Je kunt je Android-smartphone of -tablet vaak op drie gangbare manieren aan een televisie koppelen. We behandelen de drie opties in deze AW Basics, zodat je precies weet hoe je te werk gaat.

Lees verder na de advertentie.
De nodige voorbereidingen
Voordat je aan de slag kunt gaan is het goed om te weten dat je wat voorbereidingen moet treffen. Als je een Android-toestel draadloos met een tv wil verbinden, dan moet je ervoor zorgen dat beide apparaten verbonden zijn met hetzelfde wifi-netwerk. Ook heb je een tv met ingebouwde Chromecast, een losse Chromecast of iets als een Nvidia Shield- of Google TV Streamer-mediaspeler nodig. Werk je toch liever met een draad? Dan is de kans groot dat je op zoek moet gaan naar een usb-c-naar-hdmi-kabel; ook moet je er zeker van zijn dat je smartphone of tablet beeld kan uitsturen via de oplaadpoort. Check dat dus eerst.
Casten via Chromecast
Eén van de meest voorkomende opties is het beeld casten via Chromecast. Maar dan moet je wel in het bezit zijn van een handige hdmi-dongle. Gelukkig kun je die vaak voor een paar tientjes aanschaffen. Het kan zijn dat je tv over ingebouwde Chromecast beschikt; dan hoeft het niet. Of heb je misschien al een mediaspeler met Android TV of Google TV? Ook dan kun je de losse Chromecast overslaan. In alle gevallen zijn de stappen gelukkig hetzelfde.
1. Zorg ervoor dat beide apparaten verbonden zijn met hetzelfde wifi-netwerk.
2. Download een app die Chromecast ondersteunt (zoals een videostreamingdienst of een fotoalbumapp).
3. Binnen de app tref je een casticoontje aan. Dit is altijd een tv met daarin drie wifi-streepjes.
4. Tap op het casticoon en selecteer vervolgens de tv, mediaspeler of Chromecast waar je naartoe wil casten.
5. Geniet van de content.
Dit werkt voor streamingdiensten waarmee je films en series kijkt, maar ook voor muziekdiensten zoals Spotify. Dit soort apps bieden meestal Google Cast-ondersteuning aan.

Scherm spiegelen via Google Home
Mocht je nou een app tegenkomen zonder Google Cast, dan kun je altijd terugvallen op de functie scherm spiegelen. Ook dan heb je één van de eerdergenoemde producten nodig, en moet je er zeker van zijn dat alles verbonden is met hetzelfde thuisnetwerk. Nu hebben we er echter een extra stap bij. Want je moet de tv, mediaspeler of Chromecast ook aan je account koppelen via de Google Home-app. Ga daarvoor naar Apparaten > Toevoegen.
Als je dit achter de rug hebt, kun je via de smartphone waar je alles op ingesteld hebt beginnen met het scherm te spiegelen. Als je dit doet, onthoud dan dat je álles laat zien. Alle apps, alle berichten, alle webpagina’s, alle beelden, alle contacten – alles komt in beeld te staan als je ergens op tapt. Iedereen die na het spiegelen meekijkt op het grote scherm, ziet immers precies wat je uitspookt. Wees hier dus scherp op voordat je je fotoalbum opent.
Hoewel vaak per Android-toestel verschilt hoe dit werkt, kun je op vrijwel alle apparaten een scherm spiegelen via de Google Home-app. Open de app en tap op een media-apparaat, zoals de gekoppelde tv of mediaspeler. In beeld zie je nu de optie Mijn scherm casten staan. Zodra je daarop tapt, begint het spiegelen direct. Je kunt stoppen wanneer je wil, door op de daarvoor bestemde knop te tappen. Dan gaat het beeld van de tv terug naar de vorige instelling.

Met een kabel
Tot slot benoemen we nog even de kabeloptie. Want je kunt het scherm ook spiegelen door de smartphone of tablet direct met een tv te verbinden. In de meest gevallen kom je uit de voeten met een usb-c-naar-hdmi-kabel, maar dan moet je wel zeker weten dat het toestel op die manier beeld kan overbrengen naar een ander apparaat. Wees je ervan bewust dat je hierdoor je smartphone niet kunt opladen tijdens het gebruik. Een hdmi-adapter die tevens ruimte aanbiedt voor een usb-c-kabel kan uitkomst bieden, want dan kan je toestel ook stroom ontvangen.
Op wat voor manier verbind jij je smartphone of tablet aan je tv? Laat het weten in de comments.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten