Huawei ‘Vind apps’

Lees verder na de advertentie.
Door sancties in de Verenigde Staten kan Huawei geen nieuwe telefoons uitbrengen met de Google-apps- en diensten en de Play Store. De ontwikkelaars van de Chinese techgigant hebben in een paar maanden tijd een compleet nieuw ecosysteem uit de grond gestampt en daarom is het appaanbod op Huawei-telefoons met alleen de AppGallery eerder beperkt. Daarnaast schreven we eerder al dat apps – zelfs als je ze van een oude telefoon overzet – geen updates ontvangen, en dat dat zorgwekkend is.
Huawei voert in een rotvaart nieuwe verbeteringen toe aan zijn Huawei Mobile Services-systeem en nu heeft het bedrijf een widget gelanceerd waarmee je apps buiten de eigen AppGallery kan vinden. Je typt de naam van een app, en in een lijst krijg je een reeks bronnen te zien van waaruit je de app kan installeren. Huawei brengt je ook op de hoogte van updates voor apps. Wij bespreken de nieuwigheden en leggen uit hoe het werkt. Heeft Huawei met een einde gemaakt aan één van zijn grootste problemen?
Vind apps
Als je een telefoon hebt uit de Huawei P40-reeks dan bestaat de kans dat je nu al de Vind apps-widget hebt gekregen via een software-update. De widget werkt namelijk via Huawei’s nieuwe zoekmachine voor apps genaamd ‘Petal Search’ en die kreeg je dan recent via een EMUI-update op je telefoon. Om zeker te zijn, leggen we je uit hoe je op elke telefoon met Huawei Mobile Services de widget kan laten werken.
> Open Petal Search in de AppGallery en tik ‘Installeren’
> Open de app, accepteer de privacyverklaring en ga terug naar het startscherm
> Knijp op het scherm met je vingers samen om het startscherm te bewerken en kies ‘Widgets’
> Tik op de ‘Petal Search’-widget om hem toe te voegen aan het startscherm
Als je daarna op de widget tikt, dan beland je op het beginscherm van de zoekmachine van waaruit je populaire apps, lokale apps en trending apps kan vinden. Als je naar een app zoekt, krijg je dan een hele lijst met bronnen, en we zien onder andere: Aptoide, APK Pure, APK Monk, maar ook de officiële websites van de apps. In bepaalde gevallen heeft Huawei ook de betrouwbaarheid van het apk-bestand gecontroleerd en dan verschijnt er ‘Geverifieerd’.
Je kan dan op ‘Installeren’ tikken, maar helaas wordt de app dan niet vlot geïnstalleerd zoals in de AppGallery, maar je komt wel terecht op de website van de bron. Dat werkt niet altijd even gebruiksvriendelijk in verband met de typische advertenties die zich voordoen als een download-knop. Die zijn niet voor iedere gebruiker even eenvoudig om te herkennen. Als het downloaden is gelukt, toont Petal Search wel meteen het verzoek of je de app wil installeren. Huawei voert daarbij eerst een veiligheidscheck uit en nadien kan je de app gewoon openen.
Updates installeren
Apps uit andere bronnen installeren, is een proces dat nog relatief toegankelijk is voor de meer ervaren Android-gebruikers, maar wie wil in ’s hemelsnaam elke keer handmatig controleren of zijn of haar apps een update hebben ontvangen? Apps die je haalt uit bronnen buiten de AppGallery kunnen niet op automatische updates rekenen.
Huawei heeft daar iets op gevonden, want Petal Search bevat een ‘Ik’ menu waar je de optie ‘Downloads’ terugvindt. Je kan van daaruit tikken op ‘Updates’ om een lijst te krijgen van alle apps die op een oude versie werken. Je tikt daar op ‘Bijwerken’ om elke app bij te werken, en je komt dan opnieuw terecht op sites van derde partijen van waaruit je op een gelijkaardige manier nieuwe versies kan installeren. Met deze nieuwe lijst met updates is het stukken eenvoudiger om je apps bij te werken, maar in vergelijking met automatische updates blijft het helaas tijdrovend.
Quick Apps
Huawei heeft ook onlangs een andere alternatief voor apps uitgebracht, en dat zijn de ‘Quick Apps‘ waar de techgigant eerder al meer over vertelde. Quick Apps zijn kleine versies van apps die je niet hoeft te installeren en die de belangrijkste functionaliteiten van de originele app bevatten. Ze hebben ook geen handmatige updates nodig. Huawei haalde het idee bij de Android Instant Apps van Google.
Als je in Petal Search op zoek gaat naar apps, dan zie je ook Quick-apps tussen de lijst met zoekresultaten staan, en Huawei duidt die apps aan met een pictogram van een bliksemschicht. Je kan zo’n app meteen gebruiken zonder een installatieproces, en zodra je de Quick App verlaat dan krijg je de vraag of je een snelkoppeling wil plaatsen op het startscherm. Zo kan je nadien de app eenvoudig terugvinden.
Een voorbeeld van een populaire dienst die al met de Quick Apps van Huawei werkt, is Twitter. Je rkijgt meteen de Quick App te zien als je Twitter zoek in Vind apps. Huawei lijkt ook zijn Quick Apps voorrang te geven op de gewone applicaties, want voor Twitter vind je in Petal Search enkel de Quick App en niet de originele apk uit een andere bron.

Conclusie
De ‘Vind apps’-widget maakt het toegankelijk voor gebruikers om op zoek te gaan naar hun favoriete apps en met de updatelijst kan je nu in een oogopslag zien welke apps een update nodig hebben. Toch blijft zowel het installeren van nieuwe apps als het updaten nog steeds minder gebruiksvriendelijk en tijdrovend in vergelijking met de werking van een applicatiewinkel zoals de AppGallery en Play Store. Huawei zou met de derde partijen die de apps leveren moeten samenwerken om het installatieproces van Petal Search gestroomlijnder te maken.
Tot slot zijn er nog de Quick Apps die eveneens een stap in de goede richting zijn. Al is een vereenvoudigde versie misschien niet voor elke app de ideale oplossing. Daarnaast blijft het wenselijk dat ontwikkelaars hun apps in de AppGallery uitbrengen, want dat levert nog steeds voor de beste ervaring op voor gebruikers.
Wat denk jij van de nieuwe verbeteringen? Kunnen ze jou ervan overtuigen om met Quick Apps aan de slag te gaan? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten