Wat is cord cutting?

Lees verder na de advertentie.
Cord Cutting is letterlijk vertaald: de kabel doorknippen. Het betekent dat je geen tv abonnement meer betaald, maar je gaat toch nog tv kijken via het internet. Er zijn veel uiteen lopende redenen waarom mensen dat doen. Ik doe het omdat ik amper naar traditionele tv zenders kijk, wat ook voor de meeste mensen de voornaamste reden is. Voor de hoeveelheid dat ik tv keek, want ik kijk meestal YouTube en Netflix, betaalde ik veel te veel. Nu ik geen tv abonnement meer heb, kan ik zelfs gratis tv kijken via verschillende apps die ik dan via de Chromecast naar mijn televisie stream. Het enige dat ik nodig heb is een goede wifi verbinding (en dus ook een internet abonnement), een Chromecast en de apps hieronder om naar de traditionele zenders te kunnen kijken.
Stievie
Stievie is een VOD-app van Medialaan voor je smartphone en/of tablet, je kan Stievie ook bekijken op je laptop of desktop en via de Chromecast kan je het ook streamen naar je TV. Je hebt twee variaties van Stievie: Free en Premium.
Het aanbod bij Stievie Free, de gratis-versie dus, is op zich best ok. Je krijgt zeven zenders (VTM, Q2, Vitaya, CAZ, VTMKZOOM, KADET en Qmusic) die je live kan bekijken, of tot zes dagen na uitzending. Je kan doorspoelen (enkel bij programma’s die je niet live aan het bekijken bent), uiteraard kan je ook terugspoelen en je kan programma’s opslaan bij je favorieten.
Er is ook een betalende versie, Stievie Premium, waar je voor 9,99 euro elf extra zenders krijgt (één, Canvas, Ketnet, Vier, Vijf, Zes, TLC, Eurosport, Discovery Channel, National Geographic en Nat Geo Wild). Bij de betalende versie heb je ook de optie om afleveringen op te slaan, zodat je ze offline kan bekijken.
Helaas viel de app wel vaak uit bij het gebruik van een Chromecast, wat uiteraard niet ideaal is want dan moet je terug helemaal doorspoelen naar waar je was bij het heropstarten, en dus ook even door de (niet-doorspoelbare) reclames moet. Ter verduidelijking: een eerste generatie Chromecast werd gebruikt bij het testen, Jiri heeft met zijn derde generatie Chromecast dit probleem niet.
Dus jawel, zelfs al heb je de betalende versie van deze app, je zal nog steeds door reclame moeten. Niet bepaald vriendelijk, als je ‘t mij vraagt… Zowel Stievie Free als Stievie Premium kun je streamen met een maximum resolutie van 960 x 540 pixels. Zo goed als elke smartphone heeft een schermt met minstens een HD-resolutie (1280 x 720 pixels), dat geldt ook voor elke laptop en TV-scherm, het is dan ook heel vreemd dat Stievie niet in een hogere resolutie te bekijken is. Verder is het aanbod wat magertjes, maar dat ligt eerder aan de zenders die niet uitzenden waar ik graag naar kijk, en niet aan de app 😉
VRT NU
De Openbare omroep heeft ook een online-videoplatform, genaamd VRT NU. Hiermee kan je de programma’s van Eén, Canvas en Ketnet live streamen, maar het is ook mogelijk om programma’s tot 30 dagen na uitzending te herbekijken. Er zijn ook een aantal programma’s waarvoor ze de rechten niet hebben om ze online aan te bieden. Live kan je die programma’s wel bekijken op VRT NU maar achteraf zijn ze niet te herbekijken.
VRT NU is misschien wel mijn persoonlijk favorietje. Ten eerste: Geen reclame, wat iedereen natuurlijk een traantje doet wegpinken van vreugde. Je blijf gemakkelijk op de hoogte van alles wat er in de wereld gebeurd dankzij het Nieuws, waar je trouwens handig van onderwerp tot onderwerp kan skippen). Canvas is ook beschikbaar, waar je verschillende docuseries kunt zien, maar ook kan je op dit kanaal topseries bekijken, zoals recent nog ‘The Handmaid’s Tale’.
En het beste van al: ‘t is allemaal gratis! Gewoon inloggen via een Facebook-, Google-, of VRT-account en je hebt toegang tot al wat VRT NU te bieden heeft.
Net zoals bij Stievie is de resolutie van VRT NU ook maximaal 540p. Twee jaar geleden bij de lancering vertelde woordvoerder Hans Van Goethem: “het is voor ons momenteel belangrijker om eerst de content makkelijk beschikbaar te stellen en vervolgens de technische upgrading te laten volgen”. We zijn nu twee jaar na de lancering en hoewel er in augustus 2018 een app is gekomen om alle content makkelijk beschikbaar te maken – dat heeft dan anderhalf jaar geduurd – is er nog geen upgrade gekomen in resolutie. In een tijdperk waar we op YouTube en Netflix in 4K kunnen kijken, is dit zoals bij Stievie toch echt een minpunt.
Zoals hierboven vermeldt is er dus een VRT NU-app die je op je smartphone of tablet kunt gebruiken. Deze biedt net zoals de browser-versie ondersteuning voor Chromecast, waardoor je VRT NU ook kunt bekijken op je TV.
VTM
Elke fan van de Rode Duivels kent deze app waarschijnlijk al. Het is zonder twijfel de gekendste manier om in België de wedstrijden van de Belgen live te volgen als je geen TV in de buurt hebt en daar zijn we de VTM-app zeer dankbaar voor!
Geen voetbalfan? Geen probleem. Verder kan je hier ook gratis genieten van het VTM-aanbod en meedoen aan speciale live programma’s. Dat stevig aanbod kan je gemakkelijk verkrijgen dankzij een eenvoudige Facebook login of door een account aan te maken in de app zelf. Doorspoelen kan (maar uiteraard niet de reclame, en mijn God er zijn hier een stevig aantal advertenties in te vinden), terugkijken is mogelijk tot 30 dagen na uitzending. Op zich krijg je dus eigenlijk zowat hetzelfde aanbod als Stievie, maar dan met een betere Chromecast verbinding, want deze werkt dan weer super. Het is maar wat je verkiest om te gebruiken!
Sinds 23 april is de VTM-app veranderd in VTM GO-app, het nieuwe VTM GO is een combinatie van de VTM-app en de Stievie-app. Hiermee krijg je het beste van twee werelden.
Netflix
De bekendste VOD-dienst is waarschijnlijk wel Netflix. Deze streamingdienst zou het grote voorbeeld moeten zijn voor Stievie en VRT NU, want bij Netflix heb je geen reclame en kijk je in Full HD (1920 x 1080 pixels) of in Ultra HD (4096 x 2160 pixels), naargelang je abonnement.
Tegenover die hoge resolutie en geen reclame staat wel dat Netflix geen gratis versie heeft. Je betaald gemiddeld 10,99 euro per maand voor waanzinnig veel series, films en documentaires.
De Netflix-app kent, ironisch genoeg, geen chill. De manier van werken veranderd wel om de zoveel weken en dan is ‘t altijd weer even zoeken naar waar je opgeslagen afleveringen zitten. De app werkt goed met een stevig aanbod en het handige is dat je op zich eigenlijk geen Chromecast zou nodig hebben. Zelfs op de PS4 en de Xbox is er een Netflix app, alsook in de decoder van Proximus, dus je kan overal gemakkelijk genieten van hun aanbod.
Wil je meer weten over Netflix? We hebben hebben er een uitgebreid artikel over geschreven: Netflix: wat is het, hoe werkt het en wat kost het?
Welke video on demand apps gebruik jij?
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten