Vorige week werd de Zenfone 11 Ultra aangekondigd: een telefoon met een enorm slecht updatebeleid. Je kunt hem gebruiken tot en met Android 16. En dan? In deze AW Basics leggen we uit wat je van je telefoon kunt verwachten wanneer hij niet meer wordt ondersteund. Niet alleen de Zenfone, maar elke telefoon die niet meer wordt ondersteund.

Lees verder na de advertentie.
Ondersteuning
Voordat we doorgaan naar wat er aan de hand is als je ondersteuning verdwijnt, is het handig om te weten wat ondersteuning inhoudt. Je hebt twee soorten: beveiligingsupdates en besturingssysteem-updates. Als je geen besturingssysteem-updates meer krijgt, dan krijg je dus niet meer de jaarlijkse grote Android-update of de kleinere updates die erna komen om het besturingssysteem op peil te houden. Beveiligingsupdates zijn precies wat de naam zegt: updates om te zorgen dat cybercriminelen buiten de deur worden gehouden. Die lopen doorgaans vaak langer door dan besturingsyssteem-updates. Er zijn dus twee verschillende updates die kunnen stoppen.
Als je telefoon geen besturingssysteem-updates meer krijgt
Je zou denken dat de besturingssysteem-updates het belangrijkst zijn: immers is het besturingssysteem dat wat het mogelijk maakt voor je om het toestel te gebruiken. Toch is dat niet waar. Wanneer je geen besturingssysteem-updates meer krijgt, dan doet je telefoon het gewoon nog prima. Alleen mis je vernieuwing: als Google besluit om in een volgende besturingssysteem alle knoppen driehoekvormig te maken in plaats van pilvormig, dan krijgt jouw telefoon dat dus niet meer. Je kunt je telefoon gewoon nog blijven gebruiken op de laatste besturingssysteem-update die je telefoon kreeg: dat is geen enkel probleem.
Toch is er wel iets wat op den duur wat moeilijker wordt: oudere apps. Vaak blijven ontwikkelaars apps wel tijdelijk ondersteunen voor ook oudere besturingssysteemversies, maar dat is niet voor altijd. Op den duur kan het dus voorkomen dat je oudere apps geen nieuwe functies meer krijgen en op den duur misschien zelfs helemaal niet meer werken. Ook zal de keuze in apps uit de Play Store steeds kleiner worden, omdat je telefoon bepaalde apps simpelweg niet meer kan draaien. Je kunt dat gewoon aankijken tot wanneer het werkbaar voor je is. Als je het op den duur erg vervelend begint te vinden omdat er bijvoorbeeld belangrijke apps niet goed meer werken, dan is het waarschijnlijk pas tijd om aan een andere telefoon te denken.
Als je telefoon geen beveiligingsupdates meer krijgt
Google geeft in principe elke maand security-updates uit die telefoonmakers binnen het Android Open Source Project kunnen inzetten om hun telefoons van die updates te voorzien. Sommigen doen dat sneller dan anderen, maar je kunt er dus vanuit gaan dat je telefoon redelijk regelmatig wel een beveiligingsupdate krijgt. Bij goedkopere telefoons is dit overigens vaak wat minder goed, dus controleer goed het beleid van de telefoonmaker voor die specifieke telefoon.
Krijgt je telefoon geen beveiligingsupdates meer, dan hebben we een probleem. Je kunt het zo zien: als je telefoon nog beveiligingsupdates krijgt, dan heb je een heel leger aan ridders die allemaal met hun schilden naar boven gericht een goede bescherming bieden. Wordt je telefoon niet meer ondersteund met beveiligingsupdates, dan vallen er steeds meer van die ridders weg en gaat dus ook je bescherming de deur uit.
Nu zul je waarschijnlijk niet meteen de dag erna een virus krijgen, maar je telefoon is wel kwetsbaarder voor hackers die een zwakte in de software uitbuiten. Zeker als je ook nog eens niet zo heel voorzichtig bent met linkjes waar je op klikt en apps die je misschien buiten de App Store om downloadt. Vergeet niet dat er op je telefoon vrij veel informatie te halen valt: bankgegevens, misschien zelfs identiteitsgegevens van je paspoort, je contacten. Je wil niet dat een cybercrimineel er met die informatie vandoor gaan of de mensen om je heen lastig gaan vallen.

Conclusie
De maandelijkse beveiligingsupdates zijn echt heel erg belangrijk, juist omdat we zoveel gevoelige informatie op onze telefoons hebben staan. Ons advies? Zodra je beveiligingsupdates stoppen, is het tijd om naar een nieuwe telefoon te zoeken. Het is geen ramp als je die niet direct hebt, maar houdt er rekening mee dat er steeds meer soldaten wegvallen en het dus voor cybercriminelen steeds makkelijker wordt om binnen te dringen in je telefoon. Krijg je nog wel de beveiligingsupdates, dan zit je goed, ook als de besturingssysteem-updates inmiddels wel zijn gestopt.
Heb jij een telefoon die al geen updates meer ontvangt, hoe is je ervaring? Deel het in de reacties.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten