LG G4 review

Lees verder na de advertentie.
Met de introductie van de LG G2 sloeg de Zuid-Koreaanse fabrikant een nieuwe weg in, hierin vielen onder andere de knoppen aan de achterzijde, de goede camera en uitstekende accuduur op. De opvolger van het toestel, de LG G3, bracht als eerste een Quad HD-scherm, maar dat was nog niet zoals we het graag zouden zien. LG komt nu met de G4, een smartphone die alles beter moet doen en waar vooral veel nadruk wordt gelegd op de camera en het scherm. In deze review van de LG G4 gaan we uitzoeken of dit nieuwe vlaggenschip de moeite waard is of niet. We beginnen met een video!
Design: herkenbaar
In het design zijn geen verrassingen meer te vinden, althans als we kijken naar de vormgeving. Een opmerking die ik regelmatig terugkreeg als mensen het toestel aan de voorkant bekeken, is dat deze erg op de OnePlus One lijkt en daar moet ik ze wel enigszins gelijk in geven.
De vormfactor van de LG G4 is niet extreem spannend, maar we vinden wel de herkenbare buttons (volume en aan/uit) aan de achterzijde. Hier wen je snel aan, voor zover je deze buttons gebruikt. Persoonlijk ben ik groot fan van Knock Code, dus gebruik ik de knoppen aan de achterzijde alleen voor het regelen van het volume of eventueel snel opstarten van de camera, maar daarover later meer.
Wij hebben overigens de Zuid-Koreaanse variant ontvangen met een plastic achterkant, deze hebben we ook gebruikt voor de review. Het is dus mogelijk dat er details in hard- en software afwijken van de uiteindelijke versie.
De LG G4 springt er qua design niet uit en de plastic variant heeft eigenlijk niets bijzonders. Maak je gebruik van de lederen achterkant dan is dat natuurlijk een heel ander verhaal en heb je echt een eyecatcher te pakken. Mijn persoonlijk voorkeur gaat uit naar de bruine variant, maar er zijn ook andere kleuren verkrijgbaar (initieel zwart en bruin, maar later nog meer kleuren). Deze verwisselbare backcover geeft een extra dimensie aan het toestel en ik denk vooral als dit leer er ‘gebruikt uit’ gaat zien, dit het toestel nog aantrekkelijker maakt. Ik zou er zonder problemen graag € 50 extra voor uitgeven. Wanneer je de lederen versie koopt, krijgt je daarbij ook de reguliere plastic cover.
De plastic variant, die wij hebben ontvangen om te testen, heeft wat mij betreft toch veel minder uitstraling en past in het dertien-in-een-dozijn-lijstje. Dat is niet per se verkeerd, de grote massa zal er weinig op aan te merken hebben, maar het had wat mij betreft wel wat spannender gemogen. Wel was ik positief verrast door de looks van de backcover in het plastic, deze ziet er in het echt beter uit dan de eerste foto’s en persafbeeldingen deden vermoeden. Dit neemt niet weg dat mijn persoonlijke voorkeur nog steeds naar de lederen variant uit gaat.
Zoals eerder genoemd is de cover aan de achterzijde te verwijderen, waardoor ook direct de accu verwijderbaar is. Voor velen is dit een groot pluspunt aan een smartphone, omdat ze dan van accu kunnen wisselen. Ook het microSD-kaartslot dat we in het toestel vinden maakt het mogelijk dit 32GB-devices verder uit te breiden qua opslag. Al met al is de LG G4 is niet heel spannend, maar geeft wel een leuke twist met de lederen achterkant.
Prestaties: downgrade pakt goed uit
De prestaties van de LG G4 leveren zonder het toestel ooit gebruikt te hebben al interessante verhalen en discussies op. Eerst wat achtergrond dus.
LG maakt (al jaren) gebruik van Qualcomm-chipsets die we in de meeste high-end-toestellen terugvinden. Ook in de LG G4 wordt er gebruik gemaakt van een chipset van deze fabrikant, de Snapdragon 808. Dit terwijl dit niet het flagship-model van de chipmaker is, had LG zo zijn eigen redenen om hiervoor te kiezen. Zonder deze kenbaar te maken zal dit te maken hebben met het feit dat de Snapdragon 810, het ‘beste’ model in de range chipsets van deze serie, een aantal issues heeft. Deze chipset wordt bijvoorbeeld gebruikt in de HTC One M9 en hier waren veel problemen met oververhitting. Dit zorgde ervoor dat de Snapdragon 810, vooral als deze warm was, moeite had om goede prestaties te leveren. Hier zou LG een les uit geleerd kunnen hebben (nogmaals, zonder dit te bevestigen) en daarom te kiezen voor een nieuw, maar in theorie minder krachtig model, de Snapdragon 808. De fabrikant had zelf ook al ervaring met de 810, deze wordt ook gebruikt in de LG Flex 2.
De LG G4 draait op een 1,8 GHz Hexacore-processor, waar we bij de 810 een Octacore zien, een verschil van twee processor-kernen. Met dit in het achterhoofd zijn we aan de slag gegaan met de LG G4 en na ruim 1,5 week intensief gebruik hebben we daar de volgende conclusie uit kunnen trekken. Het betreft een goede keuze, die zich niet direct vertaalt in de resultaten uit benchmarks. Vroeger werd er veel waarde gehecht aan benchmarks en de uitkomsten daarvan, hieraan waren altijd de juiste prestaties van smartphones af te lezen. Dit is veranderd nadat benchmarks makkelijk te beïnvloeden bleken waar bepaalde fabrikanten dan ook dankbaar gebruik van maakten. Wij draaien wel benchmarks, maar geven tegenwoordig meer prioriteit aan ‘het gevoel’, hoe functioneert de LG G4 tijdens dagelijks, intensief gebruik.
Over het dagelijks gebruik heb ik weinig klachten en de chipset doet dan ook niet onder voor toestellen als de Samsung Galaxy S6. Het scrollen door menu’s, apps, instellingen en homescreens gaat zonder enige merkbare lag of hapering. Ook het opstarten van apps en games gaat zoals ik dat gewend ben: soepel en snel. Wel zijn er bepaalde apps die, op alle toestellen, langer duren om te openen, zoals Hangouts (vanuit notificaties) en apps als Facebook. Het is lastig in te schatten of dit een fractie van een seconde langer is dan bij andere concurrerende modellen, maar die indruk had ik niet.
Uiteraard hebben we ook wat benchmarks gedraaid en daar kwam bij AnTuTu een score uit van 45.580 (Galaxy S6: 69919). Een groot theoretisch verschil, dat in praktijk minder merkbaar is dan je zou verwachten.
Scherm: grote verbetering
Het scherm van de LG G4 is, net als op het model van 2014 (LG G3) een Quad HD-scherm, maar wat een wereld van verschil is dit. De helderheid is veel hoger, het licht vele malen feller en de kleuren prettiger om naar te kijken. LG heeft er dan ook een compleet ander LCD-scherm in gebruikt en dit zorgt ervoor dat de gebruikerservaring positief beïnvloed wordt. Verwacht geen AMOLED-kleuren zoals we de kennen van de Samsung Galaxy-toestellen, maar wel mooie, heldere kleuren die dagelijks gebruik simpelweg prettig maken.
Naast de kleuren, is het scherm ook licht gebogen, hetgeen moet zorgen voor een betere ervaring en bediening. Ik moet persoonlijk bekennen dat ik er bij het dagelijks gebruik weinig voordeel van heb ondervonden, maar anderzijds zat het ook niet in de weg. Collega Sander had er een iets andere mening over en gaf aan dat het direct een stuk prettiger werkt dan een regulier scherm. Dit kan ik niet onderschrijven en wellicht heeft het onbewust wel voordelen, maar ik heb ze niet direct ondervonden.
Software: Android 5.1
De LG G4 draait op Android 5.1 in combinatie met LG UX 4.0. Allereerst complimenten voor LG, ze draaien als eerste niet-Nexus-fabrikant met een nieuw toestel op Android 5.1 en dat LG daarin voorop loopt is wel eens anders geweest. Ze stonden jaren bekend om het slechte en lakse updatebeleid.
Dit gezegd hebbende zijn er veel elementen van LG UX 4.0 herkenbaar uit de vorige versies van deze serie. Wat wel opvalt is dat er wat aanpassingen gedaan zijn in uiterlijk in bijvoorbeeld de instellingen. Dit is natuurlijk een kwestie van smaak, maar de ‘ronde’ tabjes kunnen mij bijvoorbeeld niet zo bekoren. Wat ik ook mis is één van de meest briljante functies van Android 5.1: de prioriteits-modus aanzetten totdat de volgende wekker afgaat.
Verder is de skin van LG relatief rustig gehouden en vinden we een aantal Material Design-elementen terug in het geheel die in stijl zijn met Android 5.0 Lollipop. Er zijn weinig extra apps meegeleverd op de G4, wel zien we virusscanner McAfee erop staan, die helaas niet te verwijderen is. Naast de eigen versies zoals de agenda- en memo-app, valt het aantal extra ballast mee. Ook zijn de homescreens redelijk basic gehouden en zien we zelfs een herkenbaar app-drawer-icoontje zoals in standaard-Android.
Alle onderdelen die je mag verwachten zijn aanwezig zoals bijvoorbeeld de snelle instellingen om WiFi, Bluetooth en andere verbindingen aan- of uit te zetten, maar ook de helderheid van het scherm en aanpassen van de volumes. LG heeft ook Smart Bulletin toegevoegd, dat te benaderen is door naar rechts te swipen op het homescreen. Hier zijn onder andere agenda-items te vinden, het aantal stappen, de mogelijkheid om muziek af te spelen, de afstandsbediening en eventuele handige tips rondom het gebruik van je toestel. Hiermee zijn er in beperkte mate een aantal Google Now-functies beschikbaar die relevante informatie op het juiste moment proberen te geven.
Al met al, geen uitblinkende skin, maar wel lekker ingetogen zonder al teveel extra’s. Wel heb ik het gevoel dat er ‘iets mist’. Ik heb er de vinger nog niet op kunnen leggen, maar er zijn skins (zoals HTC Sense) die net iets meer body hebben dan LG UX 4.0 van de G4.
Accu: een zesje
De accu, een hot issue. Van een briljante accuduur op de LG G2, naar een slechte actieradius met de LG G3, maar wat heeft de G4 voor ons in petto. Op papier moet de 3000 mAh-accu ruim voldoende zijn om de dag door te komen en dat haalde ik de afgelopen weken dan ook regelmatig. Niet constant, elke dag, maar over het algemeen haalde de G4 het tot het einde van de dag voordat deze weer opgeladen moest worden. Dit was het grote minpunt van de Samsung Galaxy S6, maar de LG G4 doet het op dat gebied dus veel beter.
Zoals al eerder gemeld is ook de accu van de LG G4 verwisselbaar, voor velen een groot pluspunt voor de G4.
Camera: ik ben verliefd
Na door alle marketingpraat over de camera geploeterd te zijn, was het eindelijk tijd om de camera van de LG G4 daadwerkelijk te testen. Er werd veel nadruk op gelegd, zo zou het diafragma F/1.8 meer licht op moeten vangen en door de speciale sensor aan de achterzijde moeten de kleuren beter uitkomen. Ook de laser autofocus is weer aanwezig.
De LG G4 presteert op veel gebieden goed, maar de camera is voor de huidige tijd uitmuntend te noemen. Praktisch alle foto’s die gemaakt worden, ook in de auto-modus, zijn erg goed. De kleuren komen goed tot zijn recht en hoe de camera omgaat met licht (of het gebrek daaraan) is momenteel ongeëvenaard in de smartphone-industrie.
Het focussen met de LG G4 gaat erg snel door de laserfocus, één van mijn favoriete functies van zijn voorganger. Doordat er aan de achterzijde een kleine laser zit, kan snel de afstand tot het voorwerp ingeschat worden, waardoor er sneller scherpgesteld kan worden. Ook de LG G4 doet dit weer bijzonder snel en goed, ook als dit meerdere malen achter elkaar gedaan wordt.
Voor de fotograaf die meer opties wil hebben, is de manuele modus toegevoegd, waarmee allerlei opties gebruikt kunnen worden zoals het instellen van de witbalans, ISO-waardes en vele andere geavanceerde instellingen. Heb je hier ervaring mee, dan is dit zeker een toegevoegde waarde en maakt de G4 een spiegelreflex-camera bijna overbodig. Onderstaand een aantal voorbeeld-foto’s, genomen met de LG G4.
Conclusie
De LG G4 is een toestel waar weinig verrassingen aan ten grondslag liggen. We hebben wel de lederen achterkant die de looks een positieve boost geeft, maar de vormfactor is verder weinig inspirerend. Ik mis daarbij de échte vernieuwing in de LG G4. Het is zeker een upgrade ten opzichte van vorig jaar, de hardware is beter geworden en presteert prima, het scherm is een flinke upgrade en ook de accuduur is erop vooruit gegaan. De LG G4 is een waardig vlaggenschip, maar zal met het ontbrekende prijsvoordeel van eerdere jaren een grote kluif krijgen om de doelstellingen van > 10 miljoen toestellen te verkopen te halen. Ik zou de LG G4 zeker aanraden, al helemaal als deze € 50 goedkoper was.
Pluspunten
+ Unieke twist met lederen achterkant
+ Uitmuntende camera
+ Android 5.1 (kudo’s voor LG!)
+ Verwijderbare accu/ SD-kaart
Minpunten
– Weinig inspirerende vormfactor
– Eigen software-schil mist ‘iets’, lijkt niet volledig af
– Iets te hoge adviesprijs
LG G4 kopen
Onderstaand de actuele, beste aanbiedingen voor de LG G4.
[tds=2896]
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten