Naar content
Trending apps
 • Google Meet

 • Google Duo: videogesprekken van hoge kwaliteit

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

Trending games
 • Fortnite

 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

Trending smartphones
 • OPPO Find X2 Pro

 • Nokia 8.3

 • Samsung Galaxy A51

 • Poco F2 Pro

 • Xiaomi Mi Note 10 Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Come to the dark side!

Overzicht: dit zijn alle Google-apps met een donkere modus [stappenplan]

· 23-06-2019 10:00

Google voorziet in hoog tempo, met de komst van Android Q in het achterhoofd, zijn apps van de mogelijkheid om te kunnen schakelen tussen een donker en een licht thema. Wij hebben een overzicht gemaakt van alle Google-apps met zo'n thema inclusief instructies hoe je deze inschakelt.

Donkere modus in Android Q

Google werkt hard aan het gereedmaken van een systeembreed donker thema in zijn volgende Android-versie, Android 10 Q. Als je dit systeembrede donkere thema aanzet, worden apps automatisch donker gekleurd. Een groot voordeel hiervan is dat je je ogen minder belast met wit licht en dat je tegelijk zuiniger met je batterij omspringt. Een belangrijke vereiste is natuurlijk dat er ook een donker thema beschikbaar is voor elke app en daarom zien we Google de afgelopen maanden steeds meer donkere thema's verspreiden. Een overzicht van alle apps die een donker modus hebben, vind je hieronder.

Google komt ook met een API waarmee ontwikkelaars hun eigen donkere thema voor apps automatisch kunnen laten activeren van zodra de gebruiker het donkere thema in Android activeert. Op deze manier kunnen alle apps straks automatisch van thema worden verandert.

Google Keep

De notitie-app Keep is in mei van 2019 voorzien van een donkere modus. Het nieuwe uiterlijk is voorzien van donkergrijze tinten, geen diepzwarte, ook al is dat gunstiger voor AMOLED-schermen. Om het thema te veranderen tik je linksboven op het hamburgermenu en kies je 'Instellingen'. Daarna zet je bij 'Weergaveopties' de schakelaar bij 'Donker thema inschakelen' aan. 

Screenshots van het donkere thema

Google Telefoon

De Google Telefoon-app heeft in november van 2018  in versie 26 een donkere modus gekregen. Ook hier maakt Google gebruik van verschillende grijstinten. Het donkere thema kun je via het menu (drie puntjes) inschakelen bij het onderdeel 'Weergaveopties'.

Google Telefoon donkere modus

YouTube

De YouTube-app werd medio 2018 al geüpdatet met een donkere modus. Je kunt de functie vinden in de instellingen in de YouTube-app onder het kopje 'Algemeen'. Daar zit de schakelaar waarmee je het donkere thema kunt inschakelen.

YouTube donkere modus

Google Nieuws

Google Nieuws kreeg in oktober van 2018 de instelling om te schakelen tussen een licht en een donker thema. Allereerst klik je op je profielfoto in de app om de 'Instellingen' te openen. Hier vind je de instelling 'Donker thema' die je kunt activeren op altijd aan of uit, alleen bij batterijbesparing of automatisch.

Google Nieuws donker thema

Google Contacten

De Contacten-app van Googlekreeg in november van 2018 een donker thema. In de Contacten-app kun je via het zijmenu, in de instellingen de knop vinden waarmee je kunt schakelen tussen een donker/licht thema of inschakelen bij batterijbesparing.

Google Contacten donker thema

Gboard

Versie 7.6.13 van de toetsenbordvervanger Gboard bespaart sinds oktober 2018 op je batterij maar je kunt ook één van de vele donkere thema's voor het toetsenbord instellen. Ga hiervoor in de instellingen naar 'Thema's'. Er zijn meerdere donkere thema's met grijstinten maar ook een aantal die echt zwart zijn. Deze zijn dus zeer geschikt voor AMOLED-schermen.

Gboard donker thema

[readmore articles=""]

Google Agenda

Google Agenda kreeg in juni een donker thema en deze modus kan je de Instellingen > Algemeen > Thema instellen op donker/licht thema of inschakelen bij batterijbesparing.

 Google Agenda met donker thema

[readmore articles="199703"]

Google Foto's

Google Foto's kreeg in juni een donker thema, zij het via een omweg. De Pixel 3 XL met Android 10 Q en het donker thema ingeschakeld, laat een donker gekleurde Google Foto's-app zien. Smartphones die op Android Pie draaien, kunnen dit thema forceren door in de Ontwikkelaarsopties de 'Nachtmodus' op 'Altijd aan' te zetten. Helaas werkt dit niet altijd.

Google Foto's donker thema

Google Drive

Google Drive heeft net als Google Foto's via een omweg een donker thema maar is niet bij iedereen zichtbaar. Zet hiervoor op je smartphones met Android Pie in de Ontwikkelaarsopties de 'Nachtmodus' op 'Altijd aan'. Helaas werkt dit niet altijd.

Google Drive donkere modusGoogle Chrome

Chrome versie 74 voor desktops bracht het langverwachte donkere thema in april van 2019 eindelijk naar de Windows-browser en even later volgde de Android-app. Ook in de Chrome-app is de donkere modus via een omweg in te schakelen. Type het volgende in de adresbalk:  chrome://flags#enable-android-night-mode. Tik dan op het menu 'Android Chrome UI dark mode' en selecteer 'Enabled'. Start vervolgens Chrome voor Android opnieuw op en selecteer de optie 'Dark mode' in de instellingen.

Screenshot van Chrome met donker thema

Google Calculator 

Google Calculator kreeg met versie versie 7.6 in april van 2019 een donker thema. Via het menu rechtsboven selecteer je 'Thema kiezen'. Ook hier kun je kiezen uit instellen op donker/licht thema of inschakelen bij batterijbesparing.

Screenshot van de donkere modus bij Calculator

Google Discover

Google experimenteert momenteel met een donker thema voor Google Discover, het overzicht dat je op het linker homescreen kunt vinden. Dit thema is niet handmatig in te schakelen maar enkel mogelijk voor degenen die in Googles Pixel Launcher het donkere thema hebben ingesteld. Voor sommigen is alleen de zoekbalk donkergrijs gekleurd met daarbovenop donkere tekst en de rest van de interface is verder gewoon licht.

Google Discover nachtthema

Google Play Games

Google Play Games is zo'n app waarvan de meesten het nog nooit gebruikt hebben. Toch heeft deze app ook een donkere modus. Via het menu rechtsboven open je de instellingen. Onder Algemeen activeer je de schakelaar.

Google Play Games donkere modus

Berichten

Berichten is de sms-app van Google en deze app kreeg in augustus van 2018 al een nachtthema. Hiervoor open je het instellingenmenu in de app (drie puntjes rechtsboven in). Daar selecteer je de optie 'Donkere modus inschakelen'. 

Screenshot van donkere modus in Android Berichten

Google Maps

Google Maps selecteert tijdens het navigeren automatisch het juiste kleurenschema voor je. Als de schemer invalt, zal de kaartweergave donker gekleurd zijn wat prettiger is tijdens het rijden. Wil je nu altijd navigeren met een donkere modus? Open dan het zijmenu via de drie streepjes en tik op 'Instellingen' > 'Navigatie-instellingen' > Scroll naar het onderdeel 'Kaartweergave' en maak hier een keuze uit de drie mogelijkheden.

Google Maps - kleurenschema tijdens het navigeren

Google Authenticator

Google Authenticator is een handige tweestapsauthenticatie-app en heeft een donkere modus die je kunt inschakelen via het zijmenu via de drie streepjes. Deze donkere modus gebruikt grijstinten.

Google Authenticator donkere modus

Snapseed

De app Snapseed is voorzien van een donker thema in juni van 2018. Via de instellingen in de app rechtsboven kun je het donkere thema selecteren.

Snapseed donker thema

[readmore articles="199805"]

Google

De Google-app bestaat uit vele onderdelen en dat betekent dat al deze onderdelen een donkere modus krijgen: Google Zoeken, Google Assistent en Google Discover. In de instellingen is een schuifregelaar te vinden waar dit thema aangezet kan worden. Open hiervoor de Google-app > tik op de drie puntjes rechtsonder > tik op instellingen en  dan op 'Algemeen'. Onderin zou dan de optie te zien zijn. Je kan kiezen tussen wel, geen of automatisch het donkere thema instellen.

Screenshot van de Google-app met donker thema

[readmore articles="200188"]

Android Auto

Android Auto krijgt deze zomer een volledig vernieuwde interface met nieuwe bedieningsknoppen en een donker thema. Deze update is er nu nog niet maar kunnen we in de komende maande verwachten.

Beelden van de nieuwe functies in Android Auto

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!
Voor meer informatie over onze redactionele werking, klik hier. Dit artikel verscheen eerder op Androidworld.nl.

Reacties (5)

Reacties worden tevens getoond bij het orginele artikel op Androidworld.nl.

Bezig met laden van reacties...