Chromebooks zijn geweldige apparaten. Vroeger waren er bijna alleen maar goedkopere varianten, maar nu zijn ze steeds vaker uitgevoerd met meer geheugen en mogelijkheden, vaak ook bekend onder de naam Chromebook Plus. Maar, je kunt ook prima vooruit met een goedkope Chromebook: zeker als je deze 4 tips toepast.

Lees verder na de advertentie.
Tips voor een snellere Chromebook
Wist je dat een groot deel van de artikelen die je het afgelopen jaar op Androidworld hebt gelezen geschreven zijn op een Chromebook van 219 euro (Acer Chromebook 314)? Afbeeldingen zijn ermee bewerkt, presentaties zijn ermee gekeken: dat is na 365 dagen een heel goede koop gebleken. Maar, eerlijk is eerlijk, je hebt wel wat restricties waarvan je je kunt afvragen hoe erg je die zelf vindt. Ik denk dat als je deze vier tips toepast, je ook zo lang plezier kunt hebben van je Chromebook.
1. Vermijd Gmail
Ik ben echt een multitasker. Terwijl ik nu in dit venster een artikel typ, heb ik andere vensters openstaan met Slack, Trello, andere Google Docs, wat techsites en natuurlijk Androidworld zelf. Ik maak ook nooit gebruik van fullscreen: ik hak het scherm altijd in tweeen om naast mijn typdocument bronmateriaal te zetten of de site in de gaten te houden. Nu heb ik dus vrij veel schermen openstaan, maar Gmail is daar niet een van. Waarom? Het begon me op te vallen dat mijn 4GB werkgeheugen niet heel goed kon omgaan met Gmail. Hetzelfde geldt voor sommige techsites, waaronder AndroidAuthority. Mijn Chromebook werd dan zo langzaam, dat ik een woord typte en even moest wachten voor het verscheen. Lekker sluiten dus, die pagina’s die je eigenlijk helemaal niet zo direct nodig hebt. En Gmail hoef je natuurlijk niet volledig te vermijden, maar het is geen site die je graag ergens in de achtergrond moet laten draaien.

2. Verwijder documenten
Veel mensen denken dat je op een Chromebook alles in de browser doet en er verder dus niks kan worden opgeslagen. Dat is gelukkig niet zo. Als ik een document moet ondertekenen, dan kan ik die gewoon uit mijn mail downloaden en opslaan op mijn Chromebook. Is het een Microsoft Word-doc, dan kan ik daar met een druk op de knop een Google Doc van maken zodat het beter kan bewerken. Maar, dat je documenten kunt opslaan betekent ook dat je opslag volraakt. Aangezien deze goedkope Chromebook maar 64 GB opslaggeheugen heeft, kun je dat maar beter een beetje opgeruimd houden. Telefoonmakers sturen ons soms mapjes met foto’s van telefoons die nog scherp blijven in een abri, dus dan loopt je opslag vrij snel vol. Regelmatig even je mapje met Downloads of Documenten in duiken dus, en de boel verwijderen.
3. Ruim je cache op
Je kunt je hele internethistorie regelmatig verwijderen: dat is iets waar je laptop erg blij van wordt, al is het voor jezelf wel vervelend. Ja, je hebt duizenden mini-bestandjes minder, maar nee, je moet vervolgens elke keer wachten als je een nieuwe site opent en dat kost ook weer meer moeite voor de laptop, omdat hij ineens op onbekend terrein is. Toch raad ik zeker aan de internethistorie regelmatig te verwijderen. Je kunt er eventueel voor kiezen om bepaalde delen ervan uit te vinken, zodat je wel ingelogd blijft wanneer je bijvoorbeeld naar zo’n site surft.
4. Houd je extensies in de gaten
Normaliter zijn extensies in Chrome een beetje een bijzaak: je kunt ze veel gebruiken, maar het is maar een klein onderdeel van een klein onderdeel van je laptop. Op een Chromebook is die Chrome-browser veel belangrijker en daardoor heb je kans dat je gaandeweg allerlei extensies hebt draaien die stiekem batterij of snelheid wegsnoepen. Doe dus regelmatig even een rondje door je Chrome-browser en check of je bepaalde extensies echt nog nodig hebt.

Heb ik in dat jaar lekker gewerkt op mijn Chromebook? Zeker, al zijn er ook onhandigheden. Zo had ik dat soms het geluid het wel deed, soms niet. Hetzelfde geldt voor het modem. Soms had hij ineens bedacht dat hij het niet helemaal goed meer wilde doen en dan moest ik het apparaat opnieuw opstarten om van deze vastloper af te komen en weer online te zijn. Nu is een Chromebook gelukkig in een paar seconden opgestart, maar dat waren wel twee dingen die lastig waren aan de Chromebook, naast dat videoconferenties soms wel zwaar zijn voor het apparaat, waardoor multitasken daarbij niet altijd kan.
Heb jij een Chromebook en vind jij het apparaat langzaam? Deel het in de reacties.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten