Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

Tizen vs Wear OS in 2019: waar een klein platform groots in kan zijn

Laurence Arnold
Laurence Arnold
5 januari 2019, 18:00
6 min leestijd

Smartwatches: Google vs Samsung

Lees verder na de advertentie.

In veel reviews die je leest is er meer of min af te leiden dat de Samsung Galaxy Watch de beste smartwatch voor Android is. Zelf gebruik ik al meerdere jaren Wear OS, het vroegere Android Wear, op diverse smartwatches. De afgelopen weken heb ik Tizen op de Galaxy Watch mogen proberen en de nodige verschillen ontdekt die in reviews wat onderbelicht kunnen blijven. Beide besturingssystemen hebben hun sterke en zwakke punten. Ik ga hier niet in op de hardwarematige kant zoals het scherm, bouwkwaliteit, bandjes en nog veel meer. Hiervoor kan je het beste onze review van Jiri lezen die al deze aspecten wel behandelt. De software en bijbehorende functionaliteiten staan in dit artikel centraal. We zullen drie thema’s behandelen: fitness, apps en integratie met Google.

Fitness

Wat onmiddellijk duidelijk wordt bij Tizen is dat de focus op fitness ligt. Je kan via Samsung Health – de standaard fitness-app voor Tizen – talloze zaken bijhouden: hoeveel water je drinkt, hoeveel stappen je hebt gezet, hoeveel trappen je hebt gelopen, je laatste workouts met heel veel details: het is er allemaal. De kleine rondjes die op de altijd-aan watchface staan, zijn hier dan ook bijna uitsluitend op ingericht.

Tizen is daarnaast veel en veel uitgebreider dan Wear OS in wat je allemaal kan bijhouden en hoe accuraat dit gebeurt. Bij het baantjes zwemmen had het horloge precies door wanneer ik twee baantjes had gezwommen en gaf het een kleine trilling. Na het afronden van je sportactiviteit krijg je in Samsung Health te zien wat je resultaten precies waren. 

Als Tizen achteraf detecteert dat je ergens mee bezig bent zal het vanaf dat moment ook feedback geven. Deze zaken ontbreken allemaal in Wear OS, waar er meer op de achtergrond zaken worden getracked. Hier zul je als je feedback wilt ontvangen over je progressie de activiteit zelf moeten starten. Tizen is op fitnessgebied veel proactiever en accurater dan Wear OS.

Goed om te weten is dat Tizen het beste samenwerkt met Samsung Health. Integratie met Google Fit is er niet, tenzij je een betaalde app aanschaft die activiteiten kan synchroniseren. Samsung Health is gelukkig wel op elke Android-smartphone te downloaden, dus een groot probleem is dit niet.

Apps en watchfaces

Het aanbod van apps is bij Wear OS beduidend beter dan bij Tizen. Dit wist ik van tevoren, al maakte ik me hier niet teveel zorgen over: ik gebruik zelden externe apps op smartwatches, dus als de meegeleverde apps goed werken ben ik tevreden genoeg. Helaas liep ik bij Tizen tegen een aantal praktische zaken aan.

Zo veel eurotekens…

Het begon bij de watchfaces. Er worden standaard al niet heel veel watchfaces meegeleverd en het aanbod in de Galaxy Store is zo goed als uitsluitend betaald. Compilaties kan je niet altijd zelf aanpassen waardoor je stukjes informatie die jijzelf graag in een oogopslag wilt zien moet missen op je favoriete watchface. Een compilatie met je favoriete app of naar je agenda toe lukt veelal al niet. Deze zaken zijn bij Wear OS wel zelf in te stellen zodat je de informatie krijgt te zien die jijzelf belangrijk vindt.

Kijken we naar andere apps dan zien we meer problemen. Zo is het niet mogelijk om te navigeren met Google Maps (tenzij je een betaalde app aanschaft) maar kan je het ‘beste’ gratis navigeren met Here WeGo. Beste tussen aanhalingstekens, want de integratie tussen je smartphone en smartwatch is ver te zoeken. Als je de navigatie start op je smartphone komen je instructies niet automatisch op je horloge zoals bij Wear OS wel het geval is. In plaats daarvan moet je eerst de app opzoeken, je zoekopdracht invoeren en vervolgens op starten klikken. Als je even snel ergens heen wilt navigeren is dit niet erg handig.

Zaken als Google Keep ontbreken ook: aantekeningen zul je met een app van Samsung moeten inzien die alleen voor Samsung-smartphones te downloaden is. Hetzelfde geldt voor de agenda: je kan wel je Google Agenda inzien, maar niet instellen welke agenda’s precies worden weergeven. Dit laatste kan alleen met de Samsung Agenda-app die opnieuw alleen voor toestellen van dit merk te krijgen is. 

Ten slotte nog wel een pluspuntje voor Tizen: de Spotify-app kan offline muziek downloaden. Dit is oneindig veel handiger dan me in alle mogelijke bochten wringen om mijn muziek met Wear OS via Google Play Music (wat ik normaal niet gebruik) offline op mijn horloge te krijgen. Al met al is op het gebied van apps en watchfaces nog wel een inhaalslag voor Tizen te verrichten. 

Integratie met Google

Als je Android gebruikt is de kans groot dat je van diverse Google-diensten gebruik maakt. Denk aan Google Keep, Maps, Agenda, tweestapsverificatie, Assistent, en nog meer. De drie eerstgenoemde items hebben we al hierboven behandeld, maar er is meer.

De Google Assistent is vervangen door Bixby. Zoals Jiri al noemde in zijn review is dit niet bepaald een succes te noemen. Met Bixby kan je geen lampen bedienen die niet zijn aangesloten op het SmartThings-platform van Samsung zelf. Mijn Philips Hue lampen in-en uitschakelen via de Galaxy Watch zit er op deze manier dus niet in. Bij Wear OS werkt dit wel moeiteloos na het koppelen via de Google Home-app.

Een melding voor tweestapsverificatie voor mijn Google-account kan ik daarnaast simpelweg accepteren via mijn Wear OS-horloge, met de Galaxy Watch krijg ik hier geen mogelijkheid voor. De camera van je Android-telefoon bedienen via Google Camera kan perfect via Wear OS, op Tizen lukt dit niet. Ten slotte het inloggen op een wifinetwerk: deze wordt niet automatisch overgezet vanaf je telefoon zoals bij Wear OS wel het geval. In plaats hiervan moet je het wachtwoord handmatig met een klein T-9 toetsenbordje op je horloge invoeren. Voor inloggen bij Spotify geldt hetzelfde. Deze zaken heeft Wear OS beduidend beter voor elkaar. Tizen kan hier relatief gemakkelijk grote stappen maken en het is te hopen dat in de toekomst dan ook gaat gebeuren. 

Conclusie

Tizen is een platform dat overheerst op fitnessgebied en hier duidelijk op inzet. Hierdoor is het gebrek aan apps en integratie met Google-diensten te overzien als je een Tizen-smartwatch hoofdzakelijk hiervoor gebruikt. Bij Wear OS wordt er veel meer ingezet op het functioneren van het horloge door de dag heen. Fitness is juist hier een ondergeschoven kindje, maar het plaform is daardoor een stuk meer allround dan Tizen. Navigeren, nieuwe watchfaces, compilaties instellen, integratie met Google-diensten: het is allemaal een stuk beter geregeld op dit platform. Heb je een Samsung-smartphone, dan zullen deze klachten veelal ongegrond zijn en is Tizen verreweg de beste keuze. Zo niet, dan zul je moeten kijken wat voor jou het belangrijkste is: fitness of functionaliteit?