Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

ASUS Zenfone 10 review: nog steeds koning van compacte smartphones?

Redactie Androidworld
Redactie Androidworld
31 juli 2023, 13:35
10 min leestijd
8.4

Reviewscore

De Zenfone 10 van ASUS bespeelt de markt van gebruikers die een kleiner telefoonscherm verkiezen, zonder in te boeten op high-end functies. Is de nieuwe Zenfone opnieuw het grootste kleine flagship? Lees het in deze review.

Lees verder na de advertentie.

ASUS Zenfone 10

Waar grote schermen – het liefst ook vouwbaar – vandaag de inzet zijn bij smartphoneproducenten, richt ASUS zich sinds de Zenfone 8 volledig op kleinere toptoestellen en gamingtelefoons onder zijn ROG-merk.

Die laatste mag je gerust tot de niche rekenen, maar hetzelfde kan je niet zeggen over de Zenfone-serie. Ieder jaar weet die ons steeds meer te bekoren en vorig jaar noemden we de Zenfone 9 in onze review nog “onze ontdekking van 2022”.  Die lofzang was toen meer dan verdiend, maar tegelijk verhoogden we daardoor onze verwachtingen voor de Zenfone 10. Hier lees je of het toestel ze ook waarmaakt.

Specificaties

– Lees verder onder de specificaties –

ASUS Zenfone 10
Afmetingen146,5 x 68,1 x 9,4 mm
Gewicht172 gram
BehuizingGorilla Glass Victus (voorkant), plastic (achterkant)
Scherm5,92 inch FHD+ AMOLED, 144 Hz, 1.100 nits, HDR10+
ProcessorQualcomm Snapdragon 8 Gen 2
Werkgeheugen18 / 16 GB
Opslaggeheugen128 / 256 / 512 GB
Camera’s achter
Hoofdcamera 50 MP,  f/1.9, 1/1.56 inch, gimbal OIS
Groothoekcamera 13 MP, f/2.2
Camera’s voor
32 MP, f/2.5
Accu4.300 mAh, 30W snelladen, 15W draadloos laden, 5W omgekeerd opladen
SoftwareAndroid 13, ZenUI 10 (optioneel)
Updatebeleid:2 Android-versies + 4 jaar beveiligingsupdates
KleurenEclipse Red, Starry Blue, Aurora Green, Comet White en Midnight Black
Extra’sWifi 7, 5G, stereo-speakers, vingerafdrukscanner aan zijkant, IP68, bluetooth 5.3
AdviesprijsVanaf 799 euro

Felrode durf

Eindelijk krijgen we weer een felrood vlaggenschip op Nederlandse en Belgische bodem. Telefoons met rode behuizing duiken maar al te vaak op in productfoto’s van Chinese merken, waarna deze vervolgens in een grijs, wit of met geluk een donkerblauwe variant in het Westen worden uitgebracht. De Zenfone 10 die op de redactie verscheen, is felrood en lijkt wel ontworpen door de bekende Youtuber Marques Brownlee (MKBHD). En dat is positief.

Met zijn lichtrode kleur en een strak zwart Zenfone-logo is het toestel een eyecatcher, alsof het smeekt om niet in een kleurloze plastic hoes te hoeven. Met zijn compacte formaat ligt het toestel prima in de hand en de achterzijde voelt alsof je een kartonnen doos aanraakt. Dat bedoelen we opnieuw alleen maar goed, want de achterkant zorgt voor grip en laat geen vingerafdrukken zien.

De Zenfone 10 heeft op de achterkant een kenmerkend design, terwijl het frame met de platte achterkant en afgeronde hoeken doet denken aan iPhone. Tenminste als je goed je best doet om de usb-c-poort, de powerknop met vingerafdrukscanner en de hoofdtelefooningang weg te denken. De Zenfone 10 biedt ondanks zijn formaat veel telefoon voor je geld.

asus zenfone 10

144Hz-scherm

Een tijdlang deed het kwade gerucht de ronde dat de Zenfone 10 dit jaar met een 6,3 inch hoofdscherm op de markt zou komen. Gelukkig voor de verscheidenheid in de smartphonemarkt blijkt die info niet waar te zijn.

De Zenfone 10 heeft nog een knap AMOLED-scherm van Samsung-makelij met een grootte van 5,92 inch. Het paneel heeft mooie kleuren en een helderheid van 1.100 nits. Daarmee is de Zenfone 10 niet de koploper wat helderheid betreft en het is dan ook een van zijn minder sterke punten. 

De enige verbetering waarmee ASUS uitpakt, vergeleken met het scherm van de Zenfone 9, is de 144Hz verversingssnelheid. Die komt alleen kijken om de animaties van games vloeiender te maken en dat is ook goed zo. De Zenfone 10 neemt doorgaans een lagere verversingssnelheid om zo zuinig om te gaan met de accucapaciteit.

Knalprestaties

Het is de rode draad bij deze rode telefoon: beoordeel hem niet op zijn grootte. De Zenfone 10 heeft de laatste Snapdragon 8 Gen 2-chipset onder zijn motorkap. Er zijn opslagvarianten verkrijgbaar tot en met 512 GB en daarbij krijg je 16 GB aan RAM. ASUS gebruikt bovendien het nieuwe en extra snelle UFS 4.0 werkgeheugen.

De Zenfone 10 presteert ook in de praktijk sterk. Net zoals we van zijn voorgangers gewend waren, blijft ook dit vlaggenschip koel wanneer je het onderste uit de kan haalt in veeleisende games. Een pluim voor ASUS, dat intussen de nodige ervaring met koeling heeft opgedaan bij zijn ROG-serie.

Tot twee dagen gebruik

Nog ongelofelijker dan zijn prestaties is zijn accu. Waar de batterijduur een echte achilleshiel is bij veel moderne telefoons, kan de Zenfone 10 anderhalve dag tot twee dagen mee bij normaal gebruik. De accuduur was al een stevig pluspunt bij de Zenfone 9 en gelukkig is deze even goed bij zijn opvolger.

Maar “even goed” zou hetzelfde betekenen als stilstand. ASUS plaatste daarom ditmaal onder de compacte behuizing een spoel die draadloos opladen mogelijk maakt. 

Jammer genoeg zijn de 30W oplaadprestaties met zijn meegeleverde oplader wel hetzelfde gebleven. Dat relatief langzame opladen was wat ons betreft een belangrijker verbeterpunt voor de Zenfone 9 dan het ontbreken van draadloos opladen.

Speakerkwaliteit verminderd

ASUS werkt voor de speaker van zijn Zenfone nog steeds samen met het Zweedse audiobedrijf Dirac. En met succes, want we rekenden de Zenfone 9 vorig jaar tot de best klinkende smartphones van het jaar. Het toestel klonk toen nagenoeg even goed als de Google Pixel 6-serie. Een referentie als het om speakers gaat.

De Zenfone 10 kreeg dit jaar daarentegen een veel minder goede luidspreker onder de behuizing. Het basgeluid klinkt minder stevig en de hoge en middelhoge tonen missen diepgang. Het volume is wel hetzelfde gebleven. Toch is de speaker beduidend minder goed vergeleken met diezelfde Pixel 6. We beschouwen het eerder gemiddeld voor zijn prijsklasse.

Een troef voor deze telefoon blijft wel de 3,5 mm audiojack. ASUS bewijst dat deze prima past in een compacte smartphone.

Camera

De sterke camera van de Zenfone 9 was een punt dat ons vorig jaar nog het meeste heeft verrast. ASUS kiest voor een relatief eenvoudig opstelling met alleen een hoofdcamera en een groothoeklens. Met behulp van zijn innovatieve gimbalstabilisatiesysteem wist ASUS het maximale uit zijn camerasensors te halen.

Gimbalstabilisatie is een verbetering ten opzichte van klassieke optische beeldstabilisatie (OIS). Wanneer je onvermijdelijk met je hand trilt wanneer je fotografeert, beweegt de lens mee om zo stilstand na te bootsen. Het gimbalsysteem van ASUS laat de lens nog meer meebewegen dan OIS. Dankzij de gimbalstabilisatie leverde de Zenfone 9 scherpe foto’s af, ook in moeilijke lichtomstandigheden.

ASUS kiest met de Zenfone 10 opnieuw voor dat succesvolle systeem en dezelfde hoofdcamera. De groothoek- en selfiecamera werden wel omgeruild voor nieuwe sensoren. De nieuwe  groothoekcamera is een iets kleinere sensor die dit keer zonder autofocus komt. De selfiecamera is een moderner exemplaar dat meer details moet vastleggen en tegelijk meer licht kan opvangen. Maar ook deze bevat geen autofocus.

  • 50 MP hoofdcamera, f/1.9, 1/1.56 inch, gimbal OIS
  • 13 MP, groothoekcamera,  f/2.2
  • 32 MP selfiecamera, f/2.5

Hoofdcamera

Met eenzelfde hoofdcamera maakt de Zenfone 10 maakt nog steeds erg scherpe foto’s en dat doet hij ook buitengewoon goed in moeilijke lichtomstandigheden. De kleuren zijn realistisch en ook in donkere delen van foto’s zijn voldoende details te bespeuren. Stabiliteit is echt troef bij de gimbal-OIS van deze telefoon en dat is ontzettend belangrijk voor wie graag foto’s neemt in het donker of van bewegende onderwerpen.

We kunnen ons voorstellen dat gebruikers graag meer verzadiging en helderheid in hun beelden zien, maar beide verbeteringen kan je achteraf nog makkelijk uitvoeren met een goede bewerkapp. Een overbelichte foto terug donkerder maken is daarentegen onmogelijk.

– Lees verder onder de afbeeldingen –

Groothoekcamera

Sommige merken van smartphones kiezen ervoor om hun toptoestellen uit te rusten met maar twee camera’s op de achterkant. De telecamera wordt opgeofferd voor een groothoekcamera met grote sensor die bijna of helemaal evenwaardig is ten opzichte van de hoofdcamera. De Zenfone 10 heeft ook twee camera’s achterop, maar ASUS moest door de kleine behuizing nog grotere compromissen maken. De sensor van de groothoekcamera is dus allerminst gelijkwaardig vergeleken met de hoofdcamera.

De nieuwe groothoekcamera is niet opmerkelijk beter dan de sensor die we in de Zenfone 9 hebben gebruikt. Het ontbreken van autofocus is ook een nadeel, want het kan onscherpe beelden opleveren. Positief is wel dat de kleuren en beeldverwerking in dezelfde lijn liggen van de hoofdcamera. 

– Lees verder onder de afbeeldingen –

2x digitale zoom

De Zenfone 10 gebruikt digitale zoom met zijn hoofdcamera omdat een telecamera ontbreekt. ASUS heeft zijn beeldverwerking nog verder geoptimaliseerd ten opzichte van vorig jaar en het resultaat zijn scherpe en bruikbare foto’s bij 2x zoom. Al zijn beelden tegelijkertijd nog vaak onderbelicht en ze kunnen dus wel wat optimalisatie gebruiken.

– Lees verder onder de afbeeldingen –

5x digitale zoom

Zoals verwacht boet de camera stevig in aan kwaliteit wanneer je verder inzoomt. Beelden missen simpelweg detail. Hoewel het resultaat nog enigszins meevalt in goede lichtomstandigheden, zijn foto’s een stuk minder goed in donkere lichtomstandigheden of bij kunstlicht.

– Lees verder onder de afbeeldingen –

(Bijna) stock Android

Als het om software gaat heeft ASUS geluisterd naar twee kritiekpunten die we vorig jaar hebben geuit over de Zenfone 9: de overdaad aan onnodige apps en het magere updatebeleid. Als je de Zenfone 10 voor de eerste keer instelt, kan je kiezen om hem te gebruiken met ASUS’ ZenUI-software of een aangepaste schil die sterk lijkt op stock Android, oftewel een pure Android-ervaring. 

Om de verschillen met ZenUI te ondervinden, koos ik voor ‘stock Android’. Het is belangrijk om te weten dat het hier niet echt gaat om stock Android als in de ervaring op Google Pixel-toestellen of het uitstervende ras van Android One-telefoons. De softwareomgeving ziet er kaal uit, maar ze is nog steeds volledig door ASUS ontwikkeld. Het is daarom dat gebruikers nog steeds naast de bekende Google-apps vijf andere voorgeïnstalleerde apps tegenkomen: een fotogalerij-, tips- en geluidsrecorderapp van ASUS, Messenger en Instagram. Die laatste twee kan je ook van de smartphone verwijderen.

Als je iets verder zoekt vind je ook nog meer typische ASUS-functies, al zitten ze subtiel in de software verweven. Het gaat bijvoorbeeld om de zijbalk met snelkoppelingen op het startscherm, handige veegbewegingen met de powerknop en een manier in de instellingen om de 144Hz-verversingssnelheid te gebruiken voor games. Deze functies worden nooit opgedrongen aan gebruikers. De (bijna) stock Android-ervaring die ASUS aanbiedt is dus absoluut een meerwaarde.

Updatebeleid blijft mager

Als het gaat om het updatebeleid dan heeft ASUS een kleine stap voorwaarts genomen. De belofte om twee jaar lang beveiligingsupdates en twee nieuwe Android-versies te brengen, is gewijzigd naar drie jaar lang beveiligingsupdates en twee versie-updates.

Een echt applaus verdient het bedrijf niet, want ASUS’ updatebeleid is het slechtste in de industrie. Het updatebeleid heeft alles te maken met duurzaamheid en cyberbeveiliging en het mag duidelijk zijn dat de ambities vandaag hoger liggen vergeleken met wat ASUS te bieden heeft. Het bedrijf heeft ook het geluk dat smartphoneliefhebbers vandaag de dag veel minder belang hechten aan versie-updates.

Conclusie

De ASUS Zenfone 10 blijft wat ons betreft de koning van de compacte telefoons. Hij is niet alleen even krachtig als andere toptoestellen, maar zijn accuduur is ook nog eens verbluffend. Neem daarbij een gedurfd design en een degelijke hoofdcamera en je krijgt een aantrekkelijk pakket.

ASUS is met de Zenfone 10 aan de slag gegaan met sommige van onze verbeterpunten van vorig jaar wat betreft de softwareschil en het updatebeleid. De telefoon kreeg ook onder meer draadloos opladen en een verbeterd 144Hz-scherm. Anderzijds maakt het bedrijf op andere punten duidelijk compromissen, bijvoorbeeld wat betreft de groothoekcamera en speaker.

Die compromissen zijn vermoedelijk een poging van ASUS om de hoge inflatie te bevechten. Ondanks dat zowat alle prijzen het afgelopen jaar zijn gestegen, heeft de Zenfone 10 nog altijd dezelfde adviesprijs van 799 euro. Dat is alleen mogelijk wanneer ASUS – ondanks een aantal verbeteringen – ook hier en daar harde keuzes maakt om de prijs te drukken. Daar waar andere merken dit jaar voor hogere prijzen kozen.

We kunnen die keuze van ASUS waarderen, ook al zullen we vooral de uitstekende speaker missen. De Zenfone 10 blijft wel de ideale telefoon voor wie ervan houdt om vlot met één hand zijn smartphone te bedienen, of voor wie de meest essentiële eigenschappen van een flagship wil voor een relatief toegankelijke prijs.

Pluspunten

  • Lekker compact
  • Knap 144Hz AMOLED-scherm
  • Sterke prestaties
  • Geweldige accuduur
  • (Bijna) stock Android

Minpunten

  • Groothoekcamera en speaker iets minder sterk
  • Updatebeleid blijft mager

ASUS Zenfone 10 kopen

De ASUS Zenfone 10 is te koop vanaf 799 euro in de kleuren Eclipse Red, Starry Blue, Aurora Green, Comet White en Midnight Black.

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten