Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

JBL Live Beam 3: mét schermpje, maar zonder glans

Marloes Urff
Marloes Urff
4 oktober 2024, 11:45
8 min leestijd
6.8

Reviewscore

De JBL Live Beam 3 zijn stijlvolle oordopjes met een uniek extraatje: er zit een schermpje op de oplaadcase. Zijn dit de oordopjes die je niet mag overslaan in je zoektocht of schuilt achter dat kleine display een struikelblok? Ik vertel je er alles over in deze review.

Lees verder na de advertentie.

JBL Live Beam 3

JBL staat bekend om drie verschillende producten: koptelefoons, speakers en oordopjes. Er zijn een paar factoren die centraal staan bij het merk: moderne ontwerpen, flitsende kleuren en een goede bass. Toen de JBL Live Beam 3 werden aangeboden voor een review, was ik dan ook direct benieuwd of die drie factoren hier zichtbaar zijn.

Uniek aan de JBL Live Beam 3 is het schermpje op de oplaadcase. Het idee erachter is dat je voortaan niet je smartphone, maar het oplaaddoosje erbij pakt om het volume, de noise cancelling en eventuele voorinstellingen aan te passen. Ik was er vooraf ietwat sceptisch over: is dit echt handiger dan het aanpassen op je smartphone? Je leest hieronder hoe ik er na het testen over denk.

jbl live beam 3 oplaadcase met het schermpje uit

Specificaties

JBL Live Beam 3
Afmetingen case61 x 51 x 30,25 millimeter
Gewicht oordopjes10 gram
Driver10 millimeter/0,39 inch dynamische driver
Aantal microfoons6
Actieve noise cancelling aanwezigJa
Accu680 mAh
Accuduur met ANC9 uur met oordopjes, 
Accuduur zonder ANC12 uur met de oordopjes, 36 uur inclusief case
Bluetooth5.3
IP-certificeringIP55
Adviesprijs199 euro

Wat zit er in het doosje?

  • JBL Live Beam 3
  • Drie paar extra oortipjes (XS, S, L)
  • Oplaadkabel
  • Garantieboekje
  • Snelstartgids

JBL Live Beam 3: de pluspunten

1. Prima geluidskwaliteit en bass

Het mag gezegd worden: JBL weet op veel van de eigen producten een goede geluidskwaliteit te bieden. Kleurrijke tonen en een behoorlijke bass vullen je oren wanneer je de oordopjes voor het eerst in gebruik neemt. Vooral bij house- en hardstyle-tracks is de bass bijna voelbaar. 

Wat opvalt is dat rockbands en alternatieve nummers wat flets klinken, zelfs na het aanpassen van de EQ-instellingen. Het lijkt soms net alsof de basgitaar even wegvalt of een stem her en der vervormt. Een behoorlijke domper tijdens het opnieuw beluisteren van Nirvana’s Unplugged in New York (een vaste muziektraditie als de herfst begonnen is).

Ondertussen zijn podcasts juist weer kraakhelder. Stemmen zijn goed van elkaar te onderscheiden en klinken niet anders dan tijdens het gebruik van een duurdere Sony-koptelefoon (WH-1000XM4). Om nou echter de oordopjes aan te schaffen puur voor één muziekstijl en het luisteren van podcasts, dat lijkt me wat onwaarschijnlijk.

jbl live beam 3 paarse uitvoering

2. Overzichtelijke app

Complimenten voor de app van JBL: een overzichtelijke app die er bovendien ook nog eens vlot en kleurrijk uit ziet. Het merk lijkt zichtbaar tijd en moeite te hebben gestoken in het bieden van een app die er niet alleen goed uitziet, maar ook voor veel gebruikers te begrijpen is.

Alle instellingen voor de Live Beam 3 zijn op nette wijze gesorteerd, zodat je gauw vindt waar je naar op zoek bent. Iets wat ik kan waarderen, want niet elk merk heeft de gebruikservaring voorop staan bij de instellingen van oordopjes of koptelefoons. Het instellen en aanpassen van instellingen tussendoor was daardoor extra snel geregeld.

3. Goede batterijduur

In de paar weken dat ik de JBL Live Beam 3 heb mogen testen, heb ik geen enkele dag een tekort gehad aan accuduur. De oordopjes overbruggen een volle werkdag met actieve ruisonderdrukking. Met het laaddoosje erbij heb ik zo’n 3,5 keer de oordopjes weer vol kunnen laden, om zo de volgende dag weer muziek te luisteren.

Handig is dat de JBL Live Beam 3-oplaadcase draadloos opgeladen kan worden. ‘s Avonds of tijdens de werkdag even op de draadloze oplader en na enkele uurtjes zit er weer genoeg accuduur in voor een dag van huis.

4. Multipoint-verbinding

Ja, steeds meer oordopjes hebben de functie, maar toch wil ik dit als pluspunt noteren: multipoint-verbinding. Het blijft een fijne mogelijkheid om je oordopjes tegelijkertijd met bijvoorbeeld je laptop en je smartphone te kunnen verbinden. 

Zeker wanneer je tussendoor even iemand wil bellen of een meeting wil bijwonen is het fijn dat je gemakkelijk tussen twee apparaten kan wisselen. De JBL Live Beam 3 weten dit prima uit te voeren, al zit er wel wat meer tijd tussen het verbinden met het eerste en het tweede apparaat. Schalt om 07:45 uur per ongeluk American Idiot op vol volume uit de laptop door het kantoor: sorry collega’s.

JBL Live Beam 3: de minpunten

1. Voelt ietwat goedkoop aan

Dat de oordopjes en case van kunststof zijn gemaakt, hoeft niet direct te betekenen dat de kwaliteit slecht is. Toch is het toepassen van dit materiaal en het vormgeven vaak cruciaal voor het uiterlijk en het gevoel. Bij de JBL Live Beam 3 voelt dit toch wat goedkoper aan: wellicht door het matte uiterlijk op de oordopjes zelf. 

Ook de laadcase voelt af en toe fragiel aan: ik heb zelf het gevoel dat ik die niet moet laten vallen omdat anders het plastic beschadigt of zelfs barst. Met een adviesprijs van 199 euro hoop je toch op een ontwerp dat ietwat robuuster aanvoelt. Merken als Sony, Motorola en Nothing kunnen dit tenslotte bieden voor een vergelijkbaar prijskaartje.

jbl live beam 3 laadcase opening

2. Noise cancelling niet super

De noise cancellation op de JBL Live Beam 3 is niet echt ‘je van het’. Alhoewel er wat noise cancelling wordt toegepast, kon ik diverse keren alsnog de discussies meekrijgen op kantoor (“Het is friet, geen patat!”. Als je noise cancellation een must vindt, dan valt dit toch tegen.

Er zijn diverse merken die voor een lage of vergelijkbare prijs betere noise cancelling bieden. Denk bijvoorbeeld aan Sony en Motorola. Zeker als je de oordopjes in het openbaar vervoer of in de kantoortuin draagt, is goede noise cancelling een welkome functionaliteit. De Live Beam 3 zijn daarom, wat mij betreft, hier toch wat tekortgeschoten.

3. Schermpje voegt weinig toe

Ik was bij het in gebruik nemen van de JBL Live Beam 3 al ietwat sceptisch over het schermpje op de laadcase. Dat is tijdens de reviewperiode (helaas) niet verdwenen. Op het af en toe checken van het batterijpercentage na heb ik er eigenlijk maar weinig gebruik van gemaakt. Dat komt eigenlijk vooral omdat ik meestal toch wel mijn smartphone in mijn broekzak had of die naast me had liggen terwijl ik aan het werk was.

Ook biedt de app van JBL veel meer overzicht voor het aanpassen van instellingen. Via de case sleep je door meerdere menu’s voor je bij de gewenste instelling bent, wat soms wat klungelig aanvoelt. Ongetwijfeld zullen er fans van het displaytje zijn, maar voor mij persoonlijk had dit geen toegevoegde waarde. Wellicht als voornamelijk het batterijpercentage prominent werd weergegeven en er meer opties voor personalisatie waren dat ik het meer zou waarderen.

jbl live beam 3 case met schermpje

4. Zoeken naar juiste pasvorm

Bij de meeste oordopjes heb ik vaak wel genoeg aan maat S of M. Bij de JBL Live Beam 3 moest ik echter al snel concluderen dat de XS-versie de enige optie was waarbij de oortjes niet uit mijn oren vielen. Nu heb ik zelf iets kleinere oren, maar voor het eerst was ik echt aangewezen op de kleinste maat. 

De oorzaak lijkt hem te zitten in de relatief korte ‘kop’ van de oordopjes: vrij kort na de speakeruitgang komt al de opbolling van de rest van het dopje. Hierdoor is er maar een kort stuk dat daadwerkelijk in je gehoorgang kan. Niet voor iedereen een struikelpunt, maar wellicht toch handig om te weten.

jbl live beam 3 oordopje paars

Conclusie

De JBL Live Beam 3 zijn op zichzelf prima oordopjes, die naar mijn mening een ietwat te hoog prijskaartje bevatten. Zeker omdat de noise cancelling niet erg overtuigde en er comfortabelere opties op de markt zijn, is dit toch een minpunt. De geluidskwaliteit mag er wel zijn: met een kleurrijk geluid en een goede bass kan menige gebruiker prima uit de voeten. 

Het schermpje op de oplaadcase is in eerste instante geinig, maar voegt naar mijn mening maar weinig toe. Behalve voor het af en toe checken van de batterijduur heb ik die eigenlijk nauwelijks in gebruik gehad. Een pluspunt is dat de batterijduur dan weer prima is: een werkdag of dag op pad is prima te overbruggen met de Live Beam 3.

Pluspunten

  • Prima geluidskwaliteit en bass
  • Overzichtelijke app
  • Goede batterijduur
  • Multipoint-verbinding

Minpunten

  • Voelt ietwat goedkoop aan
  • Noise cancelling niet super
  • Schermpje voegt weinig toe
  • Zoeken naar juiste pasvorm

Alternatieven

Er zijn twee alternatieven die in mij opkomen na de review: de Motorola Moto Buds Plus en de Samsung Galaxy Buds 3 Pro. De Moto Buds Plus zijn ontstaan door een samenwerking tussen Bose en Motorola en dat is goed merkbaar. Alhoewel de oordopjes 149,95 euro als adviesprijs kosten, bieden ze meer dan prima noise cancelling en een goede geluidskwaliteit. Ook voelt de oplaadcase degelijk aan en is die net iets slanker dan die van de JBL Live Beam 3. De batterijduur is eveneens goed: zo’n 8 uur afspeeltijd met noise cancelling aan en 38 uur in totaal inclusief opladen met de laadcase.

motorola moto buds plus laaddoosje geopend

Het tweede alternatief zijn de Galaxy Buds 3 Pro. Redacteur Timothy is in zijn review erg enthousiast over de geluidskwaliteit en noise cancelling. Ook prijst hij het steeltjesontwerp, iets wat de een meer zal bevallen dan de ander. Qua batterijduur stellen de oordopjes ook niet teleur, met een afspeeltijd van 6 uur met ruisonderdrukking aan en 26 uur in totaal met de laadcase.

samsung galaxy buds 3 pro

De JBL Live Beam 3 kopen

De JBL Live Beam 3 zijn sinds 2024 in Nederland verkrijgbaar voor een adviesprijs van 199,99 euro. Er zijn vier kleuren om uit te kiezen: zwart, blauw, paars en zilver.