De Nokia G60 is een nieuwe smartphone van de Finse fabrikant die zich voornamelijk richt op duurzaamheid en een schone soepele Android-ervaring. Weet het toestel hier in te slagen? Je leest het in deze review.

Lees verder na de advertentie.
Nokia G60
De Nokia G60 is een nieuwe smartphone van de Finse fabrikant Nokia. Nokia is in 2016 gekocht door HMD Global, dit is een Finse startup die het Nokia-merk kocht van Microsoft. HMD wil zich voornamelijk focussen op duurzaamheid, het updatebeleid en een vloeiende Android-ervaring. Dit zijn dan ook de speerpunten van de Nokia G60.
Het toestel bevindt zich in de duurdere regionen van de budgetmarkt en in deze review bespreken we enkele kenmerkende plus-en minpunten van de Nokia G60. Is de G60 de moeite waard?

Specificaties
Nokia G60 | |
Behuizing: | Plastic achterkant en zijkant. Plastic achterkant 100% gerecyled, 60% gerecycled plastic frame |
Afmetingen en gewicht: | 166 x 75,9 x 8,6 mm, 190 gram |
Scherm: | 6,58 inch IPS LCD-paneel (Full HD+ 2400 x 1080 pixels), 120 Hz |
Processor: | Qualcomm Snapdragon 695 5G |
Werkgeheugen: | 4 of 6 GB |
Opslaggeheugen: | 64 of 128 GB |
Camera’s achter: | 50 MP hoofdcamera (1/2.5” en f/1.8), 5 MP groothoeklens en 2 MP dieptecamera |
Camera’s voor: | 16 MP |
Accu: | 4500 mAh, 20W snelladen, geen oplader meegeleverd |
Androidversie: | Android 12, Android One |
Extra’s: | IP52, eSIM, Conring Gorilla Glass 5, 5G |
Kleuren: | Ice Grey en Pure Black |
Prijs bij publicatie: | vanaf 300 euro |
Wat zit er in de doos?
- Nokia G60
- Handleiding + garantie
- USB-C-kabel
Nokia G60 unboxing
Is de video hieronder niet zichtbaar? Bekijk hem dan via deze link.
Nokia G60: de pluspunten
1. Europese smartphone en duurzaamheid
De telefoons van Nokia worden in Finland ontworpen en daarnaast is ook de IT-infrastructuur van Nokia in Europa gevestigd. Hierdoor gaat je data niet de Europese grens over. Er zullen mensen zijn die dit een prettige gedachte vinden. De smartphones van Nokia worden overigens wel buiten Europa, in China, gemaakt.
De Nokia G60 is verder in zijn geheel – achterkant en zijkant – gemaakt van plastic wat helaas niet heel luxe overkomt en aanvoelt. De achterkant is gemaakt van 100% en de zijkanten van 60% gerecycled plastic. Fijn, alleen maar goed, Nokia wil hier echter wel heel graag de nadruk op leggen. Qua duurzaamheid kunnen ze wellicht echter beter kijken naar het updatebeleid van hun toestellen. Hierover lees je hieronder meer. Een bijkomend voordeel is wel dat je drie jaar garantie krijgt, één jaar meer dan de standaard.

2. Vloeiende Android-ervaring en prima accu
Als je naar de gebruikte processor van de G60 kijkt dan wordt je er op papier niet meteen heel vrolijk van. Voor de ruim 300 euro die het toestel kost kun je namelijk ook smartphones krijgen die beschikken over een veel snellere processor. In de praktijk weet de Qualcomm Snapdragon 695-chip de Nokia G60 echter wel soepel te laten draaien. Dat de G60 draait op Android One – een vrij schone Android-schil – draagt hier zeker aan bij. Het is wel jammer dat Nokia een aantal onzinnige apps meelevert, deze kun je gelukkig wel verwijderen.
Tel echter erbij op dat de G60 beschikt over een 120 Hz, die ervoor zorgt dat beelden op het beeldscherm heel soepel getoond worden, en je haalt met de G60 een vloeiende Android-smartphone in huis. De 4500 mAh accu van de smartphone houdt het daarbij zo’n anderhalve dag vol, een ruime voldoende. Het laden gaat met 20W helaas niet al te snel.
Updates voldoende, maar kan beter en vooral sneller
De G60 zal volgens Nokia verder drie Android-upgrades en drie jaar beveiligingsupdates moeten krijgen. Dit is netjes, maar zeker niet meer onderscheidend en tegenwoordig voor de prijs zelfs een tikkeltje ondermaats. Vooral gezien het feit dat de G60 nog op Android 12 draait. Wanneer het toestel Android 13 zal krijgen is nog niet bekend. Nokia is in het algemeen zeker niet de snelste en er gaat op updategebied ook wel eens iets mis. Welke Nokia’s Android 13 krijgen lees je hier.
Nokia G60: de minpunten
1. Matig beeldscherm, kleuren niet mooi
De Nokia G60 beschikt over een 6,58 inch Full HD+ LCD-paneel met een verversingssnelheid van 120 Hz. Nu is er in het algemeen niets mis met LCD-panelen, daarbij zijn er meerdere smartphones die met een LCD-paneel op de markt komen. Nu is de techniek die gebruikt wordt echter niet het enige wat belangrijk is, onder meer ook de kleurenkalibratie van het scherm is van belang . En hier weet het scherm van de Nokia G60 de plank volledig mis te slaan. Deze is namelijk niet op orde. Geel lijkt – om een voorbeeld te noemen – bijvoorbeeld eerder oranje waardoor elke emoji die je stuurt een supporter van het Nederlands elftal lijkt te zijn. Daarnaast is de witbalans niet helemaal goed en is de helderheid van het scherm, maximaal 500 nits, ver onder gemiddeld.

2. Verouderd design
Naast het feit dat de G60 van plastic is gemaakt – waarover hierboven al iets vermeldt – beschikt het toestel nog over een notch en een vrij grote kin aan de onderkant. De G60 oogt hiermee verouderd qua design. Het lijkt hierdoor meer alsof je te maken hebt met een budget-smartphone van zo’n 170 euro. Door de gespikkelde achterkant heeft Nokia wel een eigen ’touch’ aan de Nokia G60 weten te geven.
De Nokia G60 heeft een IP-rating van IP52 wat inhoudt dat de smartphone drupdicht en beschermd tegen stof is. De G60 bevat verder één speaker welke ook nog eens vrij bedroevend klinkt. Het toestel beschikt daarentegen wel over een 3.5 mm audio jack waardoor je bedraad muziek kunt luisteren met je ‘oude’ koptelefoon en/of oortjes.

3. Camera’s niet al te best
De Nokia G60 beschikt over drie camera’s die alle drie helaas niet weten te overtuigen. Foto’s gemaakt met de hoofdcamera van de G60 zijn snel onscherp en ook de kleurweergave in de foto’s laat vaak te wensen over. Daarnaast had het contrast in de foto’s hoger gemogen, de foto’s ogen door het gebrek hieraan vrij flets. Daarbij valt op dat foto’s vrij snel bewogen zijn, ook in vergelijking met concurrerende smartphones.
- 50 MP hoofdcamera. f/1.8, sensorgrote 1/2.5”
- 5 MP macrocamera
- 2 MP dieptesensor

Lichtomstandigheden
Vooral in slechte lichtomstandigheden holt de kwaliteit van de foto’s achteruit. Het toestel krijgt moeite met focussen en door de relatief lange sluitertijd zijn foto’s nog sneller bewogen dan bij foto’s gemaakt in goede lichtomstandigheden. De geïntegreerde nachtmodus, waarvan het fijn is dat deze aanwezig is, weet wel meer detail in de foto’s vast te leggen. De camera is daarbij niet bang om veel ruis toe te passen. Verschillende resultaten van foto’s gemaakt met de Nokia G60 vind je hieronder.






Foto onderaan links nachtmodus uit, foto rechts nachtmodus aan
Portretfotografie
Qua portretfotografie scoort de Nokia G60 wel een voldoende. In het algemeen weet de software gezichten ‘goed uit te snijden’ en alles hier omheen mooi te vervagen.


Groothoeklens en inzoomen
Qua overige camera’s heeft de G60 nog een groothoeklens en dieptesensor aan boord. Deze laatste mag je direct vergeten, deze is namelijk geplaats voor de sier en om zogezegd beter diepte in te schatten. De hoofdcamera en de groothoeklens samen, in combinatie met software, vergaren echter al genoeg informatie om dit goed te kunnen doen.
De groothoeklens is een 5 MP exemplaar en ook deze maakt helaas niet al te goede foto’s. Daarbij valt het op dat de kleurweergave in foto’s nogal verschilt in vergelijking de hoofdcamera van de G60. De foto’s die uit de groothoeklens komen zijn bijna altijd oververzadigd en bevatten veel minder detail.
Zoomen kun je met de Nokia G60 tot 10x, let wel: elk zoomniveau is digitale zoom waardoor de kwaliteit dus alsmaar slechter en pixelliger wordt.




Foto boven is gemaakt met groothoeklens. Daaronder hoofdcamera met v.l.n.r. 1x, 2x en 8x digitale zoom.
Conclusie
In een conclusie van een smartphone vraag je je onder andere het volgende af: ”moet je deze smartphone kopen?” Om hierop een goed antwoord te geven kijk je bijvoorbeeld naar de sterke punten van het toestel, naar wat hem uniek maakt en natuurlijk naar de concurrentie van die desbetreffende telefoon.
Als we even met dit laatste punt beginnen, tegen welke smartphones moet de Nokia G60 het opnemen? Met zijn huidige vanaf prijs zijn onder meer de Samsung Galaxy A53, de POCO X4 Pro en de Google Pixel 6a dé concurrenten van de G60. Op bijna alle vlakken zijn deze smartphones veel beter dan deze Nokia. Ga maar na: bij de genoemde toestellen krijg je een AMOLED-paneel, veel betere camera’s, een moderner design en een vaak snellere processor en langere én snellere software-ondersteuning.
De Nokia G60 kun je tussen deze telefoons helaas niet als kooptip bestempelen. De concurrentie is nou eenmaal moordend en nemen als totaalplaatje veel betere smartphones af. De Nokia G60 is gewoon veel te hoog in de markt gezet. De telefoon beschikt namelijk over specificaties die beter bij een smartphone van om en nabij de 200 euro passen. In deze prijsklasse zou de G60 nog het overwegen waard kunnen zijn, maar voor nu kunnen we de Nokia G60 helaas op geen enkele manier aanraden. Ondanks dat de eerder genoemde speerpunten van de Nokia G60 redelijk naar voren komen, zijn de camera’s en het scherm echt te matig, het design te verouderd en de software-ondersteuning niet lang en vooral niet snel genoeg.
Alternatieven
Alternatieven voor de Nokia G60 zijn, zoals hierboven al eerder genoemd, de Google Pixel 6a (300 euro), Samsung Galaxy A53 (320 euro) of A33 (275 euro) en de POCO X4 Pro (250 euro).
Pluspunten
Minpunten
Nokia G60 kopen
De Nokia G60 ligt in de winkels vanaf 329 euro. Hij is verkrijgbaar in de kleuren Pure Black en Ice Grey.
- Nokia G60 (4/128 GB) – 329 euro
- Nokia G60 (6/128 GB) – 369 euro

Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten