De is begin oktober tijdens het Launch Night In-evenement officieel aangekondigd en Google heeft een aantal interessante stappen gemaakt met deze nieuwe Pixel. In deze preview lees je mijn eerste bevindingen met deze nieuwe Pixel-telefoon.

Lees verder na de advertentie.
Google Pixel 5
Google brengt al geruime tijd elk jaar toptelefoons op de markt. Sinds 2019 wil de zoekgigant een groter publiek aanboren met zijn midrange telefoons. De Pixel 3a en waren het eerste resultaat van deze nieuwe strategie. Die telefoons brachten met respectievelijk 399 euro en 479 euro naar een grotere groep. Dat geldt ook voor de uitstekende Pixel-camera’s want de goedkopere telefoons kregen dezelfde camera’s als die van de duurdere Pixels.
Dit jaar doet Google een paar interessante (of vreemde?) stappen. Het bedrijf lanceert de (340,20 euro) en de (486,42 euro) als twee betaalbare telefoons in het middensegment. Je verwacht dan dat de Pixel 5 de opvolger van de high-end Pixel 4 XL zou worden, maar dat is niet helemaal het geval. De Google Pixel 5 valt met zijn adviesprijs 613,14 euro eerder in de hogere middenklasse want hij is aanzienlijk goedkoper dan de Pixel 4 XL. De variant met 64 GB opslag moest namelijk 899 euro kosten, tegenover de 999 euro kostende versie met 128 GB.
De Google Pixel 5 is dus een vreemde eend in de bijt. Ten eerste is er geen XL-variant, en komt de telefoon maar in één opslagversie. Daarnaast kost hij bijna 400 euro minder dan de (misschien wel laatste?) high-end Pixeltelefoon van Google. Gaat Google zich nu alleen maar op het middensegment richten? Het segment waar het al zo druk is? Waar de concurrentie al zo hevig is? Is er plek voor de Google Pixel 5 in dit segment?
Ik heb de Google Pixel 5 in de kleur Just Black hier voor me liggen en nu een dag in gebruik. Ik som hier mijn eerste indrukken van deze vreemde eend in de bijt op.

Specificaties
Behuizing: | Gorilla Glass 6 (voorzijde), aluminium frame en achterzijde |
Afmetingen en gewicht: | 144.7 x 70.4 x 8 mm, 151 gram |
Scherm: | 6 inch OLED, 90 Hz, HDR10+ |
Processor: | Snapdragon 765G |
Werkgeheugen: | 8 GB |
Opslaggeheugen: | 128 GB |
Camera’s achter: | 12,2 MP hoofdcamera met OIS (f/1.7), 16 MP groothoekcamera (f/2.2) |
Camera’s voor: | 8 MP (f/2.0) |
Accu: | 4.080 mAh, 18W snelladen, 12W draadloos laden, 5W omgekeerd laden |
Androidversie: | Android 11 |
Extra’s: | IP68-certificaat, 5G, ‘Pixel Feature Drops’ |
Adviesprijs: | ‚ 613,14 |
Scherm en behuizing
De Google Pixel 5 heeft een OLED-scherm ter grootte van 6,0 inch. De dikke schermranden van de Pixel 4-serie zijn dit jaar verdwenen en ook de Pixel 5 heeft ze omgeruild voor een scherminkeping in de linkerhoek. Het paneel heeft een resolutie van 2340 bij 1080 pixels en een 19:5:9-beeldverhouding. Dit scherm komt met een 90 Hz verversingssnelheid en dat zorgt voor soepelere beelden tijdens het browsen of gamen. Verder heeft het scherm HDR10+-ondersteuning en zorgt het Corning Gorilla Glass 6 voor de nodige stevigheid.
De voorzijde van de Pixel 5 is niet echt opvallend. Veel telefoons hebben tegenwoordig dergelijke dunnen schermranden en een scherminkeping in de hoek. De achterzijde is daarentegen wel opvallend. De achterzijde en het frame zijn gemaakt van metaal. Erbovenop ligt een laagje plastic dat behoorlijk stroef is. Daardoor is de grip stukken beter dan telefoons met een glazen achterzijde en ook vingerafdrukken zie je bijna niet.
Nog een voordeel, doordat Google metaal en plastic combineert, kan de telefoon draadloos geladen worden. Een telefoon met een metalen behuizing kan dit namelijk niet. Daarnaast voelt de behuizing door de combinatie erg stevig aan. Als extraatje voegde Google er nog een IP68-certificaat voor water- en stofbestendigheid aan toe. Een eigenschap die we veel zien bij telefoons in het hogere segment. De plaats van de vingerafdrukscanner, op de achterzijde, doet dan weer wat ouderwets aan.
Toch is het niet alleen maar optimisme. Ik ben van de overgeschakeld op de Pixel 5. De Mi 10T Lite kost 279 euro en heeft een glazen behuizing. Dat materiaal op die telefoon geeft mij meer een premium gevoel, dan de combinatie metaal/plastic van de Pixel 5. Daarbij weegt de Lite met zijn 215 gram een stuk meer dan de Pixel 5 van 151 gram en beide verschillen ook aanzienlijk in (scherm)grootte. Het gevoel dat je een telefoon in de hand hebt, is voor mij meer aanwezig bij de goedkopere telefoon. Dit alles is natuurlijk een kwestie van smaak, maar het viel mij wel meteen op.

Camera’s
De camera’s van de Pixeltelefoons zijn het paradepaardje van Google. Vorig jaar schreef ik nog in de review van de Pixel 4 XL over deze camera’s: “Waar ik zeer tevreden over ben is wederom de camera met zijn vernieuwende softwarematige technieken. Toch hoop ik dat Google met zijn Pixel-camera de concurrentie voorblijft aangezien deze op hardwaregebied grote stappen maken.”
Dat zal voor de Pixel 4, Pixel 4 5G en de Pixel 5 een nog grotere uitdaging worden, want de hoofdsensor is nog altijd de welbekende 12,2 MP-camera met een f/1.7-diafragma en optische beeldstabilisatie. Wellicht heeft Google op softwaregebied nog het een en ander geoptimaliseerd. De Pixel 5 komt daarentegen wel met een 16 MP groothoekcamera in tegenstelling tot de 16 MP telelens van de Pixel 4 XL. Ik kan beter uit de voeten met een groothoekcamera dus voor mij heeft Google hier een prima keuze gemaakt.
In versie 8.1 van de camera-app kom ik ook meteen al nieuwe functies tegen zoals verschillende vormen van videostabilisatie. Ook is de indeling verbeterd zodat functies makkelijker terug te vinden zijn. In de komende tijd zal ik de camera’s en de bijbehorende app verder aan de tand voelen. Hopelijk is Google met de Pixel 5 opgewassen tegen de hedendaagse standaard op het gebied van camera’s dat onder andere door Huawei en Samsung steeds verder verbeterd wordt.

Prestaties en accu
Google heeft de kostprijs van de Pixel 5 behoorlijk kunnen drukken door te kiezen voor de Qualcomm Snapdragon 765G, en een processor voor telefoons uit het hoge middensegment. We zagen eerder al dat ook onder meer LG en Nokia liever de duurdere, high-end Snapdragon 865 links laten liggen.
Ik heb nu meerdere telefoons met deze Snapdragon-chipset getest en de prestaties in het dagelijks leven stelden me vrijwel nooit teleur. De Pixel 5 zal, in combinatie met de software, hoogstwaarschijnlijk gelijke zo niet betere prestaties kunnen leveren. Dit zal ik in de komende tijd uitgebreid testen. Oja, deze chipset ondersteunt tevens 5G, alleen kan ik er helaas niet van profiteren. Providers zullen de telefoon eerst moeten whitelisten, net als bij deze telefoons het geval is/was.
De Pixel 5 komt tevens met een grotere accu dan die van de Pixel 4 XL. Het gaat om een 4080 mAh-exemplaar die nog altijd een 18 watt snellader krijgt. Hier zien we dus geen upgrade, maar Google introduceert wel ‘reverse wireless charging’. Je kan dus met de Pixel 5 andere apparaten draadloos opladen, al gaat dat niet zo heel snel.

Software
De Pixel 5 draait niet alleen op het nieuwe Android 11 maar geniet ook van de zogenaamde ‘Pixel Feature Drops’. Dat zijn functies die Google specifiek voor de Pixels uitbrengt en mogelijk later ook naar andere Androidtelefoons. Voor de Pixel 5 heeft Google ook een aantal unieke ‘drops’ zoals verbeteringen voor Google Duo en Stadia. Daarnaast is er de ‘Extreme batterijbesparing’ die de accuduur op kritieke momenten tot zo’n 40 uur kan verlengen.
Uiteraard kom je in Android 11 ook meteen nieuwe dingen tegen zoals de chatbubbels voor berichten-apps, eindelijk een ingebouwde schermopname-tool, het ontzettend handige powermenu, de dynamische app-suggesties en het eenmalig toestemming geven aan apps voor bepaalde functies zoals je locatie en nog veel meer.
In de toekomst kan je dus ook met deze telefoon rekenen op de nieuwste snufjes op softwaregebied, en dat is ook meteen het mooie van een Pixeltelefoon. Je zit altijd op de eerste rang, niet alleen voor (beveiligings)updates maar ook voor nieuwe apps en mogelijkheden. De Pixel 5 krijgt tot en met oktober 2023 nieuwe Androidversies, dus over drie jaar kun je met deze telefoon aan de slag met Android 14.

Pixel 4 XL en Pixel 5
Voorlopige conclusie
De Pixel 5 slaat voor Google een nieuwe weg in. Je kan de telefoon zien als vreemde eend in de bijt maar tegelijkertijd ook als verrassende high-end middenklasser. De telefoon heeft eigenschappen van high-end telefoons overgenomen, maar ook van midrange toestellen. Hij is dus moeilijk te classificeren maar omdat hij in een hokje moet, wordt het de hogere middenklasse, mede door de minder krachtige chipset.
Ik verheug me weer op het fotograferen met de uitstekende camera’s van de Pixels, al hoop ik wel dat ze geëvolueerd zijn. En ook de software voelt weer als ’thuiskomen’, ik kan weer aan de slag met de nieuwste apps en functies van Android 11. Toch geeft de behuizing me geen premium gevoel in vergelijking tot andere telefoons, en dat vind ik toch wel jammer. Google verkiest al jaren software boven hardware, maar het oog wil ook wat.
Al met al blijven de Pixeltelefoons wat mij betreft telefoons die bestemd zijn voor een kleine doelgroep. De telefoon zal met zijn 613 euro te duur zijn voor een grote groep mensen of juist betaalbaar voor degenen die altijd al een betaalbare Google-telefoon wilden hebben. Daarnaast zijn ze ook nog eens erg slecht leverbaar in Nederland omdat ze hier officieel niet aangekondigd zijn. En met de heftige concurrentie in het middensegment zal de Pixel 5 het wel eens zwaar kunnen krijgen. Maar of Google daar mee zit, betwijfel ik.
Ik ben er in ieder geval nog niet zeker van of de Pixel 5 mijn Pixel 4 XL als daily driver zal gaan vervangen. In de uiteindelijke review zal ik het antwoord op deze vraag met jullie delen.
Meer weten?
Ben je nieuwsgierig geworden? Dan kun je hier op Androidworld nog veel meer te weten komen over de Pixel 5. Check bijvoorbeeld onderstaande artikelen:
- Alles over de Google Pixel 5
- Google Pixel 5 en Pixel 4a 5G: alle verschillen op een rij
- Google Pixel 5 kopen

Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten