Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

Tip: Google Foto’s is meer dan alleen maar gratis cloud opslag

Sven Brys
Sven Brys
22 mei 2019, 21:00
7 min leestijd

Google Foto’s-app

Lees verder na de advertentie.

De gratis Google Foto’s-app bestaat al enige tijd en staat bekend voor zijn gratis onbeperkte opslagmogelijkheden voor foto’s. Toch is dit niet alles wat je met deze app kunt doen. Zo kan je zelf animaties, fotocollages, digitale albums en video’s aanmaken. De app is verder ook interactief dankzij een assistent-functie, die je bijvoorbeeld aanmaant om terug te kijken naar mooie herinneringen, of zelfs je foto’s bewerkt met enkel effecten.

Hieronder lees je wat je allemaal echt kunt doen met de app en we tonen je ook hoe je er mee aan de slag kan gaan.

Foto’s opslaan

De belangrijkste dienst van de Google Foto’s-app is het online opslaan van al je foto’s. Je kan in de app aangeven dat je je foto’s automatisch wil laten opslaan, waarbij je twee opties hebt: een gratis onbeperkte opslag en een ‘originele’ opslag. Bij de gratis opslag moet je rekening houden met een kwaliteit limiet van 16 megapixels. Zijn je foto’s van hogere kwaliteit, zullen deze automatisch gecomprimeerd (verkleind) worden. Sla je liever je foto’s op in de beste kwaliteit, dan selecteer je de optie ‘originele’ opslag. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van je Google Drive-opslagruimte, waarbij je 15 GB gratis opslag krijgt. Je Google Drive-opslagruimte kan je uitbreiden met een Google One-abonnementen, waarvoor je maandelijks betaald.

Zo stel je het automatische opslaan van je foto’s in:

– Tik bovenaan op het hamburgermenu (de drie horizontale streepjes)
– Open Instellingen -> Back-up en synchronisatie
– Ga dan naar  ‘Back-up en synchronisatie’ om dit in te schakelen
– Selecteer de ‘Uploadgrootte’: Hoge kwaliteit of Originele

Foto’s worden enkel geupload als je op een wifi-netwerk bent aangesloten. Indien je ook een back-up wil maken via je mobiele data kan je dit ook instellen. Hou er wel rekening mee dat je hiervoor best over voldoende mobiele data beschikt. Via onze prijsvergelijker kan je makkelijk het goedkoopste abonnement met het meeste mobiele data vinden.

Digitale albums

Albums is het tweede menu dat je terugvindt onderaan het scherm. Hier kan je digitale albums aanmaken. Op zich moet je niet bij elke uitstap die je maakt een album aanmaken, want de app doet dit automatisch voor jou. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van de locatiebepaling om foto’s samen te voegen.  

Via kunstmatige intelligentie worden je foto’s geordend in thema’s, zoals locaties, dingen, gemaakte video’s, collages, animaties en films. Wil je toch zelf aan de slag om een persoonlijke album aan te maken, dan doe je dit zo:

– Tik op het menu ‘Assistent’’
– Open ‘Nieuw Album’
– Geef het album een naam
– Tik op ‘Foto’s selecteren’
– Kies de foto’s en druk op ‘toevoegen’

Assistent-functie

Een andere leuke integratie is het Assistent-menu. Het is zelfs één van mijn favoriete functies. Hierbij gaat de Google Foto’s-app zelf aan de slag, als een soort hulpje, om je foto’s een extra dimensie te geven of mooie herinneringen op te halen. Zo zal je geregeld fotocollages, fotofilmpjes of herinneringen van één jaar geleden terug zien. Leuk om bijvoorbeeld de evolutie van je kinderen op te volgen of leuke uitstapjes met vrienden.

Je kan uiteraard ook zelf aan de slag gaan om bovenstaande dingen te ontwerpen. Hieronder leg ik je uit hoe je dit doet.

Een fotocollage maken

Een fotocollage is een beeld van verschillende foto’s die je rangschikt om één foto te vormen. Hiervoor selecteer je foto’s uit je bibliotheek, die door Google Foto’s-app zal gecombineerd worden.

Zo maak je dit aan:

– Tik op menu ‘Assistent’
– Open  ‘Collage’
– Selecteer de gewenste foto’s (maximaal 9 foto’s)
– Tik op ‘Maken’

Een foto-animatie maken

Met een foto-animatie selecteer je verschillende foto’s, zoals meerdere foto’s van iemand zijn gezicht. Deze worden samengevoegd, zodat je een bewegend beeld krijgt zoals bij GIF-bestanden. Zo ga je praktisch te werk:

– Ga naar de menu ‘Assistent’
– Open ‘Animatie’
– Selecteer je foto’s (maximaal 50 foto’s)
– Tik op ‘maken’

Een filmpje maken

Een filmpje is een soort diavoorstelling. De app plakt dan een aantal afbeelding achter elkaar en speelt het dan versneld af. Bij de functie ‘filmpje maken’, heb je meerdere keuzes. Zo kan je de optie ‘Selfiefilm’ selecteren, waarbij de app zelf een video maakt van 1 jaar oude selfiefoto’s. Een tweede optie is ‘Een vrolijk jaar film’ dat bestaat uit foto’s die je hebt genomen waarop mensen lachen.

Dan kan je ook zelf nog een filmpje creëren door als volgt te werk te gaan:

– Open de menu ‘Assistent
– Ga dan naar ‘filmpje’
– Selecteer de foto’s/video’s die je wenst en tik op ‘maken’
– Via de muzieknoot kun je filmmuziek toevoegen
– Stel via schuifbalken in hoelang foto’s zichtbaar moeten zijn
– Tik tenslotte op ‘opslaan’

Fotoboeken bestellen

Met de dienst Fotoboeken kan je, hoe kan het ook anders, fysieke fotoalbums maken en bestellen. Net zoals bij de digitale albums, heeft de Google Foto’s-app via kunstmatige intelligentie je foto’s geordend op basis van bijvoorbeeld plaats en tijd. Dit vergemakkelijkt het opzoeken van specifieke foto’s, zoals een bepaalde reis die je deed.

Via deze slimme functie selecteer je eenvoudig en snel een digitaal album om daar een fotoboek van te maken. Heb je meer dan 100 foto’s – de limiet voor het fotoboek – in het album, dan gaat Google de ‘beste’ selecteren. Je kan die selectie uiteraard ook aanpassen of de selectie helemaal zelf doen.

Een fotoboek maken en bestellen, doe je zo:

– Gaan naar menu ‘Assistent’
– Open ‘Fotoboek’
– Tik op ‘ Een boek starten’
– Selecteer de foto’s die je wenst en tik op ‘voltooid’
– Ranschik de foto’s zoals je zelf wil.
– Druk op ‘betalen’
– Kies de uitvoering en rond de bestelling af

Voor een fotoboek met softcover van 17,8 x 17,8 cm, betaal je 12,99 euro voor 20 pagina’s. Voor elke extra pagina betaal je 0,49 euro en je foto-album kan maximaal 100 pagina’s tellen.

Je kan ook een fotoboek met hardcover van 22,9 x 22,9 cm bestellen, dat kost je dan 22,99 euro voor 20 pagina’s. Ook hier kun je tot maximaal 100 pagina’s gaan, maar hier kost elke extra pagina je wel 0,69 euro.

Bovenstaande bedragen zijn inclusief btw, maar wel exclusief verzendkosten. Het fotoboek wordt na bestelling binnen enkele dagen bij je thuis afgeleverd.

Foto’s delen met anderen

Al je foto’s opslaan in de Google Foto’s-app is leuk, maar je wil deze foto’s natuurlijk ook delen met anderen. Er zijn twee manieren om dit te doen en die leg ik je hieronder uit.

De eerste manier is via het ‘Delen’-menu onderaan:

– Ga naar ‘Delen’
– Kies ‘Maak een nieuw gedeeld item’
– Voeg een titel toe
– Druk op ‘Foto’s selecteren’
– Selecteer de foto’s die je wenst te delen
– Tik op het ‘plusteken’ naast jouw profielfoto
– Voeg de persoon toe waarmee je foto’s wil delen

Een tweede manier is via het instellingsmenu, waarmee je jouw gehele fotobibliotheek kunt delen met bijvoorbeeld je partner. Dit doe je zo:

– Open het hamburgermenu (drie streepjes onder elkaar) links bovenaan
– Kies ‘Gedeelde bibliotheken’
– Selecteer ‘Aan de slag’
– Voeg jouw partner toe
– Hier kan je kiezen of je de gehele bibliotheek deelt of foto’s vanaf een bepaalde dag
– Ga naar ‘Volgende’
– Tik tenslotte op ‘uitnodiging sturen’

Als je bovenstaande stappen hebt doorlopen, zal je automatisch in het ‘delen’-menu terecht komen, waar je zal zien dat je bibliotheek wordt gedeeld. Vanaf nu zal elke foto die je in de cloud opslaat, ook te zien zijn in de Google Foto’s-app van je partner.

Zo, dit is het volledige overzicht van de belangrijkste functies van Google Foto’s. Gebruik jij de app en wat is jouw favoriete functie? Of ga je de app beginnen gebruiken? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.

Google Foto's

Google LLC

8.6
Gratis
Via Google Play