Huawei Mate 40 Pro

Lees verder na de advertentie.
Huawei maakte er op zijn lanceringsevenement van donderdag geen geheim van dat het bedrijf sterk lijdt onder de sancties vanuit de Verenigde Staten, maar los daarvan blijft het bedrijf wel zienderogen innoveren. Het laatste voorbeeld daarvan heet de Mate 40 Pro (1.199 euro), en hij werd gisteren voorgesteld samen met de Mate 40 en de Mate 40 Pro Plus.
Die eerste is een voordeligere variant terwijl de andere in feite een Mate 40 Pro is, maar dan met een nog betere periscoopcamera. Waar het optisch zoombereik van de Mate 40 Pro stopt bij 7 x zoom, kan de Mate 40 Pro Plus 17 keer inzoomen zonder kwaliteitsverlies. We zagen al hoe Huawei het concept lanceerde van een Pro Plus-versie met een betere camera met de P40 Pro Plus.
De Mate-reeks van Huawei staat erom bekend dat het allround-krachtpatsers zijn. Naast die camera komt hij ook onder meer met een opvallend watervalscherm, een nieuwe 5 nanometer high-end chipset en een 66 watt snellader.
In Nederland lanceert Huawei enkel de gewone Pro-versie en die kregen we recent in handen. Ik kon hem al enkele uren gebruiken en je leest hier over onze eerste indrukken.
Specificaties
Afmetingen: 162,9 X 75,5 X 9,1 mm
Scherm: 6,76 inch FHD+, 2772 x 1344p OLED, 90 Hz
Processor: Huawei Kirin 9000
RAM: 8 GB werkgeheugen
Opslag: 256GB niet uitbreidbaar
Selfiecamera: 13 MP met f/2.4
Hoofdcamera: 50 MP met f/1.9, 20 MP groothoekcamera met f/1.8, 12 MP periscoopcamera met f/3.4 en OIS
Accu: 4.400 mAh
Softwareversie: EMUI 11, gebaseerd op Android 10
Extra: Vingerafdrukscanner onder het scherm, 66 watt snellader, 5G, IP68-water- en stofbestendig, Huawei Mobile Services zonder Google-apps
Scherm en design
Scherm
De Mate 40 Pro krijgt opnieuw een groter scherm ten opzichte van zijn voorganger, want het 6,53 inch paneel van de Mate 30 Pro is dit keer omgeruild voor een 6,76 inch exemplaar. Wat wel behouden blijft zijn de gebogen schermranden die buigen tot langs de zijkanten in een hoek van 88 graden, en daarom kreeg dat paneel de bijnaam ‘watervalscherm’.
Wat dit scherm betreft is het echt: “You love it, or hate it”. Ofwel ben je gek van de premium uitstraling en het feit dat scherm gewoon laat zien dat je een hoogwaardige telefoon in handen hebt, of je vindt het eerder een dure gimmick die weinig meerwaarde brengt. Het zorgt ook voor moeilijkheden bij gebruikers die een temperend glass op hun scherm willen plaatsen, omdat er telkens lucht onder de zijkanten komt. Huawei heeft in dit geval een plastic screenprotector op het scherm bevestigd als bescherming, en het is ook aan te raden om die te laten zitten.
Ik ben persoonlijk wel een voorstander van dit gebogen scherm omdat het er echt gelikt uitziet. Het is een echte eye-catcher, al had het plaatje pas helemaal compleet geweest als ook de pilvormige scherminkeping maar uit één camera had bestaan. Huawei volgt hiermee de designtaal van de P40 Pro, al is de inkeping wel kleiner in vergelijking met het toptoestel uit het voorjaar. De Mate 40 Pro heeft een screen-to-body-ratio van 94,1 procent, ten opzichte van 91,6 procent bij de P40 Pro. Het is knap dat Huawei die dubbele inkeping niet zomaar heeft overgenomen, maar ook echt heeft kunnen kleiner maken.
Toch had ik wel liever gezien dat Huawei koos voor een enkele scherminkeping, maar het merk wilde kennelijk de geavanceerde gezichtsherkenning van de Mate 30 Pro behouden door naast de selfiecamera een Time of Flight (ToF) 3D-camera in de inkeping te plaatsen.
Als we kijken naar de kwaliteit van het scherm, dan merkte ik meteen op dat het een ietwat gele tint heeft. het is niet erg storend, maar wel merkbaar. Gelukkig is er in de instellingen de mogelijkheid om ‘Levendige kleuren’ in te stellen in plaats van de standaardoptie ‘Natuurlijke kleuren’, en daarmee los je dat probleem op. Je merkt meteen op dat de kleuren er dan echt fantastisch uitzien. Daarnaast is ook de helderheid is hoog, precies zoals je verwacht van een telefoon uit deze prijsklasse. Al moet ik wel zeggen dat ik in geen geval het gevoel heb dat de Mate 40 Pro echt het allerbeste scherm in zijn prijsklasse heeft, maar dat hoeft in principe ook niet. Je kan als fabrikant niet in alles het beste score en de de telefoon heeft hoe dan ook een erg goed scherm.
Design
We hebben het al uitgebreid gehad over het watervalscherm dat ongetwijfeld zijn voor- en tegenstanders heeft, maar wat ik er nog over wil zeggen, is dat dit keer de fysieke volumeknoppen hun comeback maken. Bij de Mate 30 Pro verving Huawei die knoppen door een gesture waarbij je tweemaal moest tikken om het volume aan te passen. Laat ons eerlijk zijn, dat had geen enkele meerwaarde. Ik ben dan ook blij dat ze terug zijn. Al kon ik een glimlach op mijn gezicht niet bedwingen toen ik merkte dat de gesture voor volume nog wel steeds werkt. Die gaat vast veel gebruikt worden.
Huawei verdient verder echt een flink schouderklopje voor zijn design van de Mate 30 Pro. We weten natuurlijk dat het merk prachtige telefoons aflevert, maar het is knap om te zien hoe het bedrijf erin slaagt om de telefoon wat eigenheid te geven ten opzichte van de P-reeks. Als je de telefoons van dichtbij met elkaar vergelijkt zie je zowel gelijkenissen en verschilpunten, en een van de belangrijkste verschillen zit hem in het feit dat de Mate een meer hoekig design heeft tegenover de meer afgeronde vormen van de P40 Pro.
De Mate 40 Pro die ik kon testen komt in de kleur Mystic Silver, en die kleur weerkaatst volop het licht, maar tegelijk heeft het glas een mat gevoel als je het aanraakt. Het grote voordeel daarvan is dat je nauwelijks vingerafdrukken kan zien. Achterop zien we ook de camera waarbij de lenzen staan opgesteld in een zwarte ring die Huawei de Space Ring noemt. Het zwart contrasteert mooi met de lichte, zilveren kleur van deze telefoon. In het midden van de camera-opstelling vind je het Leica-logo, want dat bekende merk van cameraobjectieven heeft opnieuw de cameralenzen ontwikkeld samen met Huawei.
Huawei laat met de Mate 40 Pro opnieuw een telefoon zien die erg goed is ontworpen. Zo wel de voor- als achterkant van dit toestel springen er meteen uit, en de Mate 40 Pro heeft daarmee een erg eigenzinnig in een smartphonemarkt waar veel toestellen op elkaar lijken.
Prestaties en accu
Prestaties
In deze Mate 40 Pro zit ’s werelds eerste 5 nanometer chipset voor smartphones, de Kirin 9000. Huawei biedt met deze processor een kloksnelheid aan van 3,13 GHz, en volgens Huawei is hij daarmee een kwart sneller dan de Snapdragon 865 en de helft sneller als het om de gpu aankomt. Toch zal het verschil vast al een stuk kleiner zijn als je vergelijkt met de Snapdragon 865 Plus, en je moet deze telefoon in feite toch vergelijken met de Snapdragon 875, de volgende high-end processor van Qualcomm die eveneens meteen een meer energie-efficiënt 5 nm bakproces is gemaakt.
Belangrijk zijn ook de verbeteringen voor 5G. Volgens Huawei is de modem in deze chipset dubbel zo snel in vergelijking met de Kirin 990, maar exacte specificaties krijgen we nog niet te zien.
Het is ook moeilijk om alvast een goed beeld te krijgen van de werkelijke snelheid van deze telefoon, en dat heeft te maken met Huawei Mobile Services. Dat is Huawei’s alternatief voor de Googles Play Store en Google apps. Het lukte me niet om de AnTuTu-benchmark op deze telefoon te installeren en ook de veeleisende game The Elder Scrolls: Blades heeft Play Services nodig om te functioneren. Na een uitgebreidere test hoop ik meer te kunnen zeggen over de prestaties van deze telefoon.
Accu en snelladen
Als telefoons een groter scherm krijgen, dan krijgen ze daarmee doorgaans ook een grotere accu, maar dat geldt niet voor deze Mate 40 Pro. Huawei ruilt de 4500 mAh accu van de Mate 3à pro om voor een iets kleinere 4400 mAh. Neem daarbij nog het feit dat de telefoon voor het eerst een 90 Hz scherm heeft, wat ook al meer verbruikt, en dat doet de wenkbrauwen toch even fronsen. Uiteraard zal een uitgebreidere test echt moeten uitwijzen hoe de accu het ervan afbrengt.
Verder hoeft ook een minder goede accuduur geen al te groot probleem te zijn, want Huawei introduceert zijn nieuwe 66 watt SuperCharger met de Mate 40-reeks. Bij de OnePlus 8T en de OPPO Find X2 Pro konden we al een 65 watt oplader testen, en daarbij stelden we vast dat dat compleet de manier verandert waarop je een telefoon gebruikt. Na iets meer dan een halfuur opladen, heeft zo’n telefoon al de 100 procent bereikt, en je hoeft dus niet langer je telefoon ’s nachts aan de oplader te hangen. Nee, opladen doe je tussendoor. Wanneer het jou uitkomt.
Ik kijk ernaar uit om de de Mate 40 Pro zijn kleinere accu te kunnen testen, en ook te ontdekken hoe goed het snelladen presteert.
Camera
In onze review van de Huawei P40 Pro waren we al lyrisch over de cameraprestaties van het toestel en dat enthousiasme nam alleen maar verder toe toen we met de P40 Pro Plus uitgebreid konden testen. Ik werd dan ook gelijk enthousiast om te zien dat Huawei de belangrijkste eigenschappen van de P40 Pro heeft overgenomen voor de nieuwe Mate.
Als eerste is er de 50 MP hoofdcamera, en het gaat daarbij om een 1/1.28 inch sensor die gemaakt is volgens een RYYB-opstelling van pixels. Gele pixels vervangen daarbij de traditionele groene pixels (RGB) omdat ze meer licht opvangen. Dat moet zorgen voor beter prestaties in onderbelichte omstandigheden.
Wat alleen wel opvalt, is dat Huawei deze sensor niet uitrust met optische beeldstabilisatie (OIS), en dat is echt een opmerkelijke keuze, want het helpt om stabiele filmpjes te maken en het voorkomt wazige beelden wanneer je foto’s neemt met een lange sluitertijd, en dat zijn doorgaans nachtbeelden. Mogelijk heeft Huawei nu verbeteringen gebracht voor zijn softwarematige beeldstabilisatie. Dat moet blijken in een uitgebreide review.
Naast de hoofdcamera gebruikt Huawei een 20 MP groothoekcamera, en die is verschillend van de 40 MP sensor die het bedrijf al gebruikte in de Mate 30 Pro en de P40 Pro. Voorlopig zijn nog niet alle details bekend van de 20 MP sensor. Het is dus niet duidelijk of het gaat om een manier waarmee Huawei de prijs wil drukken, of dat het wel degelijk een nieuwe, grotere sensor is, maar dan met een kleiner aantal megapixels.
Dan is er nog de 5x zoom periscoopcamera die volgens Huawei goed is voor 7x optische zoom. Een periscoopcamera is een telecamera die nog verder kan inzoomen dan bij een doorsnee zoomcamera. Dat komt omdat de sensor het licht laat weerkaatsen om zo het beeld met meer lenzen uit te vergroten. Het is op dit moment nog niet bekend of Huawei verdere verbeteringen heeft getroffen voor de camera, want eerder zette het merk de telecamera van de P40 Pro de verf als een camera met 5x optische zoom. Mogelijk zorgt de hoofdcamera in dit geval voor zoomen tot 2x optische zoom en de periscoopcamera laat dan het beeld uitvergroten van 2x zoom tot 7x zoom. We vragen hierover nog om meer duidelijkheid bij Huawei.
Je kan hieronder respectievelijk een vergelijking zien tussen de camera’s van de Mate 40 Pro met die van de P40 Pro. Je ziet respectievelijk een beeld met de groothoekcamera, 1x zoom, 3x zoom, 5x zoom en 10x zoom.
Als laatste is er nog de telecamera die komt met een 13 MP sensor en een tweede ToF-camera die portretselfies kan nemen met een onscherpe achtergrond. Toch is het vooral die 13 MP selfiecamera die hier de show steelt, want het gaat om een groothoekcamera. Ik was werkelijk verbaasd om te zien dat de ganse woonkamer van mijn appartement plots op een selfie past, en het deed me gelijk denken aan de group selfie-functie van de Pixel 3 XL. Op de Mate 40 Pro kan je er voor kiezen om een selfie te nemen in een brede hoek of de standaard modus, en ook het feit dat je tussen beide opties kan kiezen, is een grote meerwaarde.
Je ziet hieronder respectievelijk een selfie met een brede hoek en een gewone selfie.
Software
De Huawei Mate 40 Pro werkt met Huawei Mobile Services en hij draait dus op Android, maar dan zonder de Google-apps. Huawei rekent daarentegen op de eigen AppGallery-applicatiewinkel en de Petal Search Engine om als alternatief te dienen. Petal Search is een zoekmachine waarmee je apps buiten de AppGallery kan vinden via alternatieve bronnen zoals ‘APK Pure’ en de ‘Aptoide’-applicatiewinkel. Eerder verklaarde Huawei dat een groot team van ontwikkelaars werkt aan de functie zodat het makkelijker wordt voor gebruikers om zonder de vertrouwde Play Store te leven.
Makkelijker wordt het zeker, maar in mijn paar uren met de Mate 40 Pro kon ik al meteen ervaren dat Petal Search nog niet dient als een volwaardig alternatief. Zowel bij het installeren van de AnTuTu-app voor benchmarks als The Elder Scrolls: Blades kreeg ik een foutmelding. Erg Jammer. Maar ook als alles wel goed werkt, dan kan de feature nog geen automatische updates van apps installeren, en dat was een probleem dat we al eerder hebben aangeklaagd.
Toch is de aanwezigheid van Petal Search wel degelijk een meerwaarde op de telefoon, maar het is nu aan Huawei om het installeren van apps buiten de AppGallery nog meer te stroomlijnen zodat de ervaring nauwelijks verschilt van een gewone applicatiewinkel. Als het merk daarin slaagt, dan zal het vast meer gebruikers kunnen overtuigen van een telefoon zonder Play Store.
Al blijft natuurlijk het ontbreken van Google-apps een gemis. Huawei werkt dus hard aan alternatieven, en recent lanceerde bedrijf de apps Petal Maps en Huawei Docs. het gaat om alternatieven voor Google Maps en Google Documenten. Ik ging al even met Petal Maps en ik merkte dat de app naast plaatsen ook horeca-zaken en winkels herkent. De app is dan ook gemaakt samen met de navigatiedienst TomTom. Wat wel ontbreekt zijn reviews van plaatsen, foto’s en overige informatie zoals openingsuren. Petal Maps is dus in de eerste plaats een navigatie-app, maar mogelijk komt Huawei binnenkort nog met verbeteringen.
De Mate 40 Pro draait om de nieuwe EMUI 11-schil van Huawei en je kan hier meer lezen over de nieuwe functies voor onder meer het always-on-scherm en multi-screen-collaboration wat je laat werken met meerdere vensters in combinatie met de MateBook-laptops van Huawei. Je kan hier alles lezen over de nieuwe functies.
Wat ook opvalt aan de nieuwe software is dat Huawei nog altijd met Android 10 aan de slag gaat en niet met de nieuwe versie. Het is ook niet bekend of en wanneer de Mate 40 Pro en andere EMUI 11-toestellen de update krijgen naar Android 11. Mogelijk wordt het merk door de restricties vanuit de Verenigde Staten beperkt en kan het daarmee geen Android 11 aanbieden. We kregen eerder al te horen dat Huawei in de toekomst zijn gebruikers wil laten kiezen om ofwel hun telefoons te upgraden naar Harmony OS, zijn eigen besturingssysteem, of bij Android te blijven. In dat laatste geval blijven gebruikers dus mogelijk met een oudere versie achter.
Software blijft dus een onzeker gegeven voor Huawei-gebruikers. Enerzijds zijn de beperkingen van een systeem zonder Google-diensten nog altijd voelbaar, maar anderzijds merken we dat Huawei aan een groot tempo met verbeteringen komt om het gemis te compenseren. Toch is het nog maar sterk de vraag of Huawei een toekomst heeft met Android, want je voelt dat het merk al volop vooruit kijkt richting zijn eigen Harmony OS. Het is dus moeilijk te voorspellen hoe het startscherm van de Mate 40 Pro en andere recente Huawei-toestellen er binnen enkele jaren zal uitzien.
Conclusie
De Huawei Mate 40 Pro is opnieuw veelbelovend als we naar de sterke hardware kijken. Het toestel is erg mooi ontworpen met een erg herkenbaar en eigenzinnig design dat kwaliteit uithaalt. Niet iedereen zal erg warm lopen van het watervalscherm, maar los daarvan is het wel een uitstekend paneel. Al hebben we ook hoge verwachting van de Kirin 9000-chipset die we nog uitgebreider willen testen in de volledige review.
Een vraagteken is nog de accuduur van deze telefoon, want Huawei komt met een groter scherm en tegelijk een kleinere accu. Al verwachten we wel dat vooral de nieuwe 66 watt snellader een grote impact zal hebben op de manier waarop je deze telefoon gebruikt. Daarnaast zijn we alvast enthousiast over de eerste foto’s die we genomen hebben met de camera, maar er zijn nog wel een paar onduidelijkheden zoals de keuze voor de 20 MP groothoekcamera en het ontbreken van optische beeldstabilisatie voor de hoofdcamera. De selfiecamera die foto’s kan maken in een brede hoek, is alvast een sterk punt.
Het zal weinig mensen verrassen, maar het grootste verbeterpunt van deze telefoon blijft de software. Huawei heeft nog steeds werk om echt te overtuigen met zijn alternatief voor de Google-diensten, al merken we wel dat het bedrijf nog steeds hemel en aarde verzet om Huawei Mobile Services tot een succes te maken. Het feit dat er nu een kaartenapplicatie is die samen met TomTom is ontwikkeld, zorgt ervoor dat het bedrijf al weer een extra taak van de lijst kan schrappen.
Toch blijft er hoe dan ook nog een onzekerheid rond de situatie met Android en HMS, want het is niet duidelijk of gebruikers de update naar Android 11 wel zullen ontvangen. Of Mate-gebruikers dan in harmonie zullen kunnen leven met Harmony OS is nog maar de vraag. De Mate 40 Pro is dus een toestel van tegenstellingen. De hardware is ontzettend veelbelovend, maar de software roept nog veel vragen op.
Huawei Mate 40 Pro kopen
De Mate 40 Pro is beschikbaar in de kleuren Black en Mystic Silver. De telefoon is vanaf 12 november in Nederland verkrijgbaar voor een adviesprijs van 1.199,99 euro en vanaf vandaag online te bestellen in de HUAWEI Store.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten