Samsung Galaxy Z Fold6: Combineer 3 producten en ontvang 10% voordeel

ASUS ROG Phone review: een gamesmartphone in hart en nieren

Stijn Wanders
14 november 2018, 9:00
10 min leestijd

ROG Phone

Lees verder na de advertentie.

De ASUS ROG Phone (ROG = Republic of Gamers) werd eerder dit jaar door ASUS aangekondigd tijdens de Computex-beurs in Taiwan. Het toestel is speciaal ontworpen voor mobile gaming net zoals de Razer Phone en de Black Shark van Xiaomi.

Behuizing en design

Het eerste wat opvalt aan de ASUS ROG Phone is het unieke, game-achtige ontwerp van de smartphone. Aan de voorkant zitten twee koperen grills voor de speakers en microfoon, één aan de bovenkant en één onderaan, waardoor er ook geen notch aanwezig is. Dit ziet er opvallend, maar wel stijlvol uit. 

De echte gekkigheid begint pas aan de achterkant waar allemaal hoekige, asymmetrische vormen en lijnen te zien zijn. Deze stijl is zelfs verwerkt bij de camera, flitser en vingerafdrukscanner die er daardoor allemaal raar gevormd uitzien. Het grootste deel van de achterkant is van glas, alhoewel dit niet erg hoogwaardig eruit ziet of voelt. Eerlijk gezegd dacht ik dat het een beschermende plastic laag was die ik er nog vanaf moest halen. Een deel van het glas overlapt in een ander asymmetrisch zwart onderdeel dat zorgt voor meer grip, waarin twee ventilatiegrills geplaatst zijn, ook van koper.

Overall voelt het toestel stevig aan, waarbij het gewicht hier zeker een grote rol speelt, het is toestel is namelijk vrij zwaar. Het logo is prominent aanwezig in het midden van de achterkant, en deze geeft optioneel licht, zoals een echte game-smartphone betaamd. Je kan hiervan ook de kleuren aanpassen in de Gamecenter-app die standaard op de telefoon staat. Of het ontwerp van het toestel mooi is, is natuurlijk een kwestie van smaak, maar het is in ieder geval wel heel game-achtig in mijn ogen.

Scherm, prestaties en accuduur

Scherm

De ROG Phone heeft een 6 inch AMOLED-scherm die een verversingssnelheid heeft van 90Hz, terwijl dit bij de Razer Phone 120 is, maar dit maakt in de praktijk voorlopig nog niet heel veel uit, omdat veel games hier niet voor gemaakt zijn. Het scherm is mooi, maar ik had er zelf wel meer van verwacht voordat ik de telefoon in handen had. Het wit is niet echt wit, maar een beetje geelachtig, de kleuren zijn naar mijn mening in sommige gevallen te gesatureerd en het scherm had wellicht ook wat helderder gekund. Het is zeker geen slecht scherm, maar kijkend naar mijn eigen ASUS Zenfone 5 waarop wit wel helder wit is, denk ik dat er meer uitgehaald had kunnen worden bij de tweemaal duurdere ROG Phone.

Prestaties

Nu komt hetgeen waarvoor de meeste mensen deze smartphone willen: zijn prestaties. De ROG Phone draait op de Qualcomm Snapdragon 845-chipset, maar is door ASUS samen met Qualcomm aangepast zodat hij op hogere snelheden kan werken. De kloksnelheid is 2,96 GHz en dat is 200 mHz hoger dan de standaard chipset. Verder heeft hij 8GB RAM en 128GB, 256GB of zelfs 512GB aan opslagruimte. De ROG Phone is momenteel een van de krachtigste smartphones die er is en is dus optimaal voor gamen. Om hem nog krachtiger te maken, kun je knijpen in de onderkant, waarmee je de X-modus activeert. Er zitten AirTriggers in de ROG Phone, die ervoor zorgen dat je bepaalde acties kunt starten door in het apparaat te knijpen. X-mode zorgt ervoor dat de telefoon altijd optimale kracht levert, afhankelijk van waarmee je bezig bent.

Zo heb ik Player Unknown Battlegrounds gespeeld met de framerate en graphics op het hoogste niveau. Dit werkte allemaal erg soepel en alles zag er heel goed uit. Ik heb geen last gehad van lag, waardoor het een super goede game-ervaring was. Ik merk veel verschil met de apparaten die ik tot nu toe allemaal geprobeerd heb.

AeroActive Cooler

Omdat telefoons erg warm kunnen worden wanneer deze op hoge toeren werken, heeft ASUS ook een ventilator (AeroActive Cooler) bijgeleverd. Deze kan je aan het midden van de achterkant vastmaken en aansluiten via de dubbele usb-c-ingang die links in het frame van de smartphone zit. Vervolgens kun je in de Gamecenter-app zelf het niveau van het ventilatortje instellen of hem op automatisch zetten. Aan de onderkant zit ook een usb-c en een aux-ingang, zodat dit niet in de weg zit bij het gamen. Er zit evenals op de achterkant ook een lichtgevend logo op de cooler.

Ik heb de ventilator natuurlijk ook gebruikt bij het spelen van PUBG en ondanks de telefoon een beetje warm werd, was het zeker niet in mate dat het storend was. Het is ongetwijfeld een goede en innovatieve toevoeging voor het gaming-toestel, maar de praktische werkzaamheid was lastiger te peilen. 

Accu

Zijn energie haalt de ROG Phone uit een 4000 mAh batterij die je erg snel kan opladen via één van de usb-c-ingangen – hij heeft er drie, waarvan twee bedoeld zijn om op te laden. Helaas heb ik niet genoeg tijd gehad om de accuduur echt goed te testen, maar naar verluidt zou deze niet heel goed zijn in vergelijking tot andere smartphones, zoals de Note 9 en Pixel 3 XL.

Wel heb ik getest hoelang je ermee kunt gamen door een halfuurtje Player Unknown Battlegrounds te spelen. De helderheid stond op zijn hoogst en uiteraard stond de X-mode aan, terwijl ik in het spel de framerate en graphics op zijn hoogst heb gezet. Na precies 30 minuten spelen, had ik nog 83% batterij over, een vermindering van 17%. In principe moet het dus goed mogelijk zijn om lange gamesessies te houden, zonder gebonden te zijn aan een oplader.

Vingerafdrukscanner

Zoals eerder gezegd, heeft de ROG Phone ook een misvormde vingerafdrukscanner, die jammer genoeg enigszins benadeeld wordt door zijn ontwerp. Hij zit aan de achterkant en eigenlijk op een net iets te hoge plek, daarnaast is hij vrij smal (ongeveer het formaat van de vingerafdrukscanners op oudere Samsungs zoals de S7). Als hij, net als een normale smartphone, een ronde scanner zou hebben, had dit hoe dan ook gezorgd voor betere nauwkeurigheid. Desalniettemin werkt hij wel snel, mits je je vinger op de goede manier erop plaatst. Er zit ook gezichtsherkenning op en dit werkt heel snel. Ik heb het niet uitbundig getest, maar heb alle keren erg snel het toestel kunnen ontgrendelen. Ondanks ik het niet heb kunnen testen, twijfel ik vanwege zijn snelheid wel aan de nauwkeurigheid en veiligheid hiervan.

Geluid

Het geluid is erg goed en gaat tot een luid niveau, mede door front-facing speakers is dit echt een verbetering van je ervaring met het spelen van games en kijken van video’s. Het geluid van smartphones is natuurlijk nooit optimaal, maar dit toestel valt wel onder een van de betere, wat mij betreft. Om er serieus muziek op te luisteren, gaat dan wel ook weer een beetje te ver. Er is gelukkig wel een headphone-jack aanwezig – ook in de cooler – maar er zijn geen oortjes meegeleverd.

Camera

Foto’s

De ROG Phone heeft een dual-camera setup met één lens van 12 MP en één van 8 MP, wat natuurlijk niet hele hoge getallen zijn, maar toch zorgt voor goede foto’s. De secondaire sensor is, in tegenstelling tot de meeste concurrenten, een groothoeklens. Hij heeft dus geen optische zoom, wat voor sommigen een nadeel kan zijn. Ik vind persoonlijk een groothoeklens handiger dan de mogelijkheid om te zoomen, aangezien dit vaak goed van pas komt bij fotografie binnenshuis, maar ook bij grote gebouwen en uitzichten die je anders niet goed op de foto krijgt. Een nadeel is wel dat de kwaliteit van de groothoeklens zichtbaar minder goed is dan die van de hoofdlens.

Het toestel maakt op zich prima foto’s die scherp genoeg zijn, alleen de kleuren zijn overduidelijk te gesatureerd. Toen ik een foto wilde maken van de lichtblauwe lucht, maakte hij het blauw aanzienlijk kleurrijker dan dat het was in het echt. Hierdoor leek het voor mij net alsof er een filter eroverheen was gedaan. Als kleuren in mindere mate zouden worden overdreven, hadden de foto’s er realistischer en beter uitgezien, dus ik snap niet zo goed waarom ASUS hiervoor heeft gekozen. Binnen maakt hij ook goede foto’s, alleen ze zijn wel een stuk minder scherp. De belichting is echter helemaal in orde: hij maakt echt donkere ruimtes licht genoeg en ook de kleuren zijn ruim voldoende.

De selfiecamera bestaat uit één lens van 8 MP die ook scherpe foto’s schiet. Er zijn veel details te zien bij selfies afkomstig van de ROG Phone, wat ook een nadeel kan zijn wanneer je oneffenheden hebt op je gezicht, deze zijn namelijk erg duidelijk zichtbaar. Je kan natuurlijk ook de bekende gezichtsverfraaingsoptie gebruiken, maar hierdoor ga je er eigenlijk altijd uitzien als een engerd. Ook bij de selfiecamera vond ik de kleuren ietwat te overdreven, maar niet op een manier dat de foto er echt nep uitziet.

Video’s

De video’s zien er mooi uit en worden aanzienlijk verbeterd door de beeldstabilisatie. Hij focust goed en snel bij verandering van afstand tot een object, alleen gaan de lichtovergangen wat minder soepel. Sommige overgangen zijn simpelweg lelijk en zorgen voor rarigheden in het beeld. Wanneer je echter niet te veel tussen lichte en donkere plekken switcht, maakt hij mooie, scherpe filmpjes. 

Software

Standaard komt de ROG Phone met Android 8.1 Oreo, waarover een dikke laag ROG Gaming X Mode UI zit (dus niet ZenUI). Ik vind zelf de UI niet bepaald mooi ogen, maar het is wel alles wat ik verwacht van een gamesmartphone, dat dan weer wel. Wat wel gaaf is, is dat de icoontjes en standaardachtergrond van grijs naar rood gaan wanneer je X-mode activeert. De UI zorgt voor een sci-fi-achtig gevoel en wanneer je overschakelt naar X-mode door te knijpen in de AirTriggers die dan een lichte tril-feedback geven, voelt het net alsof je de turbofunctie van je ruimteschip inschakelt.

De meegeleverde app van ASUS die centraal staat, is zoals je al zou verwachten Gamecenter. Hierin zie je informatie over de CPU, GPU, RAM-geheugen en opslagruimte. Verder kun je de kwaliteit van games optimaliseren, de ventilator handmatig aanpassen of op automatisch instellen en de verlichting van het logo beheren. Ook kun je instellingen raadplegen voor de AirTriggers en Game-genie, wat ook in vorige ASUS-smartphones zat, en je wat handigheidjes zoals RAM-boost en livestreammogelijkheden geeft. Al met al vind ik het een leuk en essentieel onderdeel van de ROG Phone.

Extra mogelijkheden

De ROG Phone heeft dus een standaard meegeleverd ventilatortje, maar er zijn ook nog andere extra’s die je kun bevestigen aan je mobiel om je game-ervaring nog beter te maken. Zo is er een Mobile Desktop Dock die ervoor zorgt dat je de smartphone kunt koppelen aan een monitor en hem kunt bedienen met bijvoorbeeld een muis en toestenbord, een TwinView Dock waarin je je ROG Phone kunt stoppen en daarmee een soort Nintendo DS ervan maakt, en een WiGig Dock die beeld laat streamen naar een tv en kunt besturen met de Gamevice Controller. Hiermee zorgt ASUS ervoor dat iedereen kan gamen op de manier die diegene het meest bevalt. Aangezien deze extra’s niet standaard worden meegeleverd met de ROG Phone, heb ik deze helaas niet kunnen testen. Wel had ik dat graag gedaan, aangezien het allemaal best goed klinkt in mijn oren.

Conclusie

Al met al is het een erg unieke en innovatieve smartphone die komt met leuke, handige features en erg goede prestaties. Op elk gebied laat de ROG Phone je zien dat het een echte gamesmartphone is en niet een standaard vlaggenschip. De camera had beter gekund, en het ontwerp van het toestel en de gebruikersinterface zal niet bij iedereen in de smaak vallen, maar overall is het vooral een erg interessant toestel dat onbetwistbaar mobiel gamen naar een nieuw level brengt.

Pluspunten

+ Krachtige processor

+ AirTriggers

+ Veel extra toevoegingen

+ Goed geluid

Minpunten

– Erg apart design

– Merkwaardige gebruikersinterface

– Te smalle en matig geplaatste vingerafdrukscanner

Beschikbaarheid

De ROG Phone is in Nederland beschikbaar vanaf 14 november bij Vodafone voor 899 euro (8GB + 128GB), alleen in het zwart.

Lees meer over

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten