan je geen geweldige foto’s nemen. Door het ontbreken van de optische beeldstabilisatie heb je snel een wazige foto. Je moet een aantal keer proberen om echt een goede foto te nemen. Zet zeker ook de HDR-functie aan om een beter foto te krijgen. Op de foto’s zit veel ruis, zijn echt niet scherp genoeg en de kleuren zijn erg dof. Om deze foto’s op sociale media te plaatsen zijn deze nog wel acceptabel, maar als wij de camerakwaliteit beoordelen bekijken we de foto’s op groot scherm en dat kan je dus beter bij de Alcatel 3X niet doen.

De selfiecamera is voor de prijs van het toestel goed genoeg, terwijl dat de camera aan de achterkant toch beter had gemogen. Verwacht ook van de selfiecamera geen wonderen, je krijgt de kwaliteit die je mag verwachten in deze prijscategorie.

Video’s

Filmpjes kan je maken in Full HD (1080p), maar door de ontbrekende optische beeldstabilisatie zijn de beelden redelijk schokkerig. Door de mindere kwaliteit van de camera zijn ook de videobeelden niet geweldig. Voor de prijs zijn de videobeelden toch behoorlijk, maar op vlak van camera (zowel foto als video) zijn er betere alternatieven.

Alcatel 3X - videotest

Camera-app

De camera-app is niet erg uitgebreid, maar heeft wel de meest noodzakelijke functies. Als je op het cirkeltje met de vier vierkantjes in drukt, dan kan je kiezen uit automatische-, panorama-, Time-lapse-, sociaal- en lichtspoor-modus. Het is ook hier dat je het vertrouwde tandwiel voor de instellingen vindt. Het heeft even geduurd eer ik dat had gevonden 😉

Wat ik tof vind aan deze camera-app is dat je een éénhandige modus kunt openen als je van de linker of rechterkant naar het midden veegt.

De selfiecamera bevat ook een schoonheidsmodus met twee schuifknoppen. De bovenste maakt je huid egaler (dus deze werkt je rimpels weg) en de onderste maakt je huid lichter. Ik gebruik zulke dingen niet, maar als jij dit wel leuk vindt dan weet je dat je het kan gebruiken.

Software

In deze prijscategorie zijn er maar weinig telefoons die de laatste nieuwe versie van Android hebben. De allernieuwste versie Android 9.0 Pie staat zelfs nog maar op een handje vol smartphones, Android 8.0 Oreo zou je wel mogen verwachten op telefoons die uitkomen in 2018, maar helaas staat ook deze softwareversie niet op de Alcatel 3X.

Het is Android 7.1.1 Nougat waar het toestel op draait en helaas heeft Alcatel deze verouderde software ook nog eens licht aangepast. Gelukkig zijn er niet veel aanpassingen aan het uiterlijk van de Android software. Het is ook door de verouderde software dat deze telefoon minder snel aanvoelt dan sommige andere telefoons. Ik heb onlangs de iets goedkopere Orange Dive 73 getest die Android 8.1.0 Oreo heeft en die voelde naar mijn mening sneller aan dan de Alcatel 3X.

Voorgeïnstalleerde apps

Zoals verwacht staan er op de Alcatel 3X een aantal voorgeïnstalleerde apps, Dat zijn onder andere de spelletjes als: Dragon Mania, Disney Kingdoms en Spider-Man: Ultimate Power. Gelukkig kun je deze spelletjes verwijderen om wat extra ruimte op je telefoon vrij te maken, net zoals de voorgeïnstalleerde app OfficeSuite.

Er zijn echter ook een paar apps die Alcatel op de telefoon heeft geplaatst die niet verwijderd kunnen worden, zoals: Apps (hun eigen app store), Browser (van Alcatel), enjoy.now, Kompas, Ondersteuningscentrum en Super Cleaner.

Updatebeleid

Elke fabrikant gaat zo op zijn eigen manier om wat updates voor zijn telefoons betreft. In dit artikel hebben we een handige samenvatting gemaakt van het updatebeleid van verschillende smartphone-fabrikanten.

Zoals ik al zei is de Android-versie niet echt up-to-date, wat wel vaker gebeurd bij goedkopere toestellen, maar ik had toch echt wel Android 8.0 Oreo verwacht. De Android-beveiligingspatch is die van april 2018, dus Alcatel loopt wel een aantal maanden achter maar is tegenover sommige anderen toch redelijk goed bij.

Conclusie

Tegenwoordig kan je goede smartphones krijgen voor een heel lage prijs. De smartphones worden goedkoper en de prijs wordt lager. Helaas gaat dat niet op voor de Alcatel 3X.

Deze budget-telefoon is niet slecht, maar kan me op geen enkel vlak overtuigen om aan te raden boven andere smartphones in dezelfde prijscategorie. Dat wil niet zeggen dat ik hem ook volledig afraadt, want voor zijn doelpubliek is dit toch nog een redelijk toestel. Ik ben echt niet tevreden van de camera en geluid, de schermontgrendeling via de vingerafdrukscanner had wel net iets vlotter gemogen. Langs de andere kant is het toestel wel net snel genoeg voor zijn prijs en de batterij is ook behoorlijk. Het tofste aan dit toestel is dat het een groot en modern 18:9 schermverhouding heeft.

In een wereld waar je bijvoorbeeld de Moto G6 Play en Wiko View 2 voor dezelfde prijs kunt krijgen, is het moeilijk om de Alcatel 3X aan te raden. Het voordeel is dat de Alcatel 3X op dit moment wat goedkoper is dan de 179 euro releaseprijs, maar met de feestdagen die eraan komen, gaan de concurrenten misschien ook wel in prijs zakken.

Positieve punten

+ Scherm

+ Batterij

+ Prijs

Negatieve punten

– Camera

– Geluid

– Schermontgrendeling

Alcatel 3X kopen

De Alcatel 3X is beschikbaar in metaal zwart voor een adviesprijs van 149,99 euro. Voor deze prijs kan je hem bijvoorbeeld kopen bij de MediaMarkt of bij Bol.com.