Samsung Galaxy Note 9

Lees verder na de advertentie.
De Samsung Galaxy Note 9 is de nieuwste toevoeging in de welbekende Note-serie van Samsung. De eerste Galaxy Note maakte de term ‘phablet’ in 2011 voor bekend bij het grote publiek. Een phablet is een kruising tussen een smartphone en een tablet. Het heeft de grootte van een tablet en de mogelijkheden van een smartphone. Dat deze term of grootte van een smartphone een succes is gebleken, is een feit. Smartphones zijn al jaren achtereen in grootte toegenomen en daar is de Note 9 met zijn 6,4 inch-scherm een mooi voorbeeld van. Ik heb voor deze review de Galaxy Note 9 met 128GB opslaggeheugen (kleur Ocean Blue) gebruikt.

Afbeelding van de Samsung Galaxy Note (5,3 inch) uit 2011 / Foto: GSMArena
Behuizing en design
De Galaxy Note 9 wordt geleverd in een zwarte doos met daarin de Note zelf, een usb-adapter, micro-usb-connector, usb-connector, usb-c-kabel, AKG-oortjes en een ’tweezer’ voor de S Pen.
Bovenop ligt de Note 9 met daarin weggewerkt, de S Pen. Op de achterkant van het toestel vind je de twee 12 megapixelcamera’s, de flitser en de vingerafdrukscanner, en op de voorkant een 8 megapixelcamera. Aan de onderkant van het toestel bevindt zich de speaker, de 3,5mm-koptelefoonaansluiting en de en de usb c-poort. Hier is ook de S Pen te vinden. Aan de linker-zijkant zijn de volumeknoppen en de Bixby-knop te vinden, rechts is de aan/uit-knop gesitueerd. De bovenzijde bevat een sleuf voor twee simkaarten of één simkaart en een microSD-kaartje van maximaal 512GB.
Het aluminium frame verbindt de glazen voorkant (Gorilla Glass 5) met de glazen achterkant. Op het toestel is wederom het Infinity Display te zien, een ‘designkenmerk’ van Samsung waarbij het scherm van rand tot rand loopt. Dit Infinity Display zorgt er wel voor dat je soms per abuis het scherm aanraakt en een actie start. Dit is mij meerdere malen overkomen.
Het langwerpige 18,5:9-scherm beschikt verder over dunne schermranden boven en onder maar niet zo dun als die van de OnePlus 6 of de Huawei P20 Pro. Samsung conformeert zich daarnaast ook nog steeds niet aan de notch.

Dit toestel is verder voorzien van een IP68-rating voor stof- en waterdichtheid. De smartphone wordt beschermd tot 1,5 meter diepte voor maximaal 30 minuten. Een plons in een emmer water kan de Note 9 dus overleven.
Scherm, prestaties en accuduur
Scherm en weergave
De Galaxy Note 9 beschikt over een 6,4 inch Super AMOLED-scherm met een resolutie van 2960×1440 wat resulteert in 516ppi. Het toestel staat standaard ingesteld op Full HD+ maar dit kan in de instellingen worden aangepast naar Quad HD+ of WQHD+. Voor het oog is het verschil niet of nauwelijks merkbaar, voor de accu wel. Ik heb voor deze review de instelling op Full HD+ laten staan.
Om toch maar weer in herhaling te vallen, de Super AMOLED-schermen van Samsung behoren nog altijd tot de top in de smartphonemarkt. Ook dit scherm bevat net als die van de Galaxy S9 en de Note 8 prima kijkhoeken en een hoge contrastverhouding, de kleuren zijn diep en zwart is ook echt zwart.

Prestaties
De Galaxy Note 9 draait op een Exynos 9810-SoC die we ook in de Galaxy S9 vinden. De snelste vier kernen van deze SoC draaien op 2,8GHz en de overige vier draaien op 1,7GHz. Daarnaast is het opslaggeheugen voor de standaard uitvoering verdubbeld. Deze heeft 6GB RAM en 128GB opslag en er is ook een uitvoering met 8GB RAM en 512GB opslag. Het opslaggeheugen van beide kan worden uitgebreid met een microSD-kaartje van maximaal 512GB. Dat betekent dat je de Note 9 met 512GB opslag kan uitbreiden tot maar liefst 1TB aan geheugen.
Dit toestel bevindt zich in de topklasse en dat zie je ook terug in de prestaties. Voor een indicatie van de huidige snelheid heb ik in ieder geval de AnTuTu-benchmark gedraaid en de Note 9 behaalt hier een score van 240.987. Vergeleken bij andere smartphones die opereren in de top, kan de Note 9 goed mee. De OnePlus 6, HTC U12+, de Sony Xperia XZ2 en de ASUS Zenfone 5Z scoren wel beter. De Huawei P20 Pro kan het niveau in deze benchmark niet bijbenen.
> OnePlus 6 (Snapdragon 845) > 267.657
> LG G7 ThinQ (Snapdragon 845) > 254.010
> HTC U12+ (Snapdragon 845) > 264.686
Uit onze eigen AnTuTu-totaalscores kunnen we opmaken dat de Note 9 qua prestaties zich in de top van de markt bevindt en dat is merkbaar in het dagelijks leven. Zware games en multitasken is een fluitje van een cent voor dit toestel. Toch zorgt de software hier en daar voor kleine vertragingen en aangezien Samsung met dit toestel onder andere op snelheid en power focust, zijn er dus nog wel wat optimalisaties nodig.
Accuduur
De Note 9 beschikt over de grootste accu op een Galaxy-toestel ooit, eentje met een capaciteit van 4,000mAh. Volgens Samsung kun je er dan ook de hele dag mee vooruit en zelfs meerdere dagen: “Van de vroege morgen tot de late avond praat, game, app en kijk je ongestoord.” Uiteraard bevat dit toestel ook een enorm scherm dat het nodige verbruikt dus ik was erg benieuwd of Samsung hier de waarheid sprak.
Ik heb de afgelopen tijd de Note 9 als elke andere smartphone gebruikt: veel meldingen binnenkrijgen, vaak ontgrendelen, gamen, Always On Display ingeschakeld hebben en de automatische helderheid op ‘aan’. Daarbij heb ik geen accubesparing of spaarstand gebruikt. Ik zit gemiddeld op 30% capaciteit rond 22.00 uur en zonder ’s nachts opladen komt de capaciteit uit op 15% in de loop van de ochtend. De accu van de Note 9 gaat in mijn geval gemiddeld een dag mee en dat is erg lang in vergelijking tot andere toestellen die ik heb gebruikt. Uiteraard speelt het energiezuinige AMOLED-scherm ook mee. AMOLED-schermen worden bij het weergeven van zwart simpelweg zijn uitgeschakeld scheelt stroom. Daarnaast verbruiken de always-on displays relatief weinig energie. Toch heeft dat in het geval van de Galaxy S9+ niet geleid tot een uitzonderlijke accuduur. Bij de Note 9 heeft Samsung stukken beter gepresteerd en zijn belofte waargemaakt.
De accu wordt opgeladen via USB Type-C en ondersteunt Quick Charging 2.0 en draadloos laden.

Vingerafdrukscanner en Intelligente Scan
De vingerafdrukscanner zat op de Galaxy S8 en de Galaxy Note 8 nog naast de camera en de flitser, wat tot veel klachten heeft geleid. Met de komst van de Samsung Galaxy S9 heeft Samsung deze klachten verholpen. De vingerafdrukscanner zit nu onder de cameramodule en dat geldt ook voor de scanner op de Note 9. De sensor kan nu ook prima bereikt worden met de wijsvinger zonder de cameralens te bevuilen. De werking ervan is goed. De sensor reageert snel en accuraat bij het ontgrendelen van het toestel of een bankieren-app maar is niet de allersnelste in zijn soort.
Samsung heeft de Note 9 ook voorzien van Intelligente Scan. Deze biometrische identificatie combineert de irisscanner en gezichtsherkenning om maakt het ontgrendelen zo een stukje veiliger. In vergelijking tot de Galaxy S9, presteert deze versie een stuk beter in slechte lichtomstandigheden. In de meeste gevallen wordt de Note 9 gewoon ontgrendeld als de schermverlichting de enige vorm van verlichting in een ruimte is.
Geluid
Samsug verzekert de gebruiker dat het 6,4 inch Super AMOLED Infinity Display in combinatie met de stereo speakers (getuned door AKG) met Dolby Atmos zorgen voor een meeslepende kijkervaring. Wel hiervoor dien je eerst, via het menu met snelle instellingen, Dolby aan te zetten. Vervolgens selecteer je een setting of laat je de functie zelf het geluid optimaliseren. Bedraad muziek beluisteren via de 3,5mm-aansluiting kan op de Note 9 ook.
Het geluid zelf is erg goed, ook via de meegeleverde dopjes en vooral tijdens het gamen is de kijk- en geluidservaring erg fijn te noemen. Het geluid klinkt voller en kan harder (zonder vervorming) dan bijvoorbeeld de Pixel 2.
S Pen
Zoals aangegeven in de inleiding is de S Pen een unique selling point van de Note-serie. Deze stylus heeft bij de blauwe Note een mooie gele kleur gekregen om extra op te vallen. Daarnaast is er nu ook ondersteuning voor ‘bluetooth low energy’ zodat de pen geen accu nodig heeft om dienst te kunnen doen. Door de toevoeging van bluetooth kun je nu naast tekenen en notities schrijven ook selfies maken, Powerpoint-presentaties bedienen, video’s pauzeren en weer afspelen en nog veel meer.

Via: Samsung
S Pen – apps en acties
Als je de S Pen uit de Note haalt, is hij meteen klaar voor gebruik. Met lange nagels is dat eruit halen overigens niet heel erg makkelijk. Je kunt daarna meteen notities maken op het scherm terwijl deze uit is. Dat kan handig zijn als je aantekeningen wil maken tijdens een vergadering. Je kan de Note ook ontgrendelen en sneltoetsen (Air Command) selecteren om acties en apps direct te starten. De S Pen werkt namelijk ook als afstandsbediening om bijvoorbeeld de camera te openen (penknop ingedrukt houden), een foto te maken (één keer drukken) en de camera te wisselen (twee keer drukken). Deze functies kun je naar wens instellen via de instellingen van de S Pen.
Er zijn verschillende S Pen-apps zoals PENUP waar je complete tekeningen kunt maken, vertalen en slim selecteren van tekst en afbeeldingen en Live berichten. Je kan leuke tekeningen met verschillende ‘kwasten’ maken en daar nog een AR Emoji van jezelf aan toevoegen. Het geheel kun je dan als gif’je delen met iemand.

Helaas zijn nog niet alle apps met de pen te bedienen. Later dit jaar kunnen ontwikkelaars de bluetooth-functionaliteit van de S Pen in hun apps integreren, maar het is nog maar de vraag of zij dit gaan doen.
De pen is binnen een afstand van 10 meter van de Note voor 30 minuten te gebruiken. Het pennetje wordt vervolgens opgeladen als hij in de Note 9 zit. Na 40 seconden in de behuizing, is ‘ie weer volledig geladen. Ik heb de pen aangesloten net iets minder dan 30 minuten kunnen gebruiken.
De S Pen zit erg vernuftig in elkaar en presteert erg goed. Toch is het pennetje een geschikte toevoeging voor slechts een kleine groep mensen. Na verloop van tijd merk ik dat ik toch hoofdzakelijk mijn vingers gebruik om te navigeren op de Note 9 en laat de pen en bijbehorende mogelijkheden voor wat ze zijn. Dat is jammer want de S Pen maakt de Note 9 uniek en daar schaf je het vlaggenschip ook voor aan.
De Note 9 kan tevens zonder DeX-dock een desktopinterface draaien. Hiervoor heb je alleen HDMI-adapters nodig waarmee je het toestel koppelt aan de monitor. Het scherm van de Note 9 kun je vervolgens als trackpad en toetsenbord gebruiken. Deze adapters worden helaas niet meegeleverd.

Camera
Foto’s en video
De Galaxy Note 9 beschikt over dezelfde cameraopstelling als de Samsung Galaxy S9+. Dat zijn dus twee 12 megapixelcamera’s achter die kunnen schakelen tussen twee diafragma’s (f/1,5 en f/2,4) om zo scherpere en heldere beelden vast te kunnen leggen in verschillende lichtomstandigheden. Samsung noemt dit Dual Aperture en deze functie laat automatisch meer licht binnen wanneer het donker is, en minder licht wanneer de situatie daar om vraagt. De ene camera doet dienst als groothoeklens en de tweede camera is een telelens die voor twee keer optische zoom moet zorgen. Beide beschikken over optische beeldstabilisatie en er kan 2 keer optisch en 10 keer digitaal ingezoomd worden.
Nieuw op de camera van Note 9 is de toevoeging van kunstmatige intelligentie. Deze toevoeging bestaat uit twee functies:
– Scene Optimizer: Door kunstmatige intelligentie herkent de camera beelden, zoals achtergrond en onderwerp, die vervolgens worden verdeeld in een van de twintig categorieën. Op basis van die categorie optimaliseert de camera de foto. Een aantal voorbeelden van categorieën zijn eten, portretten, bloemen, binnenscènes, dieren, landschappen, planten en bomen. Het verschil tussen een foto met en zonder scène-optimalisatie is vaak nauwelijks te zien. Deze scène-optimalisatie is bij meerdere fabrikanten in de camera-app te vinden. De optimalisatie is in de instellingen eventueel uit te zetten.
Zoek de verschillen
– Foutdetectie: De Galaxy Note9 laat het je weten als er iemand met zijn ogen knippert, zodat je gelijk nog een foto kunt maken zonder dat het moment verloren gaat. Dit gebeurt ook als het beeld wazig is, er iets op de lens zit of als een achtergrondlicht de kwaliteit van het beeld vermindert. Ik heb helaas wel meerdere selfies met gesloten ogen kunnen maken. De detectie werkt dus nog niet feilloos.

Live Focus

Live Focus
Ik heb foto’s gemaakt met de Pixel 2 XL en Galaxy Note 9 met gelijke of vergelijkbare instellingen. Op de foto’s hieronder zie je een vergelijking bij daglicht.
Links: Pixel 2 XL Rechts: Note 9
Links: Pixel 2 XL Rechts: Note 9
Hieronder zie je een drietal foto waarvan de tweede 2x ingezoomd is en de derde 3,2x. De eerste reeks is bij daglicht en de tweede in de avond geschoten.
Selfiecamera
De camera voor heeft 8 megapixel en een diafragma van f/1,7. Hieronder vind je een selfie met Live Focus en eentje zonder.
De Note 9 weet in deze vergelijking over het algemeen net wat meer scherpte en diepte vast te leggen. Wederom is de kleurweergave ook levendiger dan bij de Pixel 2. De verschillen zijn niet erg groot, ook niet met de Note 8 en de Galaxy S9+. Wel heeft Samsung de foto’s bij minder goede lichtomstandigheden verbeterd en is er op het gebied van detailweergave een kleine verbetering. Voor de eigenaren van de Note 8 en de Galaxy S9+ is de toevoeging van kunstmatige intelligentie in de camera wellicht een overstap waard, als deze al niet via een software-update beschikbaar komt.
Software
De Note 9 draait nog op Android 8.1 Oreo in combinatie de eigen schil Samsung Experience 9.0. We verwachten wel dat dit vlaggenschip een update naar Android Pie zal krijgen.
De software verschilt niet veel van de op Android 8.0 gebaseerde variant op de S9+. De eigen schil bevat ontzettend veel opties, van het aanpassen van de appdrawer tot het instellen van een thema. Ben je Samsung gewend, dan zal je hier niet van opschrikken. Mensen die niet veel kennis hebben van smartphones, zullen met de Note 9 heel wat te leren hebben. Gelukkig zijn er de vele help-functies die alles stap-voor-stap uitleggen. Wat mij toch van het hart moet, Samsung Experience is voor mij persoonlijk minder herkenbaar dan TouchWiz. Dat wil niet zeggen dat TouchWiz beter was, de consistentie in de gehele interface als in de Samsung-apps kan wat mij betreft stukken beter.
Al met al zie ik niet echt verbeteringen in Samsung Experience maar ook geen verslechtering. Hopelijk zal de schil met de komst van de S10-serie wat gestroomlijnder worden en wat minder overbodige en/of dubbele apps bevatten.
Bixby
De slimme assistent van Samsung heet Bixby. Deze is via de een specifieke knop aan de zijkant te benaderen maar ook onder andere te vinden in het eerste homescreen links. De laatste lijkt op de Google-feed en toont allerlei relevante informatie waarvoor je vaak eerst toestemming moet geven. Zo wordt er nieuws uit Spotify, Facebook en LinkedIn getoond, informatie over Galaxy Essential-apps, afspraken vanuit de agenda, muziek in Google Play Music, foto’s in de Galerij-app, SmartThings, het weer et cetera. Helaas wordt er ook af en toe een reclameboodschap in de feed getoond en dat is erg teleurstellend.

De Bixby-feed is goed te gebruiken en ook in het Nederlands. Dit is in de Bixby-assistent niet het geval en dat maakt de slimme assistent vrijwel onbruikbaar voor degene die geen Engels, Chinees of Koreaans kunnen spreken. Samsung heeft eerder ook al laten weten dat het vooralsnog onbekend is wanneer Bixby in het Nederlands beschikbaar zal zijn.
Voorgeïnstalleerde apps
Samsung geeft de gebruiker bij het instellen van de Note de keuze om een aantal apps voor te installeren. Dat vind ik een prima mogelijkheid. Toch zijn er nog genoeg dubbele apps zoals Samsungs browser en email-app. Ook Microsoft levert een aantal apps mee. De meeste apps zijn te verwijderen of uit te schakelen, mocht je dit willen.
Updatebeleid
In dit artikel hebben we alle quotes van de in Nederland actieve merken gegroepeerd. Samsung biedt ten minste twee jaar vanaf de productintroductie software-ondersteuning voor zijn smartphones aan. Dit zijn beveiligingsupdates, security- en bug fixes. Dit betekent niet dat ze na twee jaar stoppen met de software-ondersteuning. De Note 9 kan rekenen op drie jaar ondersteuning voor beveiligingsupdates en deze worden regelmatig uitgebracht. Zo staat de Note 9 nu op de augustus-patch.
Het toestel beschikt in ieder geval over Project Treble. Hierdoor is Android opgesplitst in twee delen en kunnen grote versie-updates veel gemakkelijker doorgevoerd worden. Dat zou kunnen betekenen dat Samsung versie-updates sneller geschikt kan maken voor de Note 9 maar dat is in theorie. Het toestel heeft helaas geen ondersteuning voor naadloze updates. Dat betekent dat een Android-update op de Note 9 niet op achtergrond geïnstalleerd wordt.

Conclusie
Samsung heeft net als met de Galaxy S9(+) ook met de Galaxy Note 9 een topsmartphone met kleine grote verbeteringen neer weten te zetten. De verschillen ten opzichte van de Note 8 bevinden zich op het vlak van accuduur, opslag en snelheid en power. Ook het scherm is ietsjes groter geworden. Al met al zijn, op de opwaardering van een aantal specificaties na, de verschillen niet dermate groot om een Note 8 of Galaxy S9-gebruiker te adviseren om over te stappen. Ben je op zoek naar een S Pen met bluetooth, de optie Dual Aperture om te kunnen schakelen tussen twee diafragma’s (als je geen S9+ hebt), een snellere processor, een grotere accu en veel meer opslaggeheugen? Dan ben je met de Note 9 aan het juiste adres. Daarbij is de S Pen zeer geschikt voor een beperkt publiek die daar met veel plezier gebruik van zal maken.
De Note 9 kan in het rijtje vlaggenschepen van zeer hoog niveau geschaard worden. Het AMOLED-scherm is een genot om naar te kijken, de camera is zeer goed, de accuduur is beter dan gemiddeld, de Exynos 9810-SoC behoort tot de top. Als je voor de Note 9 gaat, dan heb je een van de beste smartphones van het moment in het bezit. Wil je iets minder uitgeven maar toch een toptoestel? Kijk dan naar de Samsung Galaxy S9 of S9+ (vanaf 616 euro en 729 euro), de Samsung Galaxy Note 8 (vanaf 669 euro) of misschien de Samsung Galaxy S8 of S8+ (vanaf 464 euro en 522 euro).

Positieve punten
+ Scherm
+ Vernieuwde S Pen
+ Accuduur
+ Intelligente Scan
Negatieve punten
– Prestaties zijn erg goed maar niet uitzonderlijk
– Prijs
Galaxy Note 9 kopen
De Samsung Galaxy Note 9 met Hybrid Dual SIM is verkrijgbaar in de kleuren Ocean Blue, Midnight Black en Lavender Purple. Er kan gekozen worden uit twee varianten. Er is een versie met 128 GB geheugen met een verkoopadviesprijs van 999 euro. Er is ook een versie met 512 GB met een verkoopadviesprijs van 1.249 euro. Dit laatste model is alleen beschikbaar in de kleur Midnight Black.
Beide uitvoeringen zijn nu te koop bij retailers zoals Mobiel.nl, Coolblue, MediaMarkt en Belsimpel, maar ook in de officiële Samsung-shop. Hieronder vind je nog meer prijzen, maar dan in combinatie met een abonnement.
[tds=6329]
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten