Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

Tip: zo verwijder je apps die je smartphone onnodig vertragen

12 maart 2019, 12:00
4 min leestijd

Bloatware verwijderen

Lees verder na de advertentie.

Wanneer je je smartphone voor de eerste keer opstart zie je in de app-drawer (de lijst waar al je apps staan) al een heel aantal voorgeïnstalleerde apps. Een aantal van die apps zijn onderdeel van Android, maar andere zijn apps die de fabrikant en/of je netwerkprovider er op heeft geplaatst en dat noemen we bloatware.
Alle apps op je telefoon, en dus ook deze bloatware, nemen plaats in beslag en draaien op de achtergrond, waardoor ze batterij verbruiken en de processor belasten. Gebruik je één van die bloatware-apps niet, omdat je een soortgelijke app verkiest of de app gewoon niet gebruikt? Dan kan je die best verwijderen, maar dat lukt niet altijd op de traditionele manier. Wij leggen je hieronder uit wat je dan wel kan doen.

Vooraf geïnstalleerde apps uitschakelen

Apps die je zelf vanuit de Google Play Store hebt geïnstalleerd kan je makkelijk weer verwijderen. Maar voor apps die standaard op je telefoon staan, kan dit niet altijd. Als je ze niet kan verwijderen, kan je ze in de meeste gevallen wel uitschakelen, waardoor je ruimte vrijmaakt op je toestel en je er ook nog eens voor zorgt dat ze niet de processor en batterij belasten.

Afhankelijk van welke launcher je op je smartphone gebruikt, kan je ofwel lang klikken op het icoon van de app en ‘app info’ kiezen, of kan je via ‘Instellingen > Apps en meldingen > Alle apps‘ naar de details van de app gaan (in sommige gevallen moet je via het drie-puntjes-menu eerst op ‘Systeem weergeven’ tikken). Als de app uitgeschakeld kan worden, dan tik je op de knop ‘uitschakelen’. Je krijgt meestal een waarschuwing dat het uitschakelen van systeem-apps invloed kan hebben op andere apps. Als je nadelige gevolgen ondervindt dan kan je op dezelfde manier de app weer inschakelen. Je kan ook in de Google Play Store een app downloaden die dit voor jou met enkele klikken doet: Package Disabler Pro (Samsung), Package disabler pro for LG en App Freezer zijn enkele voorbeelden.

Apps verwijderen via root

Sommige voorgeïnstalleerde apps kan je op de reguliere manier verwijderen, maar lang niet allemaal. Als je je telefoon geroot hebt, kan je heel wat meer met je telefoon doen en dus ook de voorgeïnstalleerde apps die niet te verwijderen zijn, toch verwijderen. Hiervoor gebruik je speciale apps die root-toegang nodig hebben, zoals Titanium Backup

We raden sowieso aan om via deze app eerst een backup te maken. Zo kan je steeds ongedaan maken als je iets fout deed. In de Titanium Backup-app kan je op eender welke app tikken en dan krijg je drie opties te zien: Backup!, Freeze!, Un-Install!

Je kan dus per app ook een backup maken, maar je kan de app ook bevriezen (is ongeveer hetzelfde als uitschakelen) en verwijderen (Un-Install!). Wanneer je de app gaat verwijderen krijg je nog een waarschuwing dat deze actie onomkeerbaar is als je geen backup hebt gemaakt. Het verwijderen van apps die via de normale manier niet te verwijderen zijn, zorgt mogelijks voor problemen voor de werking van je telefoon, ga dus niet licht over deze waarschuwing. Als je zeker bent en/of je hebt een backup, dan tik je op Yes.

Als het later misloopt, omdat de app toch nodig blijkt te zijn om je toestel goed te kunnen gebruiken, kan je de backup gewoon terugzetten.

De Lite- of GO-versie van een app gebruiken

Soms wil je een app wel gebruiken maar heb je niet het laatste nieuwe vlaggenschip met bijhorende super-processor, waardoor het je telefoon enorm vertraagt. In dit geval loont het de moeite om te kijken of er geen Lite- of GO-versie van de app bestaat. We schreven hier al eerder over in onze tips om je smartphone weer sneller te maken.

Dit zijn lichtere versies van apps die bedoeld zijn voor regio’s waar gebruikers doorgaans toestellen hebben met lagere specificaties. Zo bestaan er Lite-versies van onder andere Facebook, Skype, Messenger en Google Maps. Ze zijn minder belastend voor je processor, nemen minder ruimte in en verbruiken minder data (niet iedereen heeft een onbeperkt mobiel abonnement). Helaas heeft het ook een keerzijde: dit gaat ten koste van bepaalde toeters en bellen, die in de volledige versie wel beschikbaar zijn. De belangrijkste zaken zijn wel altijd beschikbaar.

Installeer geen overbodige apps

Nog een manier om je smartphone optimaal te laten werken is om zelf geen apps te installeren die je niet nodig hebt. De meeste apps draaien immers continu in de achtergrond en belasten zo je processor en verbruiken batterij.

Let wel op: de vele booster- en cleaner-apps in Google Play hebben geen echt nut en doen soms zelfs meer kwaad dan goed. Tenzij je een heel oude versie van Android draait, kan het systeem er zelf best voor zorgen dat op tijd en stond wordt schoongemaakt. Voor antivirus-apps geldt hetzelfde: als je je gezond verstand gebruikt en enkel apps installeert uit een betrouwbare bron zoals de Google Play Store, dan is de kans klein dat je telefoon geïnfecteerd wordt door een virus. Bovendien zorgt Play Protect voor extra bescherming tegen kwaadwillige apps.

Heb jij ingebouwde apps uitgeschakeld of zware apps vervangen door een Lite-versie? Gebruik je nog een antivirus of booster? Laat het ons weten hieronder in de reacties.

Fotocredit: Packages Life