Smartphones gaan steeds langer mee, maar vaak is de accu een beperkende factor. Een batterij heeft maar een beperkt aantal levenscycli, maar wij leggen uit hoe je die levensduur kan verlengen.

Lees verder na de advertentie.
Problemen met accu’s
Als moderne smartphones één achilleshiel hebben dat is het wel de beperkte accuduur. De meeste telefoons moeten gewoon elke dag aan de oplader, en voorlopig zijn erg geen grote doorbraken op het vlak van batterijtechnologie in het verschiet. Dat bevestigde onlangs een expert van OPPO aan onze redactie in een interview over snelladen.
De accu speelt niet alleen negatieve rol wat het gebruik van onze telefoons betreft, maar het heeft impact op de levensduur. De lithium-ion-batterij die in smartphone wordt gebruikt, begint doorgaans na twee jaar te verslijten en vanaf dan beland je in een proces dat alleen maar neerwaarts gaat tot je uiteindelijk noodgedwongen een nieuwe telefoon aanschaft. Tenzij je een Fairphone hebt natuurlijk.
Levensduur verlengen
Toch is er een methode waarmee je je smartphone twee keer zo lang kan laten meegaan, en dat heeft volledig te maken met de manier waarop je met opladen omgaat. Als je een telefoon telkens oplaadt van 30 tot 80 procent kan je de volgens batterij-experts van Battery University de levensduur van je accu en het aantal levenscycli verdubbelen.

Afbeelding: Battery University
Dat komt door het vermogen dat nodig is om een smartphone op te laden. Bij de eerste en laatste percentages van je capaciteit verbruikt je oplader meer stroom en daardoor verslijt je accu sneller. Natuurlijk is het minder praktisch om telkens tussen die resterende percentages op te laden, maar een tool zoals AccuBattery kan je daarbij helpen. Die stuurt een melding wanneer je telefoon 80 procent heeft bereikt en uit de stekker moet. Je kan via die app ook nog heel wat meer inzichten krijgen over de accu van je telefoon.
Snelladers
Maar hoe zit het met snelladers, kan je die beter vermijden? In principe is snelladen prima zolang je zoveel mogelijk vermijdt dat je telefoon te warm wordt. Warmte is in feite de grootste vijand van je accu, want het zorgt ervoor dat je sneller levenscycli verliest. Als je telefoon warmte genereert betekent dat dat er energie verloren gaat en dat moet gecompenseerd worden.

Idealiter blijft de accu van je telefoon tussen 25 en 30 graden celcius. In het geval van snellader let je dus op dat je je telefoon met 65 watt sneller niet de hele nacht laat laden. Korte oplaadsesies van een kwartier of een halfuur kunnen prima.
Gamen en opladen
Daarnaast is er nog een slechte gewoonte die sommige smartphonegebruikers hebben. Ze laten hun telefoon aangesloten met de usb-c-stekker terwijl ze hem veeleisende taken laten uitvoeren zoals bijvoorbeeld het spelen van een zware game.
Zoals we eerder in dit artikel hebben besproken is is het gunstig voor je accu om op te laten met een constant vermogen, zoals dat gebeurt tussen 30 en 80 procent van je capaciteit. Door tegelijk een veeleisend spel te spelen, wordt dat proces verstoort. Anderzijds genereer je ook nog eens extra warmte door zowel op te laden als je processor hard te laten werken. Het is dus zowat het minst goede van twee werelden. Herinner je nog hoe je tijdens de Pokémon GO-hype over de stoep liep met je telefoon aangesloten op een powerbank? Oeps.

Draadloos opladen
Als laatste is er nog draadloos opladen, en dat is een proces dat werkt via een spoel en elektromagnetische inductie. Het gebruik van draadloze opladers heef zeker geen negatieve impact op de levensduur van de accu van je telefoon. Let alleen wel op met opladers van derden. Gebruik altijd een oplader die gecertificeerd is door de bekende qi-standaard, want dergelijke opladers moeten aan een reeks vereisten voldoen. Op die manier voorkom je dat je per ongeluk een oplader gebruikt die te veel warmte genereert.
Heb jij nog tips waarmee jij de levensuur van je accu zoveel mogelijk kan verlengen? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten