Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

Een Google-account voorbereiden voor als je komt te overlijden

Sebastien Marien
Sebastien Marien
23 maart 2023, 20:06
3 min leestijd

Het is niet het meest vrolijke onderwerp en we staan niet graag stil bij de dood, maar toch is het iets waar niemand aan ontsnapt. Tegelijk bouwen we met zijn allen waardevolle herinneringen op die we graag willen delen met familie en hechte vrienden. We leggen uit welke voorbereidingen je kan nemen op overlijden met je Google-account.

Lees verder na de advertentie.

Google-account en overlijden

Als iemand overlijdt dan willen nabestaanden het liefst zoveel mogelijk herinneringen van die persoon verzamelen om de gedachte aan hem of haar levend te houden. In het verleden hadden veel mensen een stapel fotoalbums, maar vandaag worden foto’s en video’s ook vaal digitaal opgeslagen, bijvoorbeeld in apps als Google Foto’s.

Maar natuurlijk is er nog veel meer waardevolle informatie deel van een Google-account. Denk aan Google Drive dat vaak dient voor back-ups en waar vaak documenten zijn opgeslagen. Het zou jammer zijn als al die gegevens en waardevolle herinneringen zomaar op een server blijven, terwijl nabestaanden er anders kracht kunnen uit halen..

Je gegevens overdragen

In principe kunnen nabestaanden altijd een verzoek indienen om toegang te krijgen tot de gegevens van het Google-account van de overleden persoon. Dat werkt via deze pagina. Daarbij is het nodig om een bewijs in te dienen van het overlijden en nabestaanden krijgen ook geen toegang tot het account. Ze krijgen in de plaats enkel specifieke gegevens.

Beter is om vooraf een of meerdere familieleden aan te duiden die je gegevens ontvangen, moest je komen te overlijden. Je kan tot 10 personen kiezen die via een sms of e-mail op de hoogte worden gebracht en die je gegevens kunnen inkijken. Als je beslist om dit voor te bereiden, dan kan je ook exact aanvinken welke soorten gegevens de personen in handen krijgen en welke niet. 

Als je dit wil doen dan kan dat via de zogenaamde Inactiviteitsvoorkeuren van je Google-account en dat is in enkele minuten gedaan. Je kan daar instellen dat Google na een periode van drie maanden van activiteit eerst meerdere malen contact met je probeert te zoeken via sms en e-mail. Belangrijk is om zowel herinneringen via sms als e-mail te activeren, want zo ben je zeker dat je Googles communicatie niet per ongeluk mist. Na de periode van activiteit en alle herinneringen worden de gegevens die jij hebt aangevinkt gedeeld met vrienden of familie. Het instellen werkt via een een eenvoudig stappenplan dat je begeleidt. Meer erover ontdek je in onderstaande screenshots.

Je accounts delen

Mogelijk zijn er nog meer accounts die je graag wil overdragen aan geliefden en de makkelijkste manier om dat te doen is via een wachtwoordbeheerder. Die slaan al je wachtwoorden op in een veilige kluis die meestal met tweestapsverificatie wordt beveiligd. Dat wil zeggen dat je naast een hoofwachtwoord ook nog andere stappen moet ondernemen om al je inloggegevens te kunnen inkijken.

Dat hoofdwachtwoord kan je nog makkelijk delen met iemand die je vertrouwt, maar voor die tweestapsverificatie is het ook belangrijk om je pincode te delen. In dat geval kan je vertrouwenspersoon je telefoon ontgrendelen om via sms een code te ontvangen om toegang te krijgen tot je wachtwoordbeheerder. Als je nog geen wachtwoordbeheerder gebruikt, kijk dan eens naar deze vier gratis apps.

Heb jij alvast ingesteld dat Google je accountgegevens mag overdragen naar één of meerdere geliefden? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

De populairste tipartikelen